Interview med Hansi Kürsch (Blind Guardian)

Dirk "The Pixeleye" Behlau Dirk "The Pixeleye" Behlau

Blind Guardian udgav deres sensationelle album The God Machine for knap syv uger siden. Nu har Heavymetal.dk haft lejlighed til at spørge frontmand Hansi Kürsch ind til albummet, og vi udnyttede også chancen for at snakke om den længe ventede Blind Guradian-koncert, der er planlagt til den 14. april 2023 i Roskilde.

Eine deutsche Fassung des Interviews finden Sie unter der dänischen Fassung. 

Dansk

Dejligt, at du har fundet tid til at tale med Heavymetal.dk. Skal vi tale om det nye album The God Machine først?
Ja, gør det.

Det nye album er virkelig fantastisk. Hvad synes du selv om albummet?
Jeg kan ikke selv tillade mig at sige fantastisk. Det er udtænkt og indspillet af os, men vi er meget glade for resultatet. Under produktionen havde jeg på fornemmelsen, at det ville blive et meget stærkt album, og reaktionerne indtil videre har givet os ret. Det er ikke sådan, at jeg lytter til det hver dag længere, men jeg har en meget god fornemmelse, når jeg tænker på hvert enkelt nummer, og jeg synes, at vi kan være stolte over albummet.

Og hvilken sang kan du bedst lide på albummet?
Bedst er også lidt svært at sige. Måske er "Secrets of the American Gods" det stærkeste nummer på albummet. Det er faktisk et nummer, der ligger mere i den nyere Blind Guardian-tradition, men på grund af den måde, vi har produceret det på, og den måde, vi har rykket bandet i centrum på – med en stærk kobling til fortiden –så synes jeg, at nummeret forener gamle og nye fans på en stærk måde. Vi har altid lidt det problem, at der er mange mennesker, der kan lide alt, hvad vi laver. Men der er også mange, der kun kan lide de første fire-fem albums, og så er der nogle, der synes, at de nyere albummer er bedre. Men "Secrets of the American Gods" er efter min mening et nummer som "Bard Song", som alle kan blive enige om. Det kan også betyde, at nummeret er lidt meningsløst, mainstream. Det er det ikke; det er bare episk og fortæller en smuk historie. Og det er derfor, jeg ville vælge ”Secrets of the American Gods”.

”Blood of the Elves” er efter sigende inspireret af The Witcher. Hvor har du ellers fået din inspiration fra?
"Secrets of the American Gods" for eksempel er en inspiration, jeg fik fra romanen American Gods af Neil Gaiman. Jeg fjerner mig altid relativt langt fra disse historier og tager faktisk kun inspirationen med mig; i tilfældet med "Secrets of the American Gods" handler det om ideen om, at folk på et tidspunkt kommer til et sted og deler deres tro. I dette tilfælde var det de første spaniere, der kom til Amerika og bragte den kristne tro med sig. Og ved at sætte fod på jorden, bringer de en gud ind i en ny verden, hvor den ikke rigtig hører hjemme. Og guddommen finder fodfæste der og bliver en del af historien uden at få vist den slags respekt, som man viser den i guddommens hjemlige territorier. Med alle de problemer, det så kan føre til. Det er et eksempel. ”Deliver Us from Evil” er inspireret af Arthur Millers The Crucible. Den handler om heksejagt i ordets egentlige forstand, men også i overført betydning om heksejagt, der kan ske for en person gennem pressen osv.

Meget interessant! Hvordan var den kreative proces? Var den anderledes end ved det forrige album? Eller ligner de hinanden?
Det var lignende. Hver sangskrivningsfase er lidt forskellig. Man skal altid motivere sig anderledes. Vi havde udgivet vores orkesteralbum, Legacy of the Dark Lands, forud for dette album. Det tog 20 år, før vi kunne gøre det på den måde, havde alle elementerne samlet, havde numrene samlet og så kunne indspille alt derefter. Det var til tider en meget svær proces. Nu med The God Machine var alting dybest set meget, meget lettere, fordi vi gjorde ting, som vi meget lettere kunne kontrollere, fordi vi bare skulle finde rundt i vores repertoire. Med andre ord: Vi arbejdede med bandets kvaliteter, og det vigtigste ved sangskrivningen var, at alt er komponeret meget bandorienteret. Vi lod være med at lave store orkestreringer. Vi ønskede at være meget præcise, og det gjorde måske sangskrivningen en smule lettere fra tilblivelsessiden. Det var også en speciel ting ved dette album, at vi altid prøvede at sætte hovedpersonerne i rampelyset. Og så i sidste ende skal man selvfølgelig altid sørge for, at sådan et album giver et sammenhængende billede udadtil. Det er faktisk noget, man ikke rigtig kan kontrollere. Det fungerede bare godt nu, for i sidste ende endte tingene med at tale et relativt ens sprog.

I har også optaget et par musikvideoer til dette album. Kan du lide at lave musikvideoer, eller er det en træls ting at lave?
Det er meget træls. Vi behøver ikke gøre det. Vi kan også lade være, og pladeselskabet ville alligevel være glade. Vi ville også sælge albummer, men de nye medier giver en mulighed for at nå ud til folk og sprede musikken. Derfor giver en video mening, men for os som kunstnere – vi har ikke en direkte vision om, hvordan man laver en video på et lavt budget, der fortæller en historie og samtidig yder musikken retfærdighed. Det er den erfaring, vi har opnået i løbet af de sidste 20 år. Det var derfor, vi lavede performancevideoer, som satte bandet i centrum og i sidste ende kun præsenterer bandet og sangen – og sangen som musik og ikke nødvendigvis som en historie. Det blev nogle gange lidt storytellingagtigt, men det er faktisk altid sekundært med videoerne. Det fungerede ret godt og havde den fordel, at vi ikke skulle investere så meget tid.

Den 14. april næste år er I tilbage i Danmark efter lang tid. Vil I også spille sange fra det nye album?
Ja, selvfølgelig! Vi har været meget på farten i år, men vi havde stadig nogle gamle ting, der skulle ordnes først. For to år siden var det planen at spille Somewhere Far Beyond-turneen i begyndelsen af ​​pandemien. Det er et album, der fejrer sit 30-års jubilæum i år, så det fungerede ret godt. På det tidspunkt tænkte vi, "Okay, vi skal spille mindre haller i stedet for de store haller", fordi vi på det tidspunkt ikke vidste, hvordan pandemien ville udvikle sig, og så gik vi back to basics og sagde, "Ja, så kan vi med Somewhere Far Beyond spille halstørrelser som i 1992; det bliver sjovt for folk, og det er overskueligt for os." Koncerterne blev efterfølgende aflyst indtil 2022, så vi kunne ikke turnere med The God Machine i år. Men næste år ændrer vi vores program, så The God Machine får mere plads på sætlisten. Gimle-showet er i april, så der er vi lige startet med at spille de nye shows. Vi vil nok være lidt tilbageholdende med albummet, men jeg går ud fra, at vi spiller to, måske tre numre fra det nye album.

Jeg var også selv til jeres koncert i Hamborg, og den var virkelig fantastisk. Gør bandet noget særligt for at forberede sig til sådan en liveoptræden?
Ikke lige før showet. Selvfølgelig skal jeg varme op. Alle skal varme op, men det er begrænset. Som udgangspunkt har vi ikke nogen procedure. Lige før turnéen har alle til opgave at forberede sig derhjemme. Så plejer vi at gå i studiet eller øvelokalet sammen et stykke tid og diskutere og udarbejde et live-sæt, og bagefter er man på autopilot, så er det hele freestyle.

Jeg var også meget imponeret over fansene. Er de altid så engagerede?
Ja. Hamburg var meget intenst, men i bund og grund er det lige meget, hvor vi kommer hen. Det er vores held, må man sige. Jeg kan ikke huske et eneste show i de sidste 20 år, hvor folk ikke har overtaget mit job. Jeg skal selvfølgelig stadig synge, og det er for det meste ikke så nemt at præsentere tingene live, men folk synger altid med. Det er en ret høj standard, som vi – jeg vil ikke sige – naturligvis kan forvente, men som vi altid er glade for eksisterer.

Og jeg synes, at dine kommentarer mellem sangene var meget sjove. Er du også en sjov person privat?
Det kan jeg ikke bedømme. Det kommer spontant, og jeg bryder mig ikke om at gentage udmeldinger, og det er som regel sådan, at der altid er noget særligt at fortælle ved hvert show. Så sker det, som det sker med alle smuttere osv. Og klaverstykket “Black Chamber”, som folk blev ved med at synge og så ikke kendte teksten eller blev usikre på den, gør selvfølgelig tingene anderledes for os hver aften. Det er det fantastiske ved det, men det er ikke indøvede ting. Hos os er der i bund og grund, udover at vi faktisk er så heldige at kunne spille vores numre, intet forudbestemt, og der forventes ikke noget af nogen – vi håber selvfølgelig, at alle synger så smukt med. Jeg tror, ​​at det er vores stil, at vi er freestyle, men jeg er ikke en, der konstant fortæller vittigheder derhjemme. Hvis jeg laver en god joke, er jeg glad, men det er ikke nødvendigt for mig, og jeg er ikke på jagt efter konstante grin fra folk. Det er selvfølgelig lidt anderledes live, man skal fra A til B, og så bliver jeg rigtigt glad, når folk er med på den og deltager, men det behøver ikke nødvendigvis at være sådan.

Du har en rigtig god stemme. Gør du noget specielt for at passe på din stemme? Eller tager du sangtimer?
Jeg har taget sangtimer i lang tid. Jeg startede praktisk talt som autodidakt og udviklede min stemme efterfølgende og forsøgte at understrege min egen karakter. Vores musik var meget praktisk for mig, fordi den var meget selvstændig fra begyndelsen, og jeg var i stand til at bidrage i overensstemmelse med den. Det krævede lidt tilvænning i starten, tror jeg, fordi man ikke kendte den måde at synge på og ikke kunne klassificere det. Jeg havde også brug for tid. Før i tiden spillede jeg bas, og det var en god ting. Jeg havde et instrument, som jeg godt kunne gemme mig lidt bag. Men den grundlæggende tendens var genkendelig, og jeg var så heldig, at jeg udviklede mig relativt godt alene uden at ødelægge min stemme. På et tidspunkt besluttede jeg mig for så at tage sangtimer. Og der var jeg heldig igen: Jeg fandt en sanglærer, som jeg arbejdede med i 13 eller 14 år, som heller ikke ville ændre på mine karakteristika, som kun hjalp mig med at beskytte min stemme for at øge vokalbredden, men ikke for at ændre karakteren. Det hjalp også. Og på et tidspunkt var det så vidt, at jeg til enhver tid kunne kalde det frem, jeg havde lært af hende, eller udvikle det videre. Og det har jeg forsøgt at gøre lige siden. Det kan være det, der betyder noget. Live er der næppe nogen måde at skåne sig selv på, især når vi spiller fem shows i træk og omkring to timer hver gang, så lider stemmen. Men når jeg så har en pause, bruger jeg også disse pauser til at give stemmen mulighed for at komme sig. Dette har virket indtil nu. Lad os håbe, at det går godt i 10 eller 15 år endnu, så ville jeg være meget tilfreds.

Du sagde lige selv, at du plejede at spille bas hos Blind Guardian. Var der en specifik grund til, at du holdt op med det? Og savner du det nogle gange?
Næh, jeg har aldrig savnet at spille bas igen. Det stod klart fra dag ét, at det var den rigtige beslutning. Men jeg havde det meget svært på scenen i begyndelsen med at være frontmand. Førhen havde jeg altid mulighed for at gemme mig bag bassen. Det er også meget nemmere, når man skal optræde. Ingen forventer, at du bevæger dig væk fra mikrofonen. Selv for en sanger, der er fri, er der kun et vist antal bevægelser, han kan lave. Alt efter, hvad man synger, er der selvfølgelig sangere, der laver et aerobicprogram på scenen, men det sangmæssige er som regel ikke helt så svært. Hos os er sværhedsgraden i musik og også i sang forholdsvis kompleks og svær, og der kan man ikke gøre så meget med bevægelse. Det måtte jeg først lære som sanger, efter at jeg fik mulighed for at bevæge mig frit. Hvor meget kan jeg egentlig tillade mig at lave? Hvornår bliver det latterligt? På hvilket tidspunkt bliver det svært at bevare vokalkvaliteten? Der var et par vanskeligheder i starten. Men bortset fra det, må jeg sige, har jeg ikke savnet det. Men grunden var faktisk musikken for at sige det kort. Vi blev så komplekse fra midten af ​​90'erne med Imaginations, men især med albummet, der fulgte, Nightfall in Middle-Earth, arbejdede musikken imod sangen, eller omvendt arbejdede sangen imod musikken. Det er muligt at kompensere for begge ting, men det var bare for anstrengende for mig.

Nu skal vi ikke tale en hel masse om Jon Schaffer lige nu, men kunne du forestille dig, at Blind Guardian også optræder med Demons & Wizards’ sange til koncerter?
Nej, men det har faktisk intet at gøre med Demons & Wizards eller Jon; det er bare, fordi Blind Guardian har et sangrepertoire, der er så stort. Vi har ikke brug for det. Det ville heller ikke passe musikalsk. Et nummer som "Fiddler on the Green" ville ethvert band elske at spille, fordi det er så fantastisk et nummer, men vi har selv så mange ballader i vores repertoire. Vi har ikke brug for numrene. De to bands har altid været to separate ting.

Til sidst har jeg en lille hurtig spørgerunde: Har du et yndlingsband eller en yndlingsmusiker i øjeblikket?
Jeg tror, at min yndlingsmusiker lige nu er Peter Gabriel.

Hvad er din yndlings Blind Guardian-sang?
"Time stands Still (at the Iron Hill)" fra albummet Nightfall in Middle-Earth.

I hvilket land har I de mest loyale fans?
I Tyskland, faktisk. Men det er altid svært at sige: I Spanien, Italien og Grækenland har vi de mest varmblodige. Men ja, i Tyskland og Grækenland.

Har du noget, du gerne vil tilføje?
Folk skal komme til festivalen i Gimle! Det ville være rigtig dejligt. Jeg tror, ​​vi kommer til at have det rigtig sjovt. Vi er i rigtig god form, og dem, der går glip af det, kommer til at ærgre sig over det.

Ved koncerten i Hamborg var der også mange fra Danmark. Jeg tror, ​​der kommer mange.
Ja, jeg er fortrøstningsfuld; sidste gang, vi spillede i Danmark, var faktisk for fem år siden eller deromkring. Vi har i det hele taget ikke spillet så tit i Danmark. Det er faktisk ærgerligt. Vi indspillede to plader i København med Flemming Rasmussen, som er en af ​​de største metalproducere, der findes og en super flink fyr, og så højst en håndfuld shows. Det er på tide, at vi spiller mere i Danmark.

Jeg er enig. Tak for interviewet.

Deutsch

Schön, dass Sie Zeit gefunden haben, mit Heavymetal.dk zu sprechen. Wollen wir zuerst über das neue Album The God Machine sprechen?
Ja, mach mal.

Das neue Album ist ja echt genial. Wie finden Sie selbst das Album?
Genial kann ich ja nicht sagen. Es ist ja von uns konzipiert und aufgenommen worden, aber wir sind super zufrieden, und ich hatte während der Produktion das Gefühl, dass es ein sehr starkes Album wird, und die Reaktionen bis jetzt haben uns recht gegeben. Es ist nicht so, dass ich es jeden Tag noch hören würde, aber ich habe ein sehr gutes Gefühl, wenn ich an jede Nummer denke, und ich glaube, dass wir uns mit dem Album nicht verstecken müssen

Und welches Lied finden Sie am besten?
Am besten ist auch ein bisschen schwierig zu sagen. Vielleicht ist „Secrets of the American Gods“ die stärkste Nummer auf dem Album. Es ist eigentlich eine Nummer, die eher in der Tradition der neueren Blind Guardian steht, aber aufgrund der Art und Weise, wie wir es produziert haben und wie wir die Band in den Vordergrund gestellt haben, doch auch mit einem starken Link in die Vergangenheit, also in die 90er und die früh-90er vor allen Dingen verbunden, und ich glaube, dass die Nummer alte und neue Fans stark miteinander vereint. Bei uns ist immer so ein bisschen das Problem, dass es viele Leute gibt, die alles mögen. Es gibt aber auch viele Leute, die nur auf die ersten vier oder fünf Alben abfahren, und dann gibt es einige, die eher die neuere Ära für gut empfinden. Und „Secrets of the American Gods“ ist, glaube ich, eine Nummer wie der „Bard Song“, auf die sich jeder einigen kann. Das könnte auch heißen, dass die Nummer so ein bisschen nichtssagend, mainstream ist. Das ist sie nicht; sie ist einfach episch, sie erzählt eine schöne Geschichte. Und deswegen würde ich mich für „Secrets of the American Gods“ entscheiden.

„Blood of the Elves“ ist ja angeblich von The Witcher inspiriert. Wovon haben Sie sich sonst inspirieren lassen?
„Secrets of the American Gods“ als Beispiel jetzt noch wäre eine Inspiration, die durch den Roman American Gods von Neil Gaiman zustande gekommen ist. Ich löse mich dann verhältnismäßig stark immer von diesen Geschichten und nehme tatsächlich nur die Inspiration mit; im Fall von „Secrets of the American Gods“ geht´s um die Idee, dass zu irgendeinem Zeitpunkt Menschen an einen Ort kommen und ihren Glauben mittragen. In dem Fall sind es eben die ersten Spanier gewesen, die nach Amerika gekommen sind und mit sich den christlichen Glauben gebracht haben. Und dadurch, dass sie Fuß auf die Erde gesetzt haben, einen Gott in eine neue Welt bringen, wo er eigentlich nicht hingehört. Und diese Gottheit muss da Fuß fassen und sieht dann den Verlauf der Geschichte aus dieser Position heraus, dass man praktisch Teil dieser Geschichte wird, ohne noch diese Aufwartung über sich ergehen zu lassen, die man in den Heimterritorien einer Gottheit entgegenbringt. Mit allen Verwerfungen, die dann da so passieren können. Das wäre so ein Beispiel. „Deliver us from Evil” ist von von Arthur Millers The Crucible inspiriert. Da geht es im wahrsten Sinne des Wortes um Hexenjagd, aber eben auch im bildhaften Sinne um die Hexenjagd, die durch Presse etc. pp. einem Menschen widerfahren können.

Sehr interessant! Wie war der kreative Prozess? War es anders als beim vorigen Album, oder war es ähnlich?
Es war ähnlich. Jeder Songwritingphase ist ein bisschen anders. Man muss sich immer anders motivieren. Wir hatten jetzt vor diesem Album unser Orchesteralbum veröffentlicht, Legacy of the Dark Lands. Es hat 20 Jahre gedauert, bis wir das so zustande gekriegt haben, alle Elemente zusammen hatten, die Nummern zusammen hatten und dann alles dementsprechend gut aufnehmen konnten. Das war teilweise ein sehr schwerer Prozess. Jetzt bei The God Machine war im Grunde genommen alles viel, viel einfacher, weil wir wieder Sachen gemacht haben, die für uns dann doch mehr steuerbar gewesen sind, weil wir uns in unserem Repertoire nur zurechtfinden mussten. Mit anderen Worten: Wir haben mit den Qualitäten der Band gearbeitet, und es war das Federführende beim Songwriting, dass alles sehr bandorientiert komponiert worden ist. Wir haben uns davon gelöst, diese großen Orchestrationen zu machen. Wir wollten sehr auf dem Punkt sein, und das hat das Songwriting vielleicht von der Entstehungsseite etwas einfacher gemacht, sogar speziell bei diesen komplexen Sachen. Auf der anderen Seite muss man sehr auf dem Punkt sein. Das war auch so eine Besonderheit bei diesem Album, dass wir immer versucht haben, die Protagonisten nach vorne zu stellen und dann auch dementsprechend scheinen zu lassen. Und dann letztendlich muss man natürlich immer gucken, dass so ein Album eine runde Sache wird, ein Gesicht trägt. Das ist eigentlich etwas, was man nicht so richtig steuern kann. Es hat jetzt einfach gut funktioniert, weil die Sachen dann im Endeffekt dann doch eine relativ ähnliche Sprache gesprochen haben.

Zu diesem Album habt ihr ja auch ein paar Musikvideos gedreht. Mögen Sie es, Musikvideos zu machen oder ist es eine lästige Sache, die man machen muss?
Das ist sehr lästig. Wir müssen es nicht machen. Wir können es auch sein lassen, und die Plattenfirma wäre zufrieden, und man würde auch Alben verkaufen, aber es ist schon eine Möglichkeit, jetzt mit den neuen Medien, Leute zu erreichen, und die Musik weiterzuverbreiten. Deswegen sind Videos sinnvoll, aber für uns als Künstler, wir haben keine direkte Vision, wie man ein Video erstellen könnte mit einem kleinen Budget, das eine Geschichte erzählt, die der Musik gerecht wird. Das ist so die Erfahrung, die wir aus den letzten 20 Jahren mitgenommen haben. Deswegen war für uns jetzt der Königsweg der, auf Performancevideos zu setzen, die auch wieder die Band in den Vordergrund stellen und die letztendlich nur die Band und den Song transportieren. Den Song aber als Musik und nicht unbedingt als Geschichte. Wir sind dann teilweise auch so ein bisschen ins Storytelling gegangen, aber das ist eigentlich immer zweitrangig bei diesen Videos, die wir da gemacht haben. Das hat ganz gut funktioniert und hatte den Vorteil, dass wir nicht so viel Zeit investieren mussten.

Am 14. April nächsten Jahres seid ihr ja wieder in Dänemark seit Langem. Werdet ihr dann auch Lieder vom neuen Album spielen?
Ja, auf alle Fälle! Wir sind ja in diesem Jahr viel unterwegs gewesen, hatten da aber noch Altlasten mit uns herumzutragen. Wir haben vor zwei Jahren zu Beginn der Pandemie die Somewhere Far Beyond-Tour spielen wollen. Es ist ein Album, das in diesem Jahr 30-jähriges Jubiläum hat. Es hat also ganz gut funktioniert. Wir haben damals gedacht: „Okay, wir spielen anstatt der großen Hallen jetzt kleinere Hallen“, da wir damals nicht wussten, wie sich die Pandemie entwickeln würde, und sind dann wieder back to basics gegangen und haben gesagt „Ja, dann mit der Somewhere Far Beyond können wir die Hallengrößen von 1992 spielen; es wird den Leuten Spaß machen, und es ist für uns überschaubar“. Die Shows sind dann bis 2022 ausgefallen; deswegen konnten wir in diesem Jahr für The God Machine nicht touren. Wir werden aber ab dem nächsten Jahr das Programm so umstellen, dass The God Machine schon weitestgehend im Vordergrund steht. Die Show in Gimle ist im April, da sind wir gerade erst wieder dabei, neue Shows zu spielen. Da werden wir noch ein bisschen defensiv sein mit dem Album, aber gehen wir mal davon aus, dass wir zwei, vielleicht drei Nummern vom neuen Album spielen.

Ich war auch beim Konzert in Hamburg, das Blind Guardian-Konzert, und das war echt toll. Macht die Band etwas Besonderes, um sich auf so einen Live-Auftritt vorzubereiten?
Direkt vor der Show eigentlich nicht mehr. Ich muss mich logischerweise warm machen. Warm machen muss sich jeder, aber es hält sich in Grenzen. Wir haben im Grunde genommen keine Prozedur. Das machen wir direkt vor den Touren: Es gibt für jeden die Aufgabe, sich zu Hause vorzubereiten. Dann gehen wir meisten für eine Zeit lang zusammen ins Studio oder den Proberaum und diskutieren und erarbeiten ein Live-Set, und danach ist man im Autopiloten, dann läuft alles freestylemäßig.

Ich war auch von den Fans sehr beeindruckt. Sind sie immer so engagiert?
Ja. Hamburg war schon sehr stark, muss man sagen, aber im Grunde genommen ist es egal, wo wir hinkommen. Es ist unser Glück, muss man sagen. Da gibt es kaum mal, ich kann mich an gar keine Show in den letzten 20 Jahren erinnern, bei der die Leute nicht meinen Job übernommen haben. Natürlich muss ich trotzdem singen, und es ist weitestgehend nicht so einfach, die Sachen live zu präsentieren, aber bei uns wird immer mitgesungen, und die Leute sind immer am Thema; das ist schon ein ziemlich hoher Standard, den wir - ich möchte es nicht sagen - naturgemäß erwarten können, aber bei dem wir immer froh sind, dass er tatsächlich existiert.

Und ich fand die Kommentare zwischendurch sehr witzig. Sind Sie auch privat ein lustiger Mensch?
Das kann ich nicht beurteilen. Das ist in dem Fall spontan, und ich mag es nicht, Ansagen zu wiederholen, und meistens ist es auch so, dass es zu jeder Show immer etwas Besonderes zu erzählen gibt. Das passiert dann so, wie es passiert. Auch mit allen Versprechern und allem Drum und Dran. Auch dieses Klavierstück „Black Chamber“, das die Leute weitergesungen haben und dann nicht textsicher gewesen sind oder unsicher geworden sind, macht die Sache natürlich superschön und für uns jeden Abend etwas anders. Das ist das Tolle an der Sache, aber das sind keine einstudierten Sachen. Bei uns gibt es im Grunde genommen, außer dass wir tatsächlich glücklicherweise unsere Nummern spielen können, gibt es nichts Einprogrammiertes, und von niemandem wird irgendetwas erwartet, letztendlich weder von uns in Bezug aufs Publikum - wir hoffen natürlich, dass die alles so schön mitsingen und alles wissen - noch von der Band intern. Ich glaube, es ist schon unser Stil, dass wir freestyle bleiben, aber ich bin niemand, der - weiß ich nicht - für die Schenkelklopfer konstant sorgt zu Hause. Wenn ich mal einen guten Witz mache, bin ich froh, aber es ist nicht vorprogrammiert, und ich bin jetzt auch nicht auf der Jagd danach, den Leuten konstant den Lacher abzugewinnen. Live ist es natürlich ein bisschen anders, man muss von A nach B kommen, und dann bin ich ganz froh, wenn die Leute darauf anspringen und dementsprechend mitmachen, aber es muss auch nicht unbedingt so sein.

Sie haben eine echt tolle Stimme. Tun Sie etwas Bestimmtes, um die Stimme zu pflegen? Oder nehmen Sie Gesangsunterricht?
Ich habe sehr lange Gesangsunterricht genommen. Ich habe praktisch als Autodidakt angefangen und dann auch mehr oder weniger per Unfall, habe dann meine Stimme dementsprechend entwickelt und da wieder versucht, meinen eigenen Charakter herauszustellen. Da kam mir unsere Musik sehr gelegen, da unsere Musik eben auch sehr eigenständig gewesen ist von Anfang an und ich mich dementsprechend einbringen konnte. Das war dann für den einen oder anderen am Anfang, glaube ich, gewöhnungsbedürftig, weil man das auch nicht kannte und auch nicht zuordnen konnte. Ich brauchte auch meine Zeit. Ich habe auch früher noch Bass gespielt, und das war auch gut so. Ich hatte ein Instrument, hinter dem ich mich auch ein bisschen verstecken konnte, aber die Grundtendenz war erkennbar, und ich hatte das Glück, dass ich mich verhältnismäßig gut entwickelt habe allein, ohne die Stimme kaputt zu machen, und an irgendeinem Punkt mich entschieden hatte, dann noch Gesangsunterricht zu nehmen. Und dann habe ich nochmal Glück gehabt: Ich habe eine Gesangslehrerin gefunden, die mich dann 13 oder 14 Jahre begleitet hat, die meine Charakteristik auch nicht verändern wollte, die nur fördernd mich so begleitet hat, dass es immer darum ging, die Stimme zu schützen, die Stimmbreite, die Stimmrange, zu erhöhen, aber nicht den Charakter zu verändern. Das hat auch geholfen. Und an irgendeinem Punkt war es so weit, dass ich das, was ich da erlernt hatte, auch jederzeit abrufen konnte, beziehungsweise dementsprechend weiterentwickeln konnte. Und das versuche ich seitdem zu tun. Das wäre vielleicht das, worauf es ankommt. Live gibt es kaum eine Möglichkeit, sich zu schonen, gerade wenn wir irgendwie fünf Shows hintereinander spielen und jeweils ungefähr zwei Stunden, dann leidet die Stimme. Aber wenn ich dann Pause habe, dann nutze ich diese Pausen auch, um der Stimme die Möglichkeit zu geben, sich wieder zu erholen. Das hat bis jetzt funktioniert. Hoffen wir mal, dass es 10 oder 15 Jahre gut geht, dann wäre ich sehr zufrieden.

Gerade haben Sie selbst gesagt, dass Sie früher auch bei Blind Guardian Bass gespielt haben. Gab es da einen bestimmten Grund, warum Sie damit aufgehört haben? Und vermissen Sie es vielleicht manchmal?
Nee, ich habe es von der Spielseite nie vermisst. Es war von Tag eins an klar, dass es die richtige Entscheidung gewesen ist. Ich fand es auf der Bühne aber am Anfang sehr schwierig, dann Frontman zu sein. Ich hatte damals immer die Möglichkeit, mich hinter dem Bass zu verstecken. Es ist auch von der Performance viel einfacher. Niemand erwartet von dir, dass du dich vom Mikrofon wegbewegst. Auch für einen Sänger, der frei ist, gibt es nur eine bestimmte Anzahl an Bewegungen, die er machen kann. Es gibt, je nachdem, was du singst, natürlich schon Sänger, die machen ein Aerobicprogramm auf der Bühne, aber da ist von dem, was da gesangsmäßig passiert, der Schwierigkeitsgrad nicht ganz so hoch meistens. Bei uns ist der Schwierigkeitsgrad in der Musik und auch im Gesang verhältnismäßig komplex und schwierig, und da kann man nicht viel mit Bewegung machen. Das musste ich erstmal als Sänger erlernen, nachdem ich dann die Möglichkeit hatte, mich frei zu bewegen. Wie viel kann ich überhaupt machen? Wann wird es lächerlich? Ab wann wird es schwierig, die Gesangsqualität beizubehalten? Da gab es eher so ein paar Anfangsschwierigkeiten. Aber ansonsten, muss ich sagen, habe ich es nicht vermisst. Auch heute nicht, und jetzt schon gar nicht mehr. Der Grund ist aber tatsächlich die Musik gewesen, um das auch kurz zu sagen. Wir sind so ab Mitte der 90er mit Imaginations, aber vor allem mit dem Album danach Nightfall in Middle-Earth so komplex geworden, dass die Musik gegen den Gesang läuft, oder andersrum der Gesang läuft gegen die Musik. Und die beiden Sachen zu kompensieren, das geht, aber es war mir einfach zu mühselig.

Wir wollen jetzt nicht ganz viel über Jon Schaffer reden, aber könnten Sie sich vorstellen, dass Blind Guardian bei Konzerten auch die Lieder von Demons & Wizards zum Besten geben würden?
Nö, aber das hat tatsächlich nichts mit Deamons & Wizards oder Jon zu tun; das ist ganz einfach, weil Blind Guardian ein Songrepertoire hat, das so groß ist. Das brauchen wir nicht. Das würde musikalisch auch nicht passen. So eine Nummer wie „Fiddler on the Green“, die würde jede Band gerne spielen, weil es so eine großartige Nummer ist, aber wir haben so viele Balladen im Set als Beispiel. Wir brauchen die Nummern nicht. Das sind immer schon zwei getrennte Baustellen gewesen.

Hier zum Schluss habe ich noch eine kleine Schnellfragerunde: Haben Sie momentan eine Lieblingsband oder einen Lieblingsmusiker?
Ich würde sagen, mein Lieblingsmusiker momentan ist tatsächlich Peter Gabriel.

Welches ist Ihr Lieblings-Blind-Guardian-Lied?
“Time stands Still (at the Iron Hill)” vom Nightfall in Middle-Earth-Album.

In welchem Land sind die Fans am treuesten?
Am treuesten in Deutschland, tatsächlich. Aber es ist immer schwer zu sagen: In Spanien, Italien und Griechenland haben wir die heißblütigsten. Letztendlich Deutschland und Griechenland.

Haben Sie etwas, was Sie hinzufügen wollen?
Die Leute sollen kommen zu dem Festival in Gimle! Das wäre echt schön. Wir werden, glaube ich, viel Spaß haben. Wir sind wirklich gut in Form, gut in Schuss, und wer es verpasst, wird sich ärgern.

Beim Konzert in Hamburg waren auch sehr viele aus Dänemark. Ich glaube, da werden schon viele kommen.
Ja, ich bin ganz guter Dinge; wir haben tatsächlich, ich glaube vor fünf Jahren oder so das letzte Mal in Dänemark gespielt. Wir haben eh nie häufig in Dänemark gespielt. Das ist eigentlich schade. Wir haben zwei Platten in Kopenhagen aufgenommen bei Flemming Rasmussen, der einer der größten Produzenten im Metal überhaupt ist und ein supernetter Mensch, und danach eine Handvoll Shows maximal. Es wird langsam Zeit, dass wir häufiger in Dänemark spielen.

Das finde ich auch. Vielen Dank für das Gespräch.