Interview med Mak'Vaerk

Mak'Vaerk Mak'Vaerk

I Detektoren er vi altid på udkig efter spændende bands i den danske rock- og metalundergrund. Denne gang har vi kastet os over aarhusianske Mak’Vaerk, der er aktuel med ep’en 'Black Smoke'. Læs med her, hvor bandet blandt andet fortæller om arbejdet med ep’en og giver sit bud på, hvorfor Danmark har brug for endnu et rockband.

Der sidder måske et par stykker derude, som endnu ikke kender Mak’Vaerk. Vil I kort præsentere jer selv og måske også fortælle, hvordan bandet opstod?
Det startede i 2013, da Martin (guitarist) og Michael (trommeslager) gik sammen igen efter nogle års pause fra musikken og begyndte at jamme nogle nye numre. Igennem fælles bekendte i Aarhus’ metalmiljø blev Kim (bassist) introduceret til de to herrer, og kort efter fik trioen fat i Kristian (vokalist). Mak’Vaerk var derved samlet i 2014.

I har jo valgt et temmelig ildevarslende bandnavn. Hvorfor lige Mak’Vaerk?
Vi ville gerne have et navn, der skilte sig ud, havde lidt humor, og samtidig ville vi gerne gøre lidt op med en selvhøjtidelighed, som vi synes, at vi igennem årene har oplevet i musikbranchen. Vi kan godt lide det paradoksale ved navnet, da vi er ret seriøse med musikken og går efter en ren og ’no bullshit’ musikstil.

Ja, og apropos det så bruger I flere steder udtrykket ”No bullshit. No nonsense. Just get to it”. Hvad ligger der i de ord for jer?
Det, der ligger i det, er at gøre tingene simple, ikke polere for meget på produktion og band-setup. Vi er én person på hvert instrument, bruger ikke backtracks og lignende live, så det, man hører på pladerne, er det, man vil opleve på scenen. Pladerne er indspillet live i studiet, altså ikke med clicktrack, for at fremme samspillet, udtrykket og autenticiteten i musikken.

I debuterede i 2017 med albummet Hard Rock Rebel, og nu er I klar med ep’en Black Smoke. Er der noget, I bevidst har gjort anderledes eller fokuseret mere på nu, end I gjorde på debuten?
Vi har bevidst prøvet at flytte nogle af vores egne grænser og gå mere i dybden med detaljerne i de enkelte numre. Med et nummer som ”Born Into Shadows” er vi virkelig ude af vores komfortzone og ’opskrift’, hvis man kan sige det på den måde. Vi har også arbejdet en del på mere dynamik i numrene, akkordprogressioner, varierede vokallinjer og guitarsoli.

Stødte I på nogen særlige udfordringer i arbejdet med Black Smoke?
Vi søgte bevidst at blive udfordret på numrene, da vi indspillede dem, hvilket også betød, at numrene ikke var helt så færdige, da vi gik i studiet, som de var på vores debutplade. Vi ville gerne have modspil omkring dem og forhåbentlig dermed også løfte tingene til et højere niveau. En sang som ”The Grid” havde vi eksempelvis aldrig spillet med vokal på i øvelokalet. Den kom først til i studiet.

Hvad var det mest berigende i arbejdet med ep’en – var der et øjeblik, hvor ’brikkerne faldt på plads’, eller I følte, at noget særligt var lykkedes?
Noget, som skiller sig ud var, da vi hørte ”The Grid” med den endelige vokal på, som Kristian havde indspillet færdig i studiet alene med produceren. Det var en wow-oplevelse, som gav os kuldegysninger.

Hvis I skulle anbefale vores læsere ét nummer fra Black Smoke, hvilket ville det så være – og hvorfor?
Vi synes selv, at numrene er meget forskellige og appellerer til de forskellige præferencer indenfor den tunge ende af rockskalaen. Det bilder vi os i hvert fald ind. Men et nummer, som viser, hvad Mak’Vaerk er og står for, vil nok være titelnummeret “Black Smoke”. Nummeret kommer godt omkring med tunge riffs, catchy hooks og generelt varierende dynamik.

Hvad håber I, at folk får ud af at lytte til Black Smoke?
At folk får lyst til at skrue op og mærker et energiboost. Derudover vil vi gerne have, at folk får lyst til at komme ud at opleve Mak’Vaerk live, da det er dér, vi selv synes, vi befinder os bedst.

Nu spørger jeg måske lidt flabet: Har Danmark brug for endnu et rockband – hvad har I, som de andre ikke har?
Vi synes faktisk ikke, at vi ligner så mange andre bands. Vi har lidt fra både den klassiske rock og heavyverden og også elementer fra metallen. Vi har en tyngde og et musikalsk udtryk, som tilsammen giver noget, som vi ikke oplever så meget fra andre.

I har nu et album, en ep og en håndfuld koncerter i bagagen. Hvad er næste skridt for Mak’Vaerk?
Flere koncerter efter coronakrisen og gerne på festivalscener i Danmark og udlandet.

Vi krydser fingre for det hele! Tak for jeres tid og jeres svar.