Interview med Archon

Archon Archon

Århusianske Archon spiller metalcore med højt til himlen og plads til de store armbevægelser. Men hvorfor? Det og meget andet har vi taget en snak med bandet om.

Trods jeres musikalske karriere har accelereret en del, er der nok stadig nogle, der ikke er helt bekendte med ARCHON. Så vil I ikke kort præsentere jer selv og måske fortælle hvordan opstod ARCHON?

Vi er fire drenge fra Aarhus, som sammen har bandet ARCHON, hvor vi spiller rock og rul et par gange om ugen. Det hele startede spøjst nok til et Prime Collective event tilbage i 2018, hvor Jeppe og Jonas endte i snak. De jonglerede nogle idéer imellem hinanden og fandt hurtigt på et navn til det projekt, som dengang var Abzence. Senere kom der to nye medlemmer til: Sofus og den daværende guitarist Johannes.

Men lige så hurtigt, som det kom op at stå, lige så hurtigt faldt det fra hinanden igen. I løbet af relativt kort tid forlod Johannes bandet pga. værnepligt, og Sofus blev faktisk smidt ud, haha. Fast forward et år, og så var der lidt mere styr på dagsordenen. Sofus kom tilbage i bandet som en stærkere vokalist, og efterfølgende fandt vi Kresten på guitar.

Vi brugte derefter næsten to år på 1) at finde ud af, hvordan vi spillede og fungerede sammen, 2) få skrevet ALTIORA, samt 3) komme igennem den langsommelige proces at udgive det.

Inden flere begynder at gætte i vildskab, er der så en særlig betydning bag både jeres bandnavn og ep’ens titel?

Vi synes, at jeres kollega Kent fanger essensen ret godt i hans flotte anmeldelse af ALTIORA. Inspirationen til ep’en kom fra den konstante følelse, vi nok alle har oplevet; følelsen af at være glad, men aldrig helt tilfreds. ALTIORA betyder stræben efter noget større – noget vi alle nok har ønsket til tider. Han ramte også uhyggeligt tæt på med det om at mangle ben.

Midt i indspilningen af ALTIORA blev Sofus diagnosticeret med ADD efter mange år med depression, og det var noget, han nu skulle lære at leve med og få det bedste ud af. Det inspirerede en del af sangteksterne på ep’en, og derfor gav det også mening for ham, at ep’en skulle hedde ALTIORA.

Hver gang, der kom nye øjne/ører på vores musik under indspilningen af ALTIORA, fik vi at vide, at vores gamle bandnavn Abzence lød af pis. Da vi havde hørt kommentaren nok gange, var vi nødt til at tage det til overvejelse, og vi besluttede at komme på et nyt navn. Det tog tid at vænne os af med det gamle og blive enige om et nyt. Da ARCHON en dag blev foreslået, var det det første navn, vi alle var tilfredse med, i de måneder det tog at finde ud af. At det kommer af græsk og betyder “hersker”, er selvfølgelig med fare for selvfedme, men det er udtryk for, at vi tager vores musik meget seriøst.

Det er ikke ligefrem en hemmelighed, at I spiller metalcore, men hvem, og hvad, er I inspireret af, og hvordan kommer det til udtryk?

Den her udgivelse har været grobund for at lære hinanden at kende i en skriveproces. Vi har allesammen forskellige musikalske baggrunde og forskellige bands i kufferten. Vi har prøvet forskellige ting af og forsøgt at specificere en lyd, som vi alle kan stå inde for. Men de store inspirationskilder, som vi alle har haft til fælles, er nok bands som Architects, While She Sleeps og Polaris.

Udover metalcore, lægger I heller ikke skjul på, at der er højt til himlen og plads til de store armbevægelser på ALTIORA, men hvordan endte I med netop denne lyd?

Nu råber jeg (Sofus) jo bare, men der skal alligevel nogle flere elementer ind over, før selv mor kan elske det. Heldigvis har jeg fundet nogle virkelig kompetente venner at spille med, og vi bringer alle noget forskelligt med os. Meget af det, der har været med til at forme vores lyd, er nok, at vi alle er lige selvkritiske. Der bliver virkelig gået i detaljerne, når vi skriver musik, hvilket selvfølgelig både kan være en fordel og en ulempe. Vi har alle været enige om, at der skal være en god spand ambience i musikken. Det er ikke fordi, der har ligget de store tanker bag det valg. Det giver lyden mere oomph og får det væk fra “0’er-coren” og giver et lille drys af noget episk. Der har været mange gange, hvor vi hver især i bandet har måttet gå på kompromis med vores instrument for at give plads til noget andet i lydbilledet – også selvom det kan gøre ondt på vores til tider inflaterede egoer.

Derudover har det også været super fedt at få lov at arbejde sammen med super professionelle Chris Kreutzfeldt fra CABAL, da han har haft virkelig stor indflydelse på produktionen.

Med det i mente er vi ikke fastlåst til den lyd, som man oplever på ALTIORA. Vi udvikler os hele tiden, og det skal vores musik selvfølgelig afspejle. Men vi tør godt love, at der kommer endnu flere bangers!

Kan I sætte et par på ord hvilke temaer, I kommer omkring på ALTIORA?

Da ALTIORA har været lang tid undervejs, er der derfor også sket meget i vores egne liv ind imellem sangene. Jeg har været den primære lyriker, men resten af bandet har også haft en finger med i spillet.

De mest prominente problemstillinger på ep’en omhandler psykiske lidelser og udfordringer. Som tidligere nævnt har jeg (Sofus) gennem mange år døjet med depression og blev sidste år, i en alder af 23, diagnosticeret med ADD – noget der har forårsaget meget dårligdom igennem mit liv. Lyrikken har hjulpet mig videre, da jeg kunne bruge det som en måde at reflektere over mit liv på.

”Gloom” og ”Playing The Victim” blev skrevet i kølvandet på Black Lives Matter, hvor man virkelig fik set samfundet fra sin værste side. Det satte gang i nogle følelser og gav os inspiration til at dykke ned i nogle samfundsmæssige problematikker. Vi er gået i kødet på hyklere og pessimister, der ikke kan se sagen fra flere sider.

Hvad er I mest stolte af på ALTIORA?

Vi har arbejdet hårdt på at prøve forskellige sangkonstruktioner og forskellige guitar tunings. At ep’en ikke er endt i kaos, bliver man lidt stolt af. Vi føler selv, at der er en god rød tråd.

Vi er nok mest stolte af selve kvaliteten af udgivelsen. Det er gået over al forventning, og jeg husker tydeligt, hvordan vi blev blæst bagover, da vi hørte vores sange, efter de var blevet mixet ordentligt.  Det er helt vildt, hvad et godt mix kan gøre ved en sang, og Chris har været så perfekt at arbejde sammen med. Vi har også fået rigtig god respons netop på kvaliteten af sangene. Vi er blevet sammenlignet med vores egne idoler. Det kan man da kun få sommerfugle i maven over.

Nu er Aarhus jo ikke ligefrem en by med få metalbands, men hvordan mener I, at ARCHON skiller sig ud fra resten?

Meget af arbejdet med ALTIORA har været at prøve forskellige ting af og finde fodfæstet sammen. Vores lyd er i konstant udvikling, og vi arbejder på den lyd, som vil blive ligestillet med os. Med det sagt, så føler vi ikke, at Aarhus trækker det tunge læs mht. metalcore. Det er en scene, vi alle gerne vil være med til at repræsentere. Jeg tror, at det, der skal drive os fremad i fremtiden, er vores diversitet i sangene. Vi ønsker gerne at lyde af mere end blot fire medlemmer, og vi er ikke bange for at søge inspiration i andre lejre.

Corona har muligvis begrænset muligheden for store oplevelser, men hvad har indtil nu været den største?

Vi har selvfølgelig hver vores sejre i bandet, men vi er nok mest stolte over den anerkendelse, vi har modtaget. Når man skriver, kan man til tider have det, som når man prøver parfumer: De første, man prøver, er unikke, men på et tidspunkt begynder de alle at lugte ens – det kunne lige så godt være den billige AXE body spray som den dyre Chanel.

Det samme kan ske, når man har arbejdet sig døv i sine sange. Man ved ikke længere, om man er på rette kurs eller endt i et sidespor. Når dem, man så rent faktisk vil imponere, anerkender ens værk, så bliver man sgu stolt. Alle de rosende ord og beskeder vi har modtaget i forbindelse med udgivelse af ep’en og singles har været totalt overvældende.

Andre mindre, men vigtige sejre er vores samarbejde med CABAL, Royal Deceit og Prime Collective. Uden dem var vi nok ikke kommer så langt med første udgivelse, så et kæmpe tak til dem!

Nu hvor der for alvor er lys for enden af corona-tunnelen, er der så nogle koncerter på programmet?

Vi har fra starten af corona været enige om, at vores første liveoptræden ikke skulle være sid-ned-koncerter. Vi satser på at give the full experience første gang. Det har selvfølgelig givet ret meget usikkerhed, hvornår vi så endelig kan lave en god gammeldags koncert. Vi kan ikke komme med nogle faste datoer endnu, men vi er ude med riven efter små og store support-shows i øjeblikket. Vi skal i hvert fald nok råbe højt på sociale medier, når det sker!

Hvad er næste skridt for ARCHON?

Vi skal have en del gigs under vingerne, for det er jo grunden, at til vi spiller sammen. Vi vil ud at se folk danse i pitten og drikke øl med dem, som vil snakke efter showet. Vi arbejder på at lave noget fedt grej, som de søde må købe. Vi er i fuld gang med at skrive mere musik, så det er absolut ikke sidste gang, der høres fra Archon!