Uddød - Uddød

Udkom

Type:EP
Genrer:Sludge metal, Doom metal
Antal numre:4

Officiel vurdering: 6/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

Meget mere mudder

Har du nogle gange lyst til at høre noget beskidt metal – ikke kloakslamsdød som Undergang og deres håndlangere, men mere det musikalske svar på at hælde støv, grus og mudder ind i øregangen? Men er du samtidig kørt en smule død i de utallige versioner af sonisk pløre, der er blevet udgivet gennem tiden? Så gør du bedst i at følge med her, kære læser. Denne gang har vi her på Detektoren nemlig fået fingrene i Uddøds debut-EP, der ganske enkelt bare hedder Uddød.

Solide riffs, men hvad mere?

Som mange nok har gættet, så er det sludge-metallen, Uddød giver sig i kast med. Skal man præcisere det bare en anelse, så er det den mere doomede afdeling af sludgen, vi skal beskæftige os med i dag. Så dem, der håbede på, at vi skulle ud at køre markræs i en rusten Ford Escort, må gå slukørede hjem og skrue op for High on Fire i stedet.

Men man er bestemt ikke i tvivl om, at Uddød har lyttet til både Electric Wizard og Bongzilla i rigelige mængder. ”Petrinas Hævn” og ”Hedengangen” er begge drevet af den slags ærketypiske doomede sludge-riffs, hvis vibrationer kan få ethvert britiskproduceret køretøj til at falde fuldstændig fra hinanden. Det er så sløvt, tykt og beskidt, at det er lige før, Mississippifloden får kamp til stregen. Man kan dog argumentere for, at det ikke er videre originalt. Men ligesom svensks rundsavsdød altid fungerer, så gør denne lyd det også. Sammensat med en rytmesektion, der lyder til at have et håb om at påføre bygningen sætningsskader, så har man bestemt nogle numre, som publikum kan bevæge overkroppen til, stampe i gulvet, eller hvad end man gør til en siddekoncert.

Noget Uddød dog skal få gjort, inden de begynder at indtage de danske spillesteder, er at få fyldt den musikalske værktøjskasse en anelse mere ud. Nummeret ”Kød og Blod” viser et band, der gerne vil mere end bare tunge og beskidte riffs, men som ikke helt ved, hvordan opgaven skal gribes an. At skrue lidt ned for den fuzzede guitar er en start. Dette betyder dog ikke, at det efterfølgende riff er den hellige gral, og end ikke trusler om at lade bandet leve op til deres navn, kan få dem på andre tanker. Derudover kunne man godt savne en lidt mere beskidt vokal. Ikke nødvendigvis i stil med Slowjoints whiskyvræl, men mere i retning af Lucid Graves effekter og forvrængninger.

Det er samlet set en ganske udmærket debut-EP, Uddød har fået skruet sammen. Det er doomet sludge for dem, der synes, at riffet er gud, men ikke rigtig magter, at der altid skal være et mere eller mindre hashpåvirket subjekt, der vræler i baggrunden. Bandet skal dog arbejde lidt med at få vokalen til at matche musikkens udtryk, og hvad man gør, når man ikke vil have riffet i fokus. Men gør de det, så har den danske sludge/doom-scene en ledig plads midt mellem Lucid Grave og Slowjoint, hvilket også er to bands, der ville være oplagte at turnere med. Hint-hint.

Tracklist

  1. Kød og blod
  2. Petrinas hævn
  3. Hedengangen
  4. Helvede på jord