Interview med Fabio D'Amore (Serenity)

Photo Credit: Matthias Schwaighofer Photo Credit: Matthias Schwaighofer

I forbindelse med Serenitys nyeste plade, Nemesis AD, har Heavymetal.dk haft mulighed for at snakke med bassist Fabio D'Amore, hvor han fortalte om pladens inspirationskilde, samarbejdet med Roy Khan, der blandt andet er kendt som tidligere sanger for Kamelot, og den kommende europaturné.

Hej! Mange tak for, at du har taget dig tid til at få en snak med Heavymetal.dk; det sætter vi stor pris på!
Hej! Vi er lige ankommet for et par minutter siden. Vi er på turné med Powerwolf i øjeblikket, og det er meget hektisk.

Kunne du kort introducere dig selv til det danske publikum?
Ja da! Jeg hedder Fabio D'Amore. Jeg er bassist og backing vokalist for Serenity – et symfonisk metalband, og vores nyeste album, Nemesis AD, udkommer lige netop i dag. Vi er på turné med Powerwolf, og vi er også sammen med Lord Of the Lost – så det er en rigtig fed turné. I dag spiller vi i en kæmpe arena i Bamberg, Tyskland med en kapacitet på 7000 mennesker. Så det har været meget spændende indtil videre.

Lad os tale lidt om jeres nye album. Da jeg lyttede til det for et par dage siden, nød jeg det virkelig. Er I også glade for det – eller er der ting, I gerne vil ændre, hvis I kunne?
Nej, vi er faktisk rigtig glade for det. Jeg mener, det er et album, som du virkelig kan sætte pris på, hver gang du lytter til det, og vi har modtaget masser af god feedback. De fleste siger, at det er vores bedste album, og det er selvfølgelig meget spændende for os. Hver gang du laver et nyt album, vil du altid have, at det skal være det bedste album. Så jeg tror ikke, vi ønsker at ændre noget – vi er virkelig tilfredse med det.

Hvad kan Serenity-fans forvente af det nye album?
De kan forvente et Serenity-12-tal. Vi har en typisk lyd, og det er et symfonisk metalalbum med mange mørke elementer, også på grund af det tema, vi taler om. Albummet er baseret på Albrecht Dürer – en berømt tysk kunstner. Jeg vil ikke kun sige maler, men kunstner generelt. Og faktisk er han allerede blevet introduceret i vores univers tilbage i 2011 på Death and Legacy-albummet med sangen "When Canvas Starts to Burn". Så vi ville basere hele albummet på hans karakter. Og du vil ikke finde overraskelser i form af en revolution i lyden. Men jeg synes faktisk, at vi har forbedret vores typiske lyd, og vi sørgede for, at alle elementerne står stærkere end nogensinde før.

Du har allerede selv nævnt det lidt, men hvordan endte I med Albrecht Dürer som jeres inspirationskilde? Og skulle I lave en masse research for at skrive albummet?
Ja, som jeg sagde, havde vi allerede chancen for at omtale denne kunstner i 2011, og højst sandsynligt forblev han i vores tanker og vores ideer. Og husk, denne karakter har interageret med nogle af vores tidligere karakterer, som for eksempel Da Vinci eller Maximilian I, så det er en karakter, der har været involveret med de andre. Så det er virkelig fantastisk, at der er en kontinuitet i den samme æra, så at sige – mellem mindst tre af dine seneste karakterer, hvis du ser bort fra Richard Løvehjerte. Så den fantastiske arv, han efterlod os, er enestående, og derfor gjorde han indtryk på os, især på vores forsanger, Georg, som er historiker og historieprofessor ved universitetet i Innsbruck. Det giver også mening i forhold til vores valg. Selvfølgelig dikterer han vores retning på grund af sin interesse og sin professionalitet på det område. Det er klart, at vi andre ikke er historikere, men vi brænder alle for det. Så snart han kommer med en idé, er vores umiddelbare reaktion: "Ja, lad os gøre det!” Så denne gang var det også en endnu sejere idé med hensyn til nogle mørkere elementer – så der er både gladere, mere optimistiske øjeblikke og meget mørke øjeblikke. Du kan for eksempel tage de to sange "The Fall of Man" og "Reflections". "The Fall of Man" understreger mere, som titlen siger, det menneskelige mørke, og på "Reflections" er der meget håb. Så det er en selvreflekterende sang, ligesom der er mange elementer, der får dig til at føle dig håbefuld.

Hvem skrev sangene og musikken eller var det en gruppeindsats?
Ja, jeg mener, der er altid et bandmedlem, der er den drivende kraft – "Reflections" er for eksempel en af ​​Marcos (Pastorino, red.) sange. Du kan høre hans bidrag til bandet, som ikke er nyt, men nyt som bandmedlem. Og selvfølgelig er de andre medlemmer altid involveret i alle sangene, inklusive vores producer, Sascha Paeth. Og det er altid hans opgave at samle projektet og sørge for, at sangene ikke er for forskellige. Men ja – det er teamwork.

På dette album har I arbejdet med nogle nye musikere – I har en ny guitarist, og I har haft et samarbejde med Roy Kahn – hvordan kom I i kontakt med dem?
Marco er vores nye guitarist, men som jeg sagde før, har vi været i kontakt med ham i årevis, og vi har turneret sammen med hans andet band Temperance – vi spiller faktisk et show sammen i morgen i Holland. Så vi har været venner i mange år. Og Marco har medvirket på vores forrige album, The Last Knight, hvor han skrev nogle af sangene. Han har også startet et helt nyt projekt med Georg kaldet Fallen Sanctuary. Så det var spontant og naturligt, at han sluttede sig permanent til bandet. Og hvad angår Roy, så er vi selvfølgelig alle fans af den første og midterste Kamelot-æra, hvor Roy har givet os en masse god inspiration, siden vi var teenagere. Og derfor var det en drøm en dag at have en sang, hvor Roy synger – og før var det bare en drøm, og så begyndte bandet at turnere med Kamelot, og så har vi ham lige pludselig med på albummet. Det er lidt af en demonstration af, at drømme kan gå i opfyldelse.

Hvilken sang repræsenterer albummet bedst efter din mening?
Det er svært. I forhold til min personlige smag, så er det helt sikkert "The Fall of Man", fordi den har alle de elementer, som jeg sætter pris på i dette projekt, og også det faktum at Roy synger med. Men efter min mening viser alle singlerne helt sikkert forskellige sider af bandet. Den sidste side med "Reflections" er meget mere optimistisk og endnu mere drømmende, så at sige. Så nu har vi virkelig alle elementerne der, og hvis du tager alle de fire singler, ved du præcis, at det er en reel repræsentation af bandets sider. Så "Ritter, Tod und Teufel", "End of Babylon", "Reflections" og "The Fall of Man" kan du lægge i en pakke, og de viser bandets fire hovedpunkter.

Jeg har også lagt mærke til, at albummet er meget alsidigt, men det passer stadig sammen som et puslespil.
Ja, det er jeg enig i. Måske ville nogle bands være for bange til at gøre det. Men jeg synes, at det er perfekt i vores tilfælde, for vi har et alsidigt publikum.

Kan vi allerede nu se frem til en turné for at promovere det nye album, måske endda nogle koncerter i Danmark?
Som du ved, er vi på turné nu, og vi er i gang med vores release-shows, og vi har stadig to shows tilbage, tre inklusive i aften. Og så skal vi på turné til februar, hvor vi har en hovedturné rundt i hele Europa. Og hvad angår Danmark, så tror jeg, at Hamborg er det show, der er tættest på. Jeg kan huske, at der kommer nogle danske fans, når vi spiller i Hamborg. Så tjek datoerne på hjemmesiden. Det bliver en fed tur med 25 dage. Temperance er også med os, og vi har lige annonceret Tulip. Vi skal også til Japan for første gang i december. Og vi skal til 70.000 Tons of Metal igen, så hvis nogle danske fans skal med på 70.000 Tons of Metal-krydstogtet for at se nogle andre bands, så bliver de nødt til at se Serenity to gange.

Hvad har været din bedste oplevelse med Serenity indtil videre?
Det er svært. Jeg har været i bandet i 13 år. Vi har haft store oplevelser over hele verden. Større, værre, fortryllende, forbløffende – selvfølgelig har denne turné, som vi laver med Powerwolf, haft de største indendørs shows, vi nogensinde har lavet. Så jeg tror, ​​vi kan sætte de sidste dage ind i vores kalender og huske datoerne, for det er kæmpe shows. Og det er vi meget taknemmelige for.

Hvilke musikere og kunstnere inspirerer jer, når I laver musik?
Vi er alle fans af meget forskellige typer af tungere musik og ikke-tung musik. Vi mødes på en eller anden måde på midten, når det handler om melodi. Så med alle de større bands fra gamle dage som Toto og Queen ... Jeg kommer fra den mere progressive side, og Marco og Georg er meget mere til den traditionelle power metal-side. Men vi synger alle i bandet, og derfor elsker vi alle gode sangere, og det er derfor, vi mødes i midten. Men som jeg sagde før, det kunne være Kamelot, det kunne være Dream Theater for mig, Angra – vi er kæmpe Angra-fans. Vi elsker også virkelig den italienske scene fra 1990’erne, med Rhapsody, Labyrinth, Domine, Vision Divine og alle de seje italienske powermetal-bands. Og vi synger ofte alle disse sange fra 1990'erne. Selvfølgelig er det en kombination af forskellige ting. Jeg har selv et sideprojekt kaldet Perchta, hvor jeg producerer black metal, som er meget anderledes, så tjek det ud, hvis du ikke kender til det. Vi er ved at udgive den anden plade. Så som sagt er det meget forskelligartet, men vi mødes på midten, og samlingspunktet er melodi.

Det kan man virkelig høre i musikken!
Lige præcis! Og hvis du ser os live, bliver det endnu tydeligere, for du kan se fem forsangere synge sammen.

Her til sidst har jeg et par ikke alt for alvorlige hurtige spørgsmål, hvis du har lyst.
Rejser du i bil eller med tog?

Bil! Be’ om!

Streamer du musik online, eller køber du den fysiske kopi?
Fysisk! Altid og udelukkende.

Ser du TV, eller læser du en bog?
Begge. Hvis det er muligt, halvt/halvt.

Drager eller enhjørninger?
Også begge dele. Måske møder en drage en enhjørning i baren, og de snakker sammen.

Er du A- eller B-menneske?
A-menneske.

Hvad er din yndlingssang gennem alle tider?
Virkelig svært! Hvis jeg virkelig skal vælge en, er det "Change of Seasons" med Dream Theatre.

Og til sidst: Hvad er din yndlingsfilm?
Også meget svært. En af dem kan være Ringenes Herre.

Nu har jeg ikke flere spørgsmål, men er der noget, du gerne vil tilføje?
Først og fremmest vil jeg gerne takke jer på Heavymetal.dk for den plads, I giver mig og bandet. Tjek gerne vores seneste album, Nemesis AD, som udkommer i dag, den 3. november. Den er tilgængelig på alle streamingplatforme, men især på cd og vinyl, OG der er en meget smuk trækasse i begrænset oplag. Tjek vores sociale medier, og vi ser forhåbentlig jer allesammen i Hamborg eller andetsteds.

Serenity Facebook
Serenity Instagram

Hello! Thanks a lot for taking your time to have a chat with Heavymetal.dk, we highly appreciate that!
Hello! We just arrived a few minutes ago. We are on tour with Powerwolf at the moment and it’s very hectic.

Could you do a quick introduction of yourself for the Danish audience?
Sure! I’m Fabio D’Amore. I’m the bass player and backing vocalist for Serenity – a symphonic metal band and we are today introducing our newest album Nemesis AD which is out exactly today. And we are supporting Powerwolf on their tour and we are also together with Lord of the Lost – so it’s a really cool tour. Today, we play in a huge arena in Bamberg, Germany with a capacity of 7000 people. So, it’s very exciting so far. 

Well, let’s talk a bit about your new album. When I listened to it a couple of days ago, I really enjoyed it. Are you also happy with it – or are there things that you would want to change if you could?
No, actually we are really happy with it. I mean, it’s an album that you can really appreciate any time you listen to it and we received tons of great feedback. Most people are saying it’s our best album and this is of course very exciting for us. Every time you do a new album, you always want that to be the best album. So, I don’t think we would want to change anything – we are really satisfied with it. 

What can Serenity-fans expect from the new album?
Well, they can expect a Serenity straight mark. It’s a typical sound, it’s a symphonic metal album with a lot of dark elements as well because of the theme we are talking about. The album is based on Albrecht Dürer – a famous German artist. I don’t wanna say only painter, but artist in general. And actually, he has already been introduced to our universe back in 2011 on the Death and Legacy-album with the song “When Canvas Starts to Burn”. So, we wanted to base the entire album on his character. And you will not find surprises in terms of a revolution of the sound. But actually, I would like to say that it is a step up from our typical sound and we made sure that we made all the elements stronger than ever.

You already mentioned it a little bit yourself, but how did you end up with Albrecht Dürer as your source of inspiration? And did you have to do a lot of research to put the album together?
Yea, as I said, in 2011 we already had the chance to talk about this artist and most probably it stayed in our thoughts and our ideas. And don't forget, this character has interacted with some of our previous characters, like Da Vinci or Maximilian I, so it’s a character that was involved in some of the relationships with the other ones. So, it is really great that there is a continuity in the same era so to speak – from at least three of your latest characters if you exclude Richard the Lionheart. So, the amazing legacy that he left us, is outstanding and therefore he made an impression on us, especially on our lead singer Georg who is a historian and history professor at the University of Innsbruck. That also makes sense in terms of choice. Of course, he is obviously leading our direction because of his interest and his professionality on this matter. Obviously, we are not historians but we are all passionate about it. So as soon as he comes up with an idea, obviously we are like “yea, let’s go for it!” So, this time it was an even cooler idea in terms of some darker elements as well – so there are like happier, more optimistic moments and very dark moments. So, if you take two songs like “The Fall of Man” or “Reflections”. “The Fall of Man” is more emphasizing, like the title says, the human darkness and in “Reflections” there is a lot of hope. So, it’s a self-reflective song like there are a lot of elements that make you feel hopeful.

Who wrote the songs and the music, or was it like a group effort?
Yes, I mean there is always more interest from one member – “Reflections” is definitely one of Marco’s (Pastorino, red.) songs. You can hear his contribution to the band which is not new, but new as a band member. And of course, the other members are always involved in all the songs including our producer Sascha Paeth. So, he always has the role of unifying the project and to make sure that the songs aren't too diverse. But yes – it’s a team job.

On this album you have worked with some new musicians – you have a new guitarist and you did a collaboration with Roy Kahn – how did you get in contact with them?
Well, Marco is now our new guitar player, so as I said before, we have been in contact with him for years and we have been touring together with his other band Temperance – we are actually playing a show together tomorrow in the Netherlands. So, we have been friends for many years. And Marco has been giving his contribution on your previous album The Last Knight, where he wrote some songs. He also founded a brand-new project with Georg called Fallen Sanctuary. So, it was like a spontaneous and natural happening that he joined the band permanently. And as for Roy, of course, we are all fans of the first and mid Kamelot era where Roy has been giving a lot of great inspiration to us since we were teenagers. And therefore, it was a dream to one day have a song where Roy sings – and before it was just a dream and then the band started to tour with Kamelot and then all of a sudden, we have him in the album. That’s a little bit of a demonstration that dreams can come true.

What song represents the album the best in your opinion?
Difficult. As for my personal taste, for sure “The Fall of Man” because it has all the elements that I appreciate from this project and also the fact that Roy is giving his contribution as well. But I’d have to say that all the singles are for sure showing a different side of the band. And the newest side with “Reflections” is way more optimistic and even more dreamy, so to speak. So, now we really have all the elements there and I think if you take all the four singles, you know exactly that it could be an actual representation of the band’s sides. So, “Ritter, Tod und Teufel”, “End of Babylon”, “Reflections” and “The Fall of Man”, if you put them in a package, it could be like the four string points of the band.

I also noticed that the album is very versatile, but it still fits together like a puzzle.
Yes, I also agree. Maybe some band would be too scared to do that. But I think in our case it’s perfect because we have a versatile crowd.

Can we already look forward to a tour in support of the new album, maybe even some dates in Denmark?
Of course, you know we are on tour now and we did release shows and we still have two shows to go, three including tonight. And then we are on tour in February where we have a headlining tour all over Europe. And for Denmark, I think it could be that Hamburg is the closest show. I remember that we have some Danish fans coming along when we play in Hamburg. So, check the dates out on the website. It’s gonna be a cool tour with 25 days. Temperance is also with us, we just announced Tulip as well and we are also going to be in Japan for the first time in December. And we are gonna be at the 70000 Tons of Metal again, so if some Danish fans are on the cruise on the 70000 Tons of Metal and visiting a lot of other bands, you will have to see Serenity two times.

What was your best experience with Serenity so far?
Difficult. I have been in the band for 13 years. We have had great experiences all over the world. Greater ones, worse ones, enchanting ones, astonishing ones – of course this tour that we are doing with Powerwolf definitely had the biggest indoor shows we have ever done so far. So, I think we can put these last days in our calendar and remember the dates, because these are huge shows. So, we are very grateful for that.

What musicians and artists inspire you when you create music?
Well, we are all fans of very diverse types of heavier music and not-heavy music. We somehow meet in the middle when it’s about melody. So, with all the greater bands from the past like Toto and Queen… I come from the more progressive side and Marco and Georg are way more into the traditional power metal side. But all of us are singing in the band and therefore we all love great singers and that’s why we meet in the middle. But as I said before, it could be Kamelot, it could be Dream Theatre for me, Angra – we are huge Angra fans. The guys also really love the Italian scene from the 90’s, with Rhapsody, Labyrinth, Domine, Vision Divine and all the cool Italian bands from the power metal scene. And we are often singing all these songs from the 90’s. Of course, it’s a combination of different things. But not only of course – some of us like a bit of the heavier music. I have a side project called Perchta where I’m producing black metal which is very different, so check it out if you don’t know about that. We are about to release the second record. So, as I said, it’s very diverse, but we meet in the middle and the middle-point is melody.

That really comes through in the music!
Exactly! And if you check it out live it comes out even more because you can see five lead singers singing together.

Lastly, I have some not too serious rapid-fire questions if you are up for it.
Traveling by car or by train?

Car! Please!

Streaming music online or buying the physical copy?
Physical! Always, and only.

Watching TV or reading a book?
Both, if possible – half/half.

Dragons or unicorns?
Also, both. Maybe dragons meeting unicorns in the bar having a conversation together.

Are you an early bird or a night owl?
Early bird.

What’s your all-time favorite song?
Really difficult! If I really have to pick one it’s “Change of Seasons” from Dream Theatre.

And lastly: What’s your all-time favorite movie?
Also very difficult. One of them might be The Lord of the Rings.

Well, I don’t have any more questions, but is there something you would like to add?
In the first place, I would like to thank you for the space that you are giving me and the band. Please check out our latest album Nemesis AD is out today, November 3rd. It’s available on every streaming platform but especially on CD and vinyl AND there is a very beautiful limited edition wooden box. Check out our media and our socials and we will hopefully see you all in Hamburg, or wherever you like.