Sonata Arctica spiller koncert på Wacken Open Air 2024.
Sonata Arctica - Clear Cold Beyond

Clear Cold Beyond

· Udkom

Type:Album
Genrer:Power metal, Symfonisk metal
Antal numre:10

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 7/10 baseret på 1 stemme.

Koldfront fra nord

Is og sne så langt øjet rækker – majestætisk tårner isbjergene sig op i det nærmest endeløse ishav højt mod nord. Temperaturen på dette tilsyneladende øde sted kan på særligt kolde dage dale helt ned til minus 60 grader celsius, og om sommeren ligger gennemsnitstemperaturen på frysende minus 12 grader celsius, hvilket gør det til et sted, hvor mennesket kun svært kan leve. Der er tale om området omkring Nordpolen – også kendt som Arktis. Det finske band Sonata Arctica, der har eksisteret i snart 30 år, er klar med deres 11. studiealbum, Clear Cold Beyond, hvis titel også lover en isnende kulde fra nord. 

Vind og frost bider godt i kinderne

I vores interview med Sonata Arcticas frontmand og vokalist, Tony Kakko, fortalte han: “Jeg vil kalde den nye plade en tilbagevenden til Sonata Arcticas rødder rent lydmæssigt, og dette album er fuld af powermetal-sange. Produktionsmæssigt fandt vi også tilbage til den tidligere stil, inklusive den samme fyr, der mixede de tidlige Sonata Arctica-albummer. Så det er en tilbagevenden til rødderne og Sonata Arcticas baggrund i powermetal igen.” Med andre ord er bandet efter fire år klar til at vende ryggen til Talviyö fra 2019 såvel som den akustiske turné i 2022 og snuden mod den karakteristiske powermetal-lyd, som vi kender den fra de finske veteraner. Og lige netop det viser de allerede fra første nummer, “First In Line”, der bugner med hurtigt og velafstemt keyboard, der strækker sig som en rød tråd gennem hele nummeret og binder de øvrige, velovervejede sangdele sammen. På Clear Cold Beyond viser bandmedlemmerne, at de ikke kun behersker de hurtige, keyboarddrevne sange, men også de teatralske, nærmest musicalagtige numre, hvor Tony Kakko kan udleve sin indre skuespiller og levere et facetrigt vokalspor. Det er tilfældet på “Dark Empath”, der er en videreførelse af Caleb og Juliet-serien, der også omtales i vores interview med den primære sangskriver Kakko. Rent kompositorisk er denne sang med sine mange lag og delelementer, der er perfekt afstemte, noget, man ikke må gå glip af. En sang, der dog står i særlig erindring hos undertegnede og uden tvivl er et højdepunkt, er syvende sang, “Teardrops”, der med Kakkos letsvævende vokal og det gentagende livlige keyboardmønster er et særdeles smukt nummer, der med en tåre i øjenkrogen trækker i lytterens hjertestrenge. Som ved så mange andre udgivelser er denne plade heller ikke udelukkende en dans på roser, for “California”, anden sang på denne plade, hører med sin bøvede tekst ikke ligefrem til en af bandets genistreger. Og rent tematisk passer historien om, at Californien på grund af de klimatiske forhold styrter i havet, heller ikke særlig godt til pladens øvrige sange. Med sit repetitive omkvæd, “California falls into the sea”, der slet ikke synes at ville stoppe, er denne sang en ret kedelig fornøjelse. Men samlet set har Sonata Arctica fået skruet et virkelig vellykket album sammen, hvor antallet af geniale numre nemt kan få en til at glemme de småting, der ikke fungerer optimalt.     

Varmetabet er minimalt

Med Clear Cold Beyond har Sonata Arctica uden tvivl taget et stort skridt tættere på det, man som powermetal- – og nok også som Sonata Arctica-fan – ønsker sig med hurtige riffs, melodiøsitet og keyboard i højeste gear. Særligt sidstnævnte kunne dog for nogle måske blive en afgørende faktor for, om denne plade opfattes som god eller ej, for en gang imellem må jeg fange mig selv i at synes, at der er lidt for meget fokus på keyboarddelen. Men det må du selv afgøre, når du giver pladen et lyt, for det kan sagtens anbefales.

 

Tracklist

  1. First In Line
  2. California
  3. Shah Mat
  4. Dark Empath
  5. Cure For Everything
  6. A Monster Only You Can't See
  7. Teardrops
  8. Angel Defiled
  9. The Best Things
  10. Clear Cold Beyond