Decapitated

Roxy, Flensborg

Den 4. marts 2023 afsluttede det polske dødsmetalband Decapitated sin Baltics & Scandinavia Tour 2023, hvor de var taget en tur omkring Østersøen, med en koncert i Flensborg. Med sig havde de to lokale bands: Mental Distortion fra Flensborg og MurderCell fra Kruså, der for dem, der er geografisk ubevandrede, ligger i Danmark klos op ad den tyske grænse. Der var lagt op til en aften i dødmetallens tegn, og det skumle Roxy, der efterhånden er kendt for sine stinkende røgkanoner, var godt fyldt op af metalheads og supportere af de to lokale bands. På trods af at publikum måtte stå og fryse pænt uden for døren indtil kl. 19.15, fordi der stadig blev lavet soundcheck, så var lydproblemer med sangernes mikrofon desværre et gennemgående problem denne aften.

Mental Distortion

Mental Distortion @ Malte Han-son

Mental Distortion, der har eksisteret siden 2015, består af MP på trommer, Andreas på guitar, Tristan på bas og sanger Patrick. De spiller ifølge dem selv klassisk dødsmetal med indspark fra black-, thrash- og doommetal. Bandet har allerede udgivet to EP’er og en demo, og i 2021 udgav de singlen “Cheap Meat”, som de startede deres sæt med klokken 20:00. Gennemgående var lydbilledet præget af temposkift og fede guitarrifs, som var en hel del bedre end de optagelser, der findes på diverse streamingtjenester. Særligt sættets fjerde sang “Shattered” fra gruppens 2023-EP Face of Death gik rent ind med tung bas og guitar samt growls, der virkelig rensede øregangen. Og indtil omkring femte nummer kunne man også tydeligt høre Patricks mægtige growls, der blev fremført på en måde, at man faktisk kunne forstå det meste af det, der blev sunget. Han lagde dog så meget energi i indsatsen, at han var for forpustet til at adressere publikum mellem sangene. Det er den ene af de to ting, jeg lagde mærke til, som trækker vurderingen af denne 30 minutter lange koncert ned. For der var kun minimal kontakt til publikum, der førte til en tåkrummende pinlig tavshed mellem hver enkelt sang, hvor bandet bare stod der og kiggede genert ud i publikum. For det andet var der ikke særlig meget variation og samspil på trommefronten, hvilket ikke passede til de komplekse guitarrifs og Andreas’ syge guitarshredding.   

Sætliste:

 1. Cheap Meat
 2. Shredded Alive
 3. The Taste
 4. Shattered
 5.  Nuclear Profit
 6. Only Ashes Remain
 7. The Plague

5/10

MurderCell

MurderCell @ Malte Han-son

MurderCell, der består af sanger Hans J., Patrick på trommer, Jacob på bas samt Chris og Mikkel på guitar, havde deres scenedebut som band denne lørdag aften klokken 21:00. De spiller melodisk dødsmetal med indflydelse fra diverse andre genrer, der giver et livligt og varieret lydbillede, og de forventer at udgive deres første EP ”Disorder” inden længe. På trods af, at MurderCell som band er forholdsvis nye, så er det erfarne musikere, der har fundet sammen her: Patrick og Mikkel spiller med i Quantum Solaris, og Jacob og Chris har også erfaring fra andre bands, så denne aften var det faktisk kun Hans J., der havde debut.
Selv om det var bandets første koncert for publikum, havde medlemmerne en god energi på scenen og udviste en sand spilleglæde med smil over hele ansigtet, headbanging og en fin interaktion med de fremmødte. Især guitarist Mikkel kom rundt på hele den lille scene, for i modsætning til de andre var han heller ikke “i snor”, og særligt under “Annelie” var intensiteten høj, og publikum blev kraftigt opfordret til både hey-hey-råb og headbanging. Endnu en ting, som MurderCell virkelig skal roses for, er sangenes variation og dynamik, der i høj grad blev båret af Patricks helt fortræffelige tromme-skills. Et gennemgående problem ved denne koncert var imidlertid, at man simpelthen ikke kunne høre sangeren – hans mund bevægede sig, men der kom kun en let brusen frem til tilskuernes ører. Det er virkelig en skam for den samlede oplevelse, og jeg håber, at det er et problem, der kan løses inden næste koncert, hvor jeg gerne giver bandet en chance mere, for de har tydeligvis en masse at byde på.

Sætliste:

 1. A Past So Violent
 2. Fragmented Thoughts
 3. Suffer
 4. Annelie
 5. Martyr
 6. Join me
 7. And So The End Begins

6/10

Decapitated

Decapitated, som er et af Polens mest kendte metalbands, har eksisteret siden 1996 og spiller teknisk dødsmetal. De har udgivet otte studiealbummer, hvor Cancer Culture, der er det seneste, udkom i 2022. Wacław "Vogg" Kiełtyka på guitar, Rafał "Rasta" Piotrowski på sang, Paweł Pasek på bas og James Stewart på trommer havde fundet et bredt udvalg af numre fra seks af deres otte albummer frem, men fokus var på Cancer Culture, som faldt i meget god jord hos Heavymetal.dk’s anmelder i maj 2022. Kunne Decapitated så leve op til det?
Det var helt klart, at Decapitated har en hel del fans i Flensborg og omegn, for pladsen foran scenen blev hurtigt fyldt, og i det øjeblik sætlisterne blev klistret fast, var der en meget emsig fan, der ihærdigt prøvede at læse, hvad der var planlagt. Det lagde sanger Rasta straks mærke til og gav ham en kopi af sætlisten, allerede inden koncerten startede. Da “For Whom The Bell Tolls” så begyndte at drøne ud af højtalerne, fyldtes salen af den førnævnte ildelugtende røg – og så gik koncerten endelig i gang. Bandet startede med “Cancer Culture”, hvor mikrofonerne gik meget dårligt igennem: Selv om Rasta var helt rød i hovedet af at brøle så meget, var det kun meget spæde lyde, der kom ud gennem højtaleren, og da bandleder og hovedsangskriver Vogg lidt senere talte til publikum, var det ikke den polske accent, der gjorde, at man ikke forstod en brik, men udelukkende, at mikrofonen ikke var skruet højt nok op! Til gengæld var der ordentligt skrald på de øvrige instrumenter, og allerede sættets anden sang “Just a Cigarette” satte ordentlig gang i pitten, hvilket Rasta også følgende gav instruktioner om ved at lave håndtegn til circlepit. Den blev dog på et tidspunkt så vild, at nogle af dem, der faktisk var kommet for at høre og se bandet, blev rigtig trætte af det og brokkede sig højlydt til hinanden. “Hours as Battlegrounds” tog imidlertid lidt af farten i pitten, for den blev båret af en langsom og massiv guitarlyd, der var mere spændende og varieret end i de øvrige sange. På trods af mikrofonproblemerne opretholdt bandet den gode kontakt til de fremmødte og animerede dem til hey-hey-råb, og Rasta var rigtig i sit es og gav high-fives til alle i forreste række. I det hele taget virkede alle bandmedlemmer oprigtigt taknemmelige for at være der og takkede flere gange deres fans.
Efter at have forladt scenen et kort øjeblik efter “Iconoclast” kom Decapitated ind på scenen igen, og Rasta spurgte, om publikum ville have mere – “One more? Two more?” De fremmødte kunne sagtens tåle to og fik “Day 69” og “Post(?) Organic” som afslutning på denne koncert, der i vidt omfang var en smule ensidig og kun varede lidt over en time. Så som konklusion kan man sige, at Decapitated gjorde det godt, men ikke så godt som forventet.

Sætliste:

 1. Cancer Culture
 2. Just a Cigarette
 3. Earth Scar
 4. No Cure
 5. Hours as Battlegrounds
 6. Last Supper
 7. Names
 8. Spheres of Madness
 9. Nine Steps
 10. Never
 11. The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation
 12. Iconoclast

Encore:

 1. Day 69
 2. Post(?) Organic

7/10

Der foreligger desværre ingen billeder af hovednavnet.