40-årige, der ikke må gå i glemmebogen - 2022

1682

1982

Dette indlæg skal læses sådan, at de ældre herskaber blandt Heavymetal.dk´s læsere kan få mulighed for at mindes “gamle dage”, og de yngre kan få noget inspiration, hvis de som flere af vores anmeldere er utilfredse med dette års høst af nye udgivelser. Her i 2022 er det de musikalske perler fra 1982, der skal fejres. Jeg har med vilje udvalgt plader fra bands, der ikke har fået synderligt meget opmærksomhed på Heavymetal.dk for at give dem det spotlight, de fortjener – det er altså ikke, fordi jeg ikke kan lide Judas Priest eller Iron Maiden! Jeg har selvfølgelig også fundet nogle herlige videoer, der beamer os allesammen tilbage til 1982.

Toto - Toto IV

Toto udgav i april 1982 deres fjerde studiealbum med det meget kreative navn Toto IV. Bandet har ikke blot én dygtig sanger, men hele tre: David Paich, Steve Lukather og Bobby Kimball, hvorved pladen får et særdeles varieret udtryk på sangsiden. Typisk Toto er sangskrivningen det rene guld, for ingen kan vel modstå strofer som: “But a man's on the outside looking and wondering who's in his old armchair” eller “As sure as Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti”. Toto IV  indeholder klassikerne “Rosanna” og “Africa”, som man dog efterhånden har hørt til bevidstløshed. Jeg vil i stedet anbefale, at du giver “Good For You”, “Afraid of Love” og “Lovers in the Night” et lyt, da de er mindre mainstream og giver et bedre indtryk af Totos næsten guddommelige kompositoriske evner.

 

Riot - Restless Breed

Restless Breed, der er Riots fjerde studiealbum, blev udgivet i maj 1982 og er det første med Rhett Forrester i front, der giver albummet en mere hardrock-lyd, end der har været på de tidligere Riot-udgivelser, der var mere speedmetal-orienterede. Riot levede en omskiftelig tilværelse, hvor musikerne – undtagen mastermind Mark Reale – blev skiftet ud efter forgodtbefindende, men med Forrester på vokal hører man ikke kun Reales sædvanlige fede guitarriffs; det skorter heller ikke på sleazy tekster og endnu mere sleazy grin - kort sagt: Dette er et perfekt firseralbum. Rhett Forrester var ikke kun en formidabel og excentrisk sanger, men også virtuos på mundharmonikaen, som man hører i “Loved by You”. Jeg vil dog generelt mene, at der er for lidt mundharmonikasolo i alles liv. Albummet har utallige fede tracks, men hvis du skal i gang med Riot, kan du med fordel starte med “Dream Away”, “Restless Breed” eller “Loved by You”.

Dokken - Breaking the Chains

Breaking the Chains er blevet udgivet af tre omgange: i 1981, 1982 og 1983; jeg vælger den gyldne middelvej og lader det gælde som en udgivelse fra maj 1982. På dette album er det tre medlemmer fra det – for mange – klassiske Dokken-lineup med Don Dokken på vokal og guitar, George Lynch på guitar og selvfølgelig "Wild" Mick Brown på trommer. Juan Croucier, der senere skiftede til Ratt, er med på bas. Efter min mening er hver eneste sang på Breaking the Chains fantastisk på trods af Don Dokkens udpensling af sin patologiske jagt på kærlighedseventyr, der ikke ville være acceptabel i dag – jeg siger bare “Young Girls” eller “Felony”. De sange, som jeg specielt vil fremhæve, er “Breaking the Chains”, ”Live to Rock (Rock to Live)” og “Stick to Your Guns”, da de på bedste vis repræsenterer startfirsernes fede Dokken-lyd, hvor Dons stemme er helt i top.

Kansas - Vinyl Confessions

I juni 1982 udgav Kansas deres ottende studiealbum, som var det første med den yderst begavede sanger og keyboarder John Elefante, der en årrække erstattede Steve Walsh som forsanger. På flere af numrene synger han sammen med Robby Steinhardt, hvis violinspil er helt uovertruffent. Kansas er kendt for deres gennemorkestrerede numre med en perfekt blanding af saxofon, trompet og basun som supplement til de klassiske rock-instrumenter. Gang på gang formår den primære sangskriver Kerry Livgren at skrive fantastisk smukke og fængende sange, og hver eneste sang på dette album er enestående og en perle i sig selv, men “Chasing Shadows”, “Windows” og “Crossfire” er særlig anbefalelsesværdige. 

Y&T - Black Tiger 

Y&T, der tidligere optrådte under navnet Yesterday and Today, udgav deres fjerde studiealbum Black Tiger i august 1982. Det er det klassiske line-up med Dave Meniketti på sang og guitar, Joey Alves på guitar, Phil Kennemore på bas og Leonard Haze på trommer, der er med på denne udgivelse. Alle medlemmer får anerkendelse, når det kommer til kompositionerne, og man kan tydeligt høre, at de er eksperter hvad angår fede guitarriffs, huskværdige sangtekster og lækre kor. Måske er “Barroom Boogie” lidt for fjollet og grænseoverskridende for moderne lyttere, men den er skam stadig meget iørefaldende. Jeg vil dog anbefale “Forever”, “Winds of Change” og “Black Tiger”, der virkelig bliver hængende i øresneglen. Her kan du høre Daves store talent både som sanger og som guitarist.

Hvis du vil høre et udpluk af sange fra 1982 samt de ovennævnte, kan de findes her:  Spotify playliste for 1982

Kommentarer (1)

Martin Hansen

Tiden går stærkt!

Det er vildt, at tiden går så hurtigt! Rockmusikken har altid været et af mine favoritgenre :)
https://fibernetfinder.dk/