Turen går til … Berlin
Der Harte Norden
Der Harte Norden – Heavy Metal aus den Nordischen Ländern
I Felleshuset, der er tilknyttet de nordiske ambassader i Berlin, kan man i perioden 9. juni til 29. september 2023 besøge en udstilling om metal fra de nordiske lande med særligt fokus på ekstremmetalgenrerne black- og dødsmetal. På trods af at udstillingen omhandler nordisk musik og kultur, er infoteksterne skrevet på tysk og på engelsk, så det præsenterede materiale er tilgængeligt for et bredt publikum. Man følger genrernes udvikling fra pionererne Bathory og Mercyful Fate, men det er især 1990’ernes norske blackmetalbands, der belyses. Det skyldes for det første nok, at netop disse bands har formået at være meget i mediernes søgelys, og for det andet kommer udstillingens skabere for to af tre medlemmers vedkommende fra Norge. I det gratis katalog til udstillingen, der er skrevet på engelsk og tysk, får alle lande dog opmærksomhed, og hvis ikke-metalheads skulle have forvildet sig ind i Felleshuset, så forklares genrerne heavy metal, thrash, death, black, power, doom og pagan, så alle kan forstå, hvad det drejer sig om. Endvidere finder man en playliste fra hvert af landene Norge, Finland, Sverige, Island og Danmark, hvor interesserede kan hente inspiration.
Udstillingen er krydret med interviews, hvor blandt andre David Torturdød (Undergang), Michael Denner (Mercyful Fate) og Amalie Bruun (Myrkur) fortæller om deres oplevelser med metalscenen og prøver at forklare, hvorfor det netop er i de nordiske lande, ekstemmetallen har fundet sit hjem. Derudover skorter det ikke på diverse hjemmelavede accessories og rekvisitter, hvor alt fra gedekranier og “håndledsvarmere” med søm over bannere til Amon Amarths skumplastrunesten præsenteres. Selv måtte jeg fnise lidt, da jeg så Oscar Dronjaks (Hammerfall) hjemmekreerede tryllekunstnerkappe, der måske virkede en smule malplaceret blandt avisudklip om de norske kirkeafbrændinger og Norges forvirrede ungdom. Men andre kunstnere har også udlånt materiale, og således kan man for eksempel beundre en kuffert til guitarpedaler fra King Diamond og Finntrolls meget slidte scenetøj. Det er dog ikke kun de kendte, der får opmærksomhed: En hel væg er dedikeret til de unge, der udgav hjemmetrykte metalpamfletter i en tid, hvor udvalget af metalmagasiner ikke var så stort endnu. Vildt, at de blade stadig eksisterer!
Når man tænker på, at man helt kvit og frit kan komme ind at se denne udstilling, som udstillingens primus motor, Ika Johannesson – forfatter til bogen Blod, eld, död: en svensk metalhistoria (2011) – tydeligvis har brugt meget tid og hjerteblod på, var rejsen til Berlin det hele værd. Samlet set kan man sige, at der ikke var helt så meget dansk som svensk og norsk, men til gengæld var der et gratis katalog med en masse baggrundsinformation, gratis klistermærker og mulighed for at deltage i en konkurrence. Jeg vil varmt anbefale, at denne udstilling får lov til at besøge de skandinaviske lande efterfølgende, så dem, der ikke har mulighed for at rejse til Berlin, alligevel kan få fornøjelsen af denne informative udstilling!
Andre godter
Til dem af jer, der ikke når frem, inden udstillingen er forbi, har jeg fundet et par anbefalelsesværdige butikker, der sælger brugte CD’er og vinyl, som man med fordel kan besøge i Berlin:
ZeeDee (Brüsseler Str. 4, 13353 Berlin)
I ZeeDee, hvis navnet ikke allerede siger det hele, ligger fokus på både nye og brugte CD’er. Selv om alt indie, punk og metal var blevet stillet i en fælles afdeling, var det meget godt sorteret, så det var nemt at finde det, man ledte efter. Derudover var der en stor rock-/popafdeling, der kan tilfredsstille de lidt blødere ører. Yderligere var prisen meget fair, og de fleste CD’er kostede mellem tre og fem euro. ZeeDee forhandler også film, der ligeledes var sorteret forbilledligt og blev solgt til rimelige priser.
Silver Disk (Wrangelstraße 84, 10997 Berlin)
I Silver Disk, der er noget mindre end ZeeDee, sælges der både brugte CD’er og vinyler med de hårdere toner. I vinylafdelingen har de også nye plader. Priserne er i orden, men man skal være opmærksom på at have kontanterne klar, da de ikke tager kort. Ejeren var meget flink og imødekommende.
Logo (Nostitzstraße 32, 10965 Berlin)
Både i CD- og vinylafdelingen var der udover jazz og verdensmusik fokus på alternativ/punk, og dermed havde metalhjørnet en overskuelig størrelse, men alligevel var der et bredt udvalg af musik fra forskellige bands. Logo forhandler også merch i form af T-shirts og andet skrammel, som musikfans ikke kan undvære. Desuden var priserne gode, og ejeren kan prale af, at Quentin Tarantino engang har besøgt butikken.