Tengger Cavalry - Cian Bi

Cian Bi

· Udkom

Type:Album
Genre:Nomadic Folk Metal
Antal numre:15

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

4-2 til Kina

Cian Bi (udtales Sjan Bi) er navnet på den første og ældste nomadestamme i Asien. Da Tengger Cavalry jo altid har haft rødder i asiatisk (primært mongolsk) folkemusik, mente frontmand Naturre, at denne ældgamle stamme var et oplagt inspirationsgrundlag til deres sjette album. Når man diskuterer og analyserer Tengger Cavalry, diskuterer og analyserer man i samme omgang Naturre selv. Han er den ubestridte frontmand, og der hersker ingen tvivl om, at bandet er hans. Han har tidligere udtalt, at Megadeth var en stor inspirationskilde til at samle en guitar op, men det virker til, at han også har lært, hvordan man skal håndtere et band af Mustaine.

#MongolToo

På mange måder findes der to udgaver af Tengger Cavalry. Der findes det Tengger Cavalry, der eksisterede, før Naturre flyttede til USA, og det Tengger Cavalry, der findes, efter at han flyttede til USA. Tilbage i Beijing skabte bandet sine fire første plader, der alle har en meget mere tydelig asiatisk lyd end de to skabt i New York. De fire fra Beijing lyder helt klart som mongolsk folkemusik, der bliver fortolket via heavy metal, mens de to ”amerikanske” album lyder som heavy metal, der har nogle mongolske folkeinstrumenter i baggrunden. Det var især ekstremt tydeligt på det forrige album, Die on My Ride, at Naturre meget gerne ville omfavne den klassiske vestlige heavy metal fremfor den asiatiske lyd. Der er dog en meget mere afklaret balance på Cian Bi, og det virker til, at Naturre har fundet ud af, hvordan han helt præcis gerne vil blande de to elementer, og resultatet er også ret tæt på at være en 50/50-blanding.

Udover lydfordelingen er den helt klart største forskel på de asiatiske og de amerikanske album tematikken i musikken. De fire første har alle et enormt fokus på klassiske nomadeværdier, såsom shamanisme, heste, familie osv., mens de amerikanske album (inklusive Cian Bi) handler om racisme, stereotyper, kønsroller, stolthed og generelt en perlerække af emner og temaer, som fylder meget i den vestlige verden anno 2018. Derudover er sangene fortsat på engelsk (op til det forrige album, Die on My Ride, var alle tekster på kinesisk), hvilket er forståeligt, nu da bandet bor i USA, men det fjerner altså en hel del af mystikken og magien ved Tengger Cavalry. Bevares, en stor del af det er stadig sunget via strubesang, hvilket hjælper til at opretholde den asiatiske illusion, men alligevel står det klart, at det med at skrive tekster på engelsk, ja, det er altså ikke helt Naturres største force endnu. For eksempel er teksten til ”Ride into Grave and Glory (War Horse 2)” stort set den samme som til ”Én Dag Tilbage” af Nik & Jay – og det er aldrig en god ting i min bog.

Så tæt på…!

Cian Bi har hele 15 numre, hvilket er 3-4 numre for meget. Der er ikke helt nok variation mellem de 15 numre, til at man føler, at de alle er lige berettigede til at have fået lov til at være med på albummet. Og så mangler der altså virkeligt et hit på albummet. De fleste af de 15 numre er, som sådan, ganske fine. De er meget velkomponerede og meget velproducerede, og det er virkeligt lykkedes Naturre at få de ældgamle folkeinstrumenter flettet flot ind i de mere 90’erinspirerede Korn-agtige riffs. Men der mangler altså virkeligt noget magi, og det gjorde der også på den forrige skive. Så på næsten alle måder er Cian Bi en (bedre) fortsættelse til Die on My Ride, hvor man kunne have ønsket, håbet og drømt om en fortsættelse til Cavalry in Thousands eller Ancient Call. Så for at skære klart igennem: Cian Bi er en rigtig fin folk-metalskive med en unik lyd, der rigtig fint blander 90’ermetal med mongolsk folkemusik, men når man ved, hvad Tengger Cavalry har leveret, bliver man altså en kende skuffet. For hvor fin og flot Cian Bi end er, så er det altså ikke et mystisk og magisk mesterværk, som de fire kinesiske album er det. Desværre.

Tracklist

 1. And Darkness Continues
 2. Cian-Bi (Fight Your Darkness)
 3. Our Ancestors
 4. Strength
 5. Chasing My Horse
 6. Electric Shaman
 7. Ride into Grave and Glory (War Horse II)
 8. Redefine
 9. A Drop of the Blood, A Leap of the Faith
 10. The Old War
 11. One Tribe, Beyond Any Nation
 12. Just Forgive
 13. One-Track Mind
 14. You and I, Under the Same Sky 03:04
 15. Sitting in Circle 01:00