Huldre

Huldre

Huldre, et anderledes folk metal band, har netop udgivet deres debut plade "Intet Menneskebarn" og efter en top anmeldelse fra heavymetal.dk var det på sin plads at få en snak med to af medlemmerne fra bandet, Bjarne og Troels

Lad mig starte med at takke dig for et anerledes og super interessant samt absolut gennemført album. Til de læsere som ikke har set det, så gav Heavymetal.dk huldres debutalbum 10/10. Hvordan har modtagelsen af albummet ellers været?

Bjarne:Modtagelsen har indtil videre været ganske overvældende og over al forventning. Forventning er måske så meget sagt for vi havde ikke rigtig nogen ide om hvordan vores musik ville blive modtaget så det har været en positiv oplevelse. Alle anmeldelser har indtil videre opereret med top karakterer og til selve release festen dukkede der omkring 300 mennesker op så det giver selvfølgelig en masse blod på tanden. Det betyder meget for os med al den opbakning vi har fået for vores lille projekt.

Ja det hele virker ganske helstøbt. Man kan ikke hører dette er et debut album. Hvis vi tager fat i jeres genre, hvordan ville I så selv beskrive den?

Bjarne:Det korte svar er folkemetal. Vi har en ambition om at integrere de to genrer ligeværdigt og ikke lade den ene eller anden genre tage overhånd. Det kommer selvsagt til at variere lidt fra nummer til nummer, men det må siges at være den overordnede røde tråd.
Vi har selvfølgelig også fået påklistret andre, mere eller mindre arbitrære, "mærkater" gennem tiden som f.eks. "eventyr metal" og "gotisk folk-thrash-heavy"

Troels: Jeg tror det der gør os specielle sammenlignet med hvad der ellers findes af bands der blander metal med folk er, at vi er ret meget i kontakt med den traditionelle musik, og forsøger at give den en reel plads i det musikalske udtryk. Det bliver så at sige mere lige dele folk og metal og i mindre grad metal med lidt folk på.

Må sige jeres lyd er unik. Og især jeres forsanger, Nanna, har en helt speciel klang. Er det jeres mål at ¨skille jer ud blandt mængden af folk metal bands?

Bjarne:Det har aldrig været et erklæret mål at skille os ud. Vores lyd er opstået i samspillet/sammenstødet mellem vores 6 forskellige musikalske baggrunde og tilgange til komponering. Det har nærmere været et erklæret mål ikke at fastlåse os i en bestemt retning men bare lave det vi nu har lyst til at lave og se hvor det fører os hen.
Og ja kan jo kun være enig. Nanna har en særegen smuk stemme som selvfølgelig er med til at sætte prikken over i'et for vores musik, så at sige.

Seks forskellige baggrunde? det var alligevel en del. Hvad har gjort, at I er fundet sammen?

Bjarne:En fælles lyst og passion for både metal og folkemusik. I danmark har genren længe været en meget lille niche så det at finde musikere var svært og det har da også taget den nuværende konstellation en 3-4 år at finde sammen. Nogle af os har været venner og bekendte i mange år mens andre er kommet ind via "kender-nogen-der-kender-nogen" vejen. Det vigtigste har selvfølgelig været at man har hjertet på rette sted samt viljen og lysten til at ville prøve noget nyt.

Der er ingen tvivl om, at det her er noget nyt i Danmark. Hvad er jeres overvejelser om at synge på dansk?

Bjarne:Nej der er nok ikke så mange overvejelser. Dansk er vores modersmål og siden teksterne er inspireret af gamle skandinaviske folkeviser giver det mest mening at synge på dansk. Nanna giver dog af og til udtryk for at hun hellere vil synge på norsk fordi det er et blødere sprog end dansk.
Jeg tvivler på vi nogensinde kommer til at have tekster på engelsk, men man ved jo aldrig. Det må tiden vise.

At lyrikken er dansk giver Huldre et godt folkeligt præg og det klinger godt med Nannas vokal. Dog kunne jeg godt forestille mig hun sang på norsk. Nu nævner I selv jeres inspiration, kan du sætte læserne mere ind i jeres tekster og inspirationerne?

Bjarne:Nanna tager da også en enkelt sang på norsk i "Beirblakken" som er en gammel traditionel norsk sang vi har arrangeret lidt om på.
Nu er jeg ikke tekstforfatteren men jeg ved at Nanna finder stor inspiration i de gamle viser og fortællinger og tager de koncepter med ind i Huldres tekst univers; Kristne der prøver at forsvare deres landsby mod en trold, unge møer der vakler mellem den gamle og den nye tro og lokker unge mænd i fordærv, menneskets forhold til naturen og dets væsner, skiftlinge der lokker mennesker ud i de mørke skove. Den slags emner. Vi opererer meget med den gamle nordiske folklore fremfor mytologien.

Hvor stammer jeres album titel så fra?

Bjarne:Album titlen stammer fra teksten til sangen "Skovpolska"

Troels: Det er nærmest sanges vendepunkt hvor det afsløres at den uskyldige mand som har lokket den unge pige med ud i skoven faktisk ikke er så uskyldig alligevel.

En slags skovens han sirene?

Bjarne:Ja det kan man godt sige. Det er en kvinde der lokkes i fordærv af en "han med hale og uldent hår"

"Min kære ven
Der tog du fejl
Jeg er intet
Menneskebarn"

Kan I fortælle lidt om de forskellige instrumenter i benytter

Bjarne:Ud over de sædvanlige; guitar, bas og trommer bruger vi også violin, drejelire, diverse traditionelle trommer (davul, rammetromme osv.) samt et helt arsenal af fløjter.

Troels: Ja.. Altså udover det klassiske rock/metal setup med guitar bas og trommesæt, har vi også violin, drejelire og forskellige fløjter med. Disse instrumenter er en væsentlig del af det folkede udtryk i vores musik.
Violinen er nok det vigtigste instrument i dansk folkemusiktradition, og et af vores mål er netop at tage afsæt i vor egen hjemlige folkemusik. Det kommer både til udtryk i flere af vores melodier, som er direkte inspireret af dansk folkemusik, fx. spillemand, og i sangens stil og udtryk som er meget inspireret af folkevisetraditionen.

Det er en del instrumenter. Hvor mange af jer har musisk baggrund for at benytte disse eller er det noget I lærer undervejs?

Bjarne:Vi har alle mange års erfaring med vores respektive instrumenter i forskellige sammenhænge. Bandets gennemsnitsalder er da også en del højere i relation til så mange andre bands.

Nok også det som gør at albummet lyder så gennemført og absolut ikke har lyden af et debut album. Hvor længe har I arbejdet på albummet?

Bjarne:De fleste sange på albummet har egentlig været færdigkomponeret længe, men er løbende blevet finpudset undervejs bl.a. i forbindelse med live opførsler osv. F.eks. er der i en sang hvor en enkelt fejl spilning på et instrument live blev til en permanent del af sangen.
Nogle af de ældste går helt tilbage til 2009/10 hvor vi indspillede vores demo så man kan sige den har været længe
undervejs.
Selve indspilningen af albummet tog vel ca. en fire måneder.

Er I igang med ideer til et op følgende album?

Bjarne:Ja. Vi har p.t. to nye numre klar, samt to nye i støbeskeen. Derudover har vi et ret stort bagkatalog af ideer, riffs, halve sange osv. Vi ender næsten altid med at jamme når vi øver og hvis noget lyder godt optager vi det og så bliver det måske, måske ikke, til noget i fremtiden. Visse af vores numre har f.eks. lagt på den måde i over et år før vi endelig gjorde dem færdige. Så der er ingen risiko for at vi løber tør for materiale lige foreløbigt.

Så vi kommer ikke til at vente mange år?

Bjarne:Nej, absolut ikke. Vi er først lige kommet i gang.

Troels: Helt enig

Det lyder godt. Bjarne og Troels, tusind tak fordi I tog jer tid til at snakke med Heavymetal.dk og tak for et rigtig godt album. Vi er en del som ser frem til at hører jeres næste udspil og ikke mindst at se jer live.

Troels: Selv tak

Bjarne:Selv tak. Det var en fornøjelse at snakke med jer. Hvis I vil opleve os live har i muligheden for det 5. oktober på Loppen sammen med Trolska Polska og 1. december i Ungdomshuset sammen med Sylvatica.

Tilføj kommentar