Copenhagen Metal Fest - Livløs
Livløs spiller melodisk og dramatisk dødsmetal med udgangspunkt i den svenske skole. Inspirationen kommer nok fra blandt andre fra At The Gates og The Haunted, og knivskarpe riffs, tunge grooves og lækre guitarharmonier blandes til en sprængfarlig, men absolut ikke livløs cocktail. Traditionel amerikansk brutalitet følger nu også med i bagagen. Med deres nye forsanger, Niklas Lykke, har århusianerne fået lidt af en saltvandsindsprøjtning, hvilket de allerede her i 2019 har bevist flere gange rundt omkring på de danske spillesteder. Er du skeptisk, så tjek ”Rot & Ruin” ud, den første smagsprøve fra deres kommende album.
Det virker, som om de fem unge jyder arbejder på at bevise, at man kan lave medrivende dødsmetal, der lægger op til fest i pitten, mens man samtidig fokuserer på ikke bare at lire de sædvanlige og traditionelle Florida-riffs af. Livløs spiller teknisk, ofte med snørklede riffs og skæve rytmer, uden der dog går ottestrenget introspektiv lir i den. Men de bevarer fokus på solid sangskrivning og intens udførelse, hvilket man også kunne høre på deres generelt roste debutalbum fra 2017, Into Beyond (https://heavymetal.dk/anmeldelse/livloes-beyond). Med lidt held får vi serveret noget af det nye materiale, der forventes at udkomme en gang i starten af 2020.
I forbindelse med denne artikel, har vi stillet bandet nogle spørgsmål vedr. den danske scene og Copenhagen Metal Fest.
Hvordan ser I på nuværende tidspunkt den danske metalscene?
Den danske metalscene befinder sig i en meget spændende tid, og har de seneste år fået en form for opblomstring. Noget vi selv har kunne se og mærke i vores eget Aarhus-miljø. Vores umiddelbare fornemmelse er, at genren nationalt er blevet mere anerkendt og accepteret. Vi ser oftere genren uden for dens vante rammer og i mere komercielle kontekster, hvadend det er signings med store agenturer, optrædener på anerkendte festivaler, prisuddelinger, musikmagasiner, TV og radio etc. Interessen fra udlandet er også stigende, så scenen bærer uden tvivl på et internationalt potentiale, der sandsynligvis kun vokser sig større med årene.
Hvad kan den danske metalscene, som er værdifuldt for den internationale metalscene?
Den danske metalscene har god grobund for nyopstartede bands. Der er god hjælp at hente fra diverse fonde og organisationer: DMF, Koda, Promus, MXD og mange flere. Det betyder at der bliver produceret mere nyt musik i takt med at der opstår nye bands. Dette er også godt for miljøet omkring såsom merch-producenter, spirende managere og bookere m.m. I sidste ende giver det den internationale scene en større talentpulje af kunstnere og aktører at vælge imellem. Omvendt har fremgangen i det danske metalmiljø også åbnet op for at flere udenlandske artisters succes i Danmark. Når flere danske bands tager springet, og klarer sig godt i udlandet, gør det sig som oftest også gældende den anden vej rundt. Fordi det er tegn på, at der er vækst og gode vilkår i musikmiljøet.
Hvordan udvikler den danske metalscene sig i øjeblikket?
Det er svært at sige noget generelt. Noget tyder på, at mange bands har fået ekstra blod på tanden netop pga. den vækst, som finder sted lige nu, og den interesse som både ind- og udland viser. Ambitionerne er store og kvaliteten er høj. Flere bands kan nok se nogle muligheder og et potentiale, som måske ikke var der for bare 10 år siden.
Er der en særlig genre, som skiller sig mere ud end de andre?
Generelt går det jo rigtig godt for genren. Vores fornemmelse er, at de mere ekstreme subgenre som black, dødsmetal og lign. trives rigtig godt.
Hvordan har den danske metalscene ændret sig siden I startede (enten positivt/negativt)?
Scenen har nok ikke ændret sig så vanvittig meget, siden vi startede. Men hvis man skal tale om, hvad der karakteriserer ’den nye danske metalscene’: Musikalsk er scenen måske blevet mere eksperimenterende, og flere subgenrer er repræsenteret. Rent kulturelt er scenen måske blevet endnu mere åben netop pga. festivaler som Copenhell, der med sit bredtfavnende program taler til mange forskellige typer mennesker, men som stadig kan mødes om en fælles ting – fed tråd! Det vil vi uden tvivl betegne som en positiv udvikling.
Der popper flere og flere festivaler op i Danmark, især i metalmiljøet. Hvad synes I om det?
Det synes vi kun er dejligt at se. Så længe det ikke går ud over kvaliteten af festivalsformatet – men det tyder det ikke på. For festivallerne er godt besøgt – fra de helt små til de rigtig store! Det er et tydeligt bevis på den efterspørgsel, som vi kan mærke for tiden, og det viser os, hvor stort og loyalt et følge genren har, og hvor bredt den favner rent geografisk.
Hvad tænkte I, da I blev inviteret til Copenhagen Metal Fest?
Vi kendte til planerne, da de stadig var på tegnebrættet, og vi har lige siden set frem til festivalens offentliggørelse. At vi kunne få lov til at spille, og endda som et af hovednavnene, var selvfølgelig et kæmpe plus! Vi glæder os til at tage del i festivalen, og forhåbentlig være med til at gøre Copenhagen Metal Fests første år en succes!
Nogle af de deltagende bands på CMF har været tilstede på den danske metalscene i flere årtier. Ser I op til bands som disse (Artillery, Illdisposed) og ser i disse som inspiration?
Artillery og Illdisposed er jo ikke til at komme udenom, når man nævner den danske metalscene. Bands som vi har kendt siden teenageårene, og som uden tvivl har inspireret os på den ene eller anden måde. Vi har stor respekt for dem som bands, individer og at de har holdt fanen højt så længe. Vi ser frem til deres shows!
I er godt på vej op af metal-stigen. Hvordan når I toppen og hvad kan vi forvente af jer som band, når I når derop?
Det går opad – men vi skal meget længere op! Vi er så privilegerede, at vi har nogle super dygtige og kompetente folk omkring os, der vil det her band lige så meget som os. Hvad sker der i øvrigt for det!? Dem tilsammen med en nøje udtænkt karriereplan og strategi, og de bedste fans man kan ønske sig, er vi sikre på, at vi nok skal nå vores mål. Men hvordan vi kommer derop, og hvad der venter os deroppe, det må tiden vise.