Interview med Jacob Hansen

Jacob Hansen

En af verdens dygtigste rock og metal producere er Jacob Hansen. Vi fik os en snak om at være både producer og musiker.

Interview med Jacob Hansen

 

Hvis du kan li’ metal, så er der en god chance for, at du har hørt noget, som Jacob Hansen har produceret eller medvirket på. Dizzy Mizz Lizzy, Volbeat, Tyr, Mercenary, HateSphere, Raunchy og Amaranthe er blot et lille udpluk af de utallige bands, som Jacob har produceret musik for. Udover at være producer er han også en fremragende musiker, og er med i både Pyramaze, Firesoul og Invocator (som han fronter). Vi fik os en ”lille” snak med Jacob om det at være producer og ikke mindst Pyramazes kommende album, Contingent.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvordan kom du med i Pyramaze? Det er jo ingen hemmelighed, at du har været producer for dem, men hvem gav tilbuddet, og hvad var dine tanker om det?

For at det ikke skal være løgn, så var det min egen (allerbedste) idé! Ha, ha! De spurgte mig, om jeg kendte en guitarist, og jeg sagde, at det skulle jeg da lige overveje… Og så efter et par dages grundig tankevirksomhed kom jeg frem til, at hvis der var ét band, jeg gerne ville spille i, så var det Pyramaze! Ikke nok med at de albums, jeg lavede med dem for år tilbage, betød rigtig meget for mig, men det er også et band, der består af gamle venner; bl.a. Morten Gade, som jeg har kendt, siden han var 13 år. Det er et band, der har en så kammeratlig, positiv og venlig kemi, at det nærmest var surrealistisk at blive en del af, fordi jeg var vant til at arbejde med bands, der af og til kunne have en hård tone. I Pyramaze er vi virkelig venner, og der er en kærlighed og forståelse, som er unik. Det er ret specielt og noget, vi værner om.

Pyramaze er jo fordelt over både Danmark, Norge og USA. Kan man ikke savne at have en god gammeldags "øver”?

Jo, det kan man, og derfor er det også noget helt specielt, når vi endelig er samlet. Vi valgte at tage en hel uges ferie sammen, da vi spillede i Atlanta, for netop at få rigeligt ud af det og få så mange timer sammen som muligt. Men vi får det faktisk til at fungere ret godt i og med, at vi holder kontakten på messenger og via mails, Skype etc., så ingen føler sig alene.

Contingent er jeres kommende skive. Har processen med den været anderledes end med Disciples of the Sun?

På nogle områder har vi ændret nogle processer, men vi har også fundet en arbejdsmetode, som virkelig fungerer for os. Det fandt vi allerede ud af på Disciples…, da vi var tvunget til at have en intens skrive- og studieproces, som viste sig virkelig at bære frugt. Vi mødtes i studiet, Morten, Toke og jeg, for at skrive og indspille, men med 4-5 færdige sange og en masse idéer til det resterende. Den måde at være kreative på fungerede simpelthen så godt, at vi valgte at gøre det på samme måde på Contingent. Det betyder, at vi ikke har ændret den proces, men der er andre ting, der har ændret sig; bl.a. har Terje fået frie tøjler til at fortolke idéerne og komme med egne inputs, hvilket har gjort, at han er blevet mere inkorporeret i sangskrivningen. Det synes jeg også, man kan høre på albummet. Og så er vi også blevet mere sikre på, hvor vores pladser er, og hvor vi alle fungerer bedst, hvilket er supervigtigt i bandsammenhæng. Der er en diktator indenfor hvert område, ha, ha! Jonah siger, hvornår vi skal i gang med this and that, Morten er praktisk-gris-diktator, og Toke er måske den fornuftige diktator. Jeg kommer så som studie-sangskrivning-og-arrangementsdiktator, tror jeg, ha, ha.

Hvilket nummer på Contingent er din favorit?

Det skifter faktisk fra dag til dag, ha, ha! ”Starmen” var sådan et nummer, som var sådan lidt ‘skørt’, da vi var i gang med det – altså på en ok måde. Men da Terje så lagde sin vokal på det, voksede det til uanede højder, synes jeg. Virkelig et stærkt, stærkt track skrevet af Toke.

En speciel ting ved Pyramaze er jo, at I ikke har en bassist. Hvordan håndterer I det live? Og hvad ligger til grund for det? Pyramaze har jo tidligere haft en bassist. 

Vi ville gerne have en bassist, men på albummene var det bare lettest, at jeg lagde bassen, fordi vi ikke havde fundet den rette. Det var simpelt, og man skulle ikke forholde sig til at finde et sjette medlem, der passede ind. De gange, vi har spillet live, har vi haft bas på backtracks. Det er måske lidt spøjst, men så skulle vi heller ikke betale en flybillet og bajere til ham/hende, ha, ha! Nej, seriøst, så tror jeg, det er på tide, vi finder en, så vi har følerne ude lige pt.

 

Du er for nylig blevet annonceret som FIRESOULs guitarist, og du er samtidig guitarist i Pyramaze. Kommer det til at have nogen betydning for dit arbejde som producer rent tidsmæssigt? Det lyder jo umiddelbart, som om at FIRESOUL bliver tidskrævende.

Ja, Firesoul er klar over, at jeg ikke kan dedikere mig 100 % til bandet. I virkeligheden kan jeg ikke dedikere mig 100 % til et band, da mit job tager rigeligt af min tid, og jeg er selvstændig. Når jeg rejser mig fra producerstolen, kommer der ingen penge ind, og det kan mærkes, hvis man evt. skulle på turné, så derfor er de bands, jeg spiller i, klar over, at jeg måske ikke kan spille med dem til nogle shows. Vi forsøger dog at få det hele til at fungere. 

 

Hvad kan vi forvente os af FIRESOUL? Hvilken genre og hvilke bands kan I sammenlignes med?

Jeg personligt ser Firesoul som en slags “forlængelse” af noget, Mercenary engang var. Ikke dermed sagt at der skal kopieres eller plankes noget, men bandet består af tre mennesker, der var dybt involveret i det, som mange måske vil betegne som Mercenarys guldalder (selvom jeg nu synes, de har holdt en superhøj standard på deres seneste mange albums), og jeg føler også, at de sange, der er skrevet indtil nu, har mange elementer fra ‘storhedstiden’ – dog inkorporeret på en frisk og ny måde.

 

Hvis FIRESOUL bliver et stort tour-hit rundt omkring, kunne man så også forvente at se mere til Pyramaze? Jeg kunne forestille mig, at man kunne få smag for at spille rundt omkring, så det ene kunne jo nemt bygge bro til det næste.

Det kunne faktisk godt være! Det er da slet ikke umuligt! Pyramaze vil gerne spille lidt mere live, og hvis det ene kunne hjælpe det andet band, så er det da super!

 

Har du fået mange tilbud igennem tiden om at være med i forskellige bands? Og hvilke bands ville vi kunne have set dig sammen med i så fald?

Nej, det har jeg faktisk ikke. Jeg er blevet spurgt et par gange, om jeg ville synge på forskellige albums, men enten har jeg haft virkelig svært ved at finde tiden til det, eller også har jeg følt, at det ikke var den rigtige timing eller musikstil. Men jeg har altid tanker om alle mulige og umulige projekter med forskellige stilarter og har endda også tænkt på at samle folk til at lave et soloalbum med, men igen er det ofte min tid, der sætter begrænsningerne, desværre. Øv, at der findes noget, der hedder søvn. Jeg er ikke fan af at sove, overhovedet, og jeg ville ønske, man kunne vælge, om man havde behov eller ej, ha, ha.

 

Invocator skal jo som bekendt spille på Copenhell. Er der tale om en enkeltstående koncert, eller kommer vi til at se endnu mere til jer?

Det er lige nu ét af tre shows i 2017. Vi spiller til Copenhell og to andre festivaler (TBA), og så tror jeg, det er dét for en årrække igen. Jeg synes, det er crazy, at vi har 30 års jubilæum, og jeg føler også godt, jeg kan mærke, at det er musik, jeg skrev og spillede, da jeg var 20 år gammel, ha, ha! :) Jeg skal da liiiiige i træning. Men igen, hvis vi alle føler for det, så er jeg sikker på, vi begynder at skrive nyt materiale. Vi VIL gerne, men vi er igen ude i noget med at få tid til det. Det lyder skørt, men som familiefædre er der ikke meget “mig-tid”, bortset fra når man er på toilet, og lige netop dér tror jeg ikke, der bliver skrevet Invocator-sange! Ha, ha.

 

Er det en fordel eller en ulempe at være både musiker og producer for et band? 

Jeg kan ingen ulemper se, ha, ha! Altså, jeg har øvet mig i den disciplin i 20 år eller mere nu. Det er ikke svært for mig, synes jeg. Muligvis vil nogen sige noget andet, men jeg er ret god til at have mange kasketter på på samme tid. Når jeg arbejder i studiet med et band, er jeg jo både producer, arrangør, sangskriver, tekniker, guitar-tech, radiomekaniker, kaffedreng osv., osv. Alle bands, jeg har arbejdet med, kan nikke genkendende til det, og det fungerer. Det samme gør jeg, når jeg arbejder med mine egne bands. Og jeg håber, jeg er god til at give plads til de andre i Pyramaze f.eks., men det mener jeg faktisk selv, jeg er. Til gengæld er det også vigtigt, at et band som Pyramaze trækker på mine 20 års erfaring. Der er jo vitterligt ingen grund til, at jeg ikke skulle bruge netop den erfaring, når jeg kan.

 

Du har jo arbejdet med mange forskellige musikere igennem tiden. Har der været et samarbejde, som har været helt specielt – både i studiet, men også på scenen?

Ja, det har jeg. Jeg synes, det er ret crazy, så meget jeg har lært af forskellige vigtige personligheder i bands. De RIGTIG dygtige (dem, som kan andet end bare at spille) er dem, jeg har lært mest af. De kommer med fede betragtninger og holdninger, som brænder sig fast, og det kan jeg bruge til noget. Jeg ser selvfølgelig også bagsiden af mange bands. Vildt dysfunktionelle bands, der ikke opdager, hvor meget de bremser hinanden i kreativitet og personlig udfoldelse, men det bruger jeg skam også til noget positivt. Så ved jeg lige netop, hvordan jeg IKKE skal gøre det, og kan forhåbentlig ‘undervise’ kommende bands i, hvor det kan gå galt.

 

Er der nogen metalbands i Danmark lige nu, som du synes, danskerne skal give et lyt? Nogen fra undergrunden, som kan have potentiale.

Jeg er helt på røven over Defecto. Her har vi et band med fantastisk dygtige musikere og en bandleder i Nicklas Sonne, der har et klart mål. Der er intet, der står i vejen for, at de får succes, for han arbejder fremad på en positiv måde. Det samme ser jeg hos de lokale Aphyxion, som suger til sig fra de erfarne bands, de møder. I stedet for at stå med korslagte arme, når de møder erfarne bands i genren, står de i “du-stilling” og kører ultra-sympatisk af sted med 180 i overhalingsbanen. Det kunne mange DK-bands lære af. Der er for mange bands med kæmpestore “nej-hatte”, der f.eks. sætter sig ned i øveren og taler i timer om (skulle man tro), hvad de IKKE vil være. F.eks.: “Vi skal IKKE lyde som Volbeat eller Nickelback”… Who cares?! Find jer et mål i stedet.

 

Hvis du skulle vælge tre bands at tage på tour sammen med – døde eller levende –hvilke skulle det så være? Og hvilket band ville du selv tage med?

Den er svær. Der er mange bands, jeg virkelig godt gad turnere med, men det vigtigste ville være kemien blandt folkene.

 

Hvilke af disse ville du helst have: et par smarte, men halvlange, tyrehorn i panden eller hestehove med valgfri farve på hesteskoene?

Hovene! Klart! Når man er søn af en skohandler, så er fødderne supervigtige, ha, ha!

 

Shout-out til dine fans og følgere rundt om i Danmark? 

Håber, alle holder godt øje med, hvad jeg går og laver. Det føles godt, når nogen sætter pris på ens arbejde og kreative udfoldelser. Tak for dette fine interview!

 

Tilføj kommentar