Interview med Dream Theater

DT

At være, eller ikke være: Drømmenes teater møder Hamlet 

Retur til rødderne

Dream Theater er netop nu på turné med albummet Distance over Time og spiller koncert i Kulturværftet i Helsingør den 24. januar. Prog-kongerne har skruet ned for ambitionerne og erstattet kvantitet med kvalitet på deres seneste udspil. Forud for koncerten fangede vi Dream Theaters guitarist John Petrucci til en snak om, hvordan prog-metalbandet har genfundet spilleglæden og bandets identitet.

Inspiration fra billeder og ord

Det amerikanske band har på det koncertaktuelle album valgt at nedtone de tekniske færdigheder og har i stedet taget udgangspunkt i bandets oprindelige udtryk. John Petrucci uddyber: “På vores forrige turné spillede vi albummet Images and Words fra 1992 i sin helhed. Det gav os inspiration til, hvordan vi som et nystartet band skrev vores musik. Mindre fokus på indviklede og snørklede sangstrukturer. Men i stedet mere back to basics og med fokus på det, vi er bedst til.”

 At være eller ikke at være – version 2

Udover at både band og fans fik et genhør med Images and Words på forrige turné, blev albummet også inspiration til sangskrivningen på Distance over Time. “På sin vis kan man sige, at inspirationen til det nye album kom fra den gang, vi debuterede som musikere. Albummet er derfor en kombination af 30 års erfaringer og vores oprindelige udtryk”.

Distance over Time tager udgangspunkt i Shakespeares Hamlet og er en moderne fortælling over det eviggyldige spørgsmål: At være eller ikke at være. På coveret ses et kranium, der er holdt af en robothånd – en futuristisk gentagelse af den ikoniske monolog fra Shakespeares skuespil fra 1603. “På albummet forsøger vi at udfordre Shakespeares spørgsmål – men i en moderne kontekst, hvor robotter og teknologi fylder mere og mere i vores hverdag”.

Opgraderet sceneshow

Når Dream Theater spiller i Helsingør til januar, gentager bandet succesen med at spille et album i sin helhed. Denne gang er det 1999-albummet Metropolis Part 2: Scenes From A Memory, som bliver spillet i sin helhed. Men i modsætning til den oprindelige turné vil det denne gang være med det sceneshow, som albummet fortjener. 

John Petrucci forklarer med entusiasme i stemmen: “I praksis vil det sige opdaterede videosekvenser og en helt ny lyssætning, som slet ikke var teknisk mulig tilbage i 1999. Koncerten vil udvikle sig fra et moderne univers til et 1920’er-univers – næsten som en slags grafisk tegneserie – hvor hvert nummer markerer en helt ny verden”.

“Det bliver dermed en nyfortolkning af albummet, og endelig vil koncertgængeren få den oplevelse, som det var tænkt tilbage i 1999. Vi glæder os til at spille Distance over Time med Hamlets Kronborg i baggrunden. Det bliver en helt unik aften for os og for koncertgængerne.”