The Funeral Orchestra - Negative Evocation Rites

Negative Evocation Rites

· Udkom

Type:Album
Genre:Doom metal
Antal numre:4

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

Det oplagte valg

Musik til begravelser og det efterfølgende arrangement er ofte en ret så kedelig sag. Det er overvejende få, der kan få pulsen op ved dybt fortærskede salmer, og da afdøde som oftest er af ældre dato, vil musikken til det efterfølgende arrangement også være, mildt sagt, kedelig. En pensionsmoden herre, der spiller rolige og melankolske ”suppe, steg og is”-numre er ej heller noget, der øger lysten til livet. Dog er der en utrolig oplagt, men alt for overset mulighed – nemlig funeral doom. Hvad bedre end en genre dedikeret til begravelsesoptog til netop en begravelse? Men hvilket band skal man så vælge? Ganske simpelt og lige til højrebenet: The Funeral Orchestra – og måske deres seneste plade, Negative Evocation Rites.

Bare fordi man er langsom, betyder det ikke, man er kedelig

Inden for de første to minutter af åbningsnummeret ”Negative Evocations” har The Funeral Orchestra hevet lytteren ind i deres univers af stammeritualer. Komplet udstyret med messende baggrundsvokaler og tranceinducerende rytmer og riffs. Selvfølgelig aldrig hurtigere end det gængse kistebæringstempo. Men netop dette fokus på rytmer og riffs gør også, at både trommer og guitar er fremhævet lige meget i lydbilledet. Et ganske interessant valg, da det som oftest i funeral doom er guitarens dybe riffs, der er i fokus, hvor trommer og bas sørger for et buldrende underlag. Men kender man en smule til denne genre, ved man også, det er tiltrængt, at der bliver rørt, bare en anelse, i gryden.

Derfor er det ualmindeligt opkvikkende, når et nummer som ”Negations I” byder på et noget mere kreativt trommespil, end hvad man er vant til. Priest III kommer rundt på hele kittet, og hans samspil med guitar og bas, der skaber disse nærmest shamanistiske rytmer, gør, at der hele tiden er detaljer, der kan holde lytterens interesse, selv hvis man ikke normalt er til denne genre. Ydermere så sætter ”Flesh Infiltrations” tempoet lidt i vejret med sit mere energiske trommespil. Misforstå mig ikke, Priest III’s puls er sjældent mere end blot eksisterende, mens han buldrer bag tønderne. Risikoen for, han dratter om halvvejs inde i pladen, er stadig alarmerende høj, men han spiller overordentligt mere interessant end genrens sædvanlige to til tre slag i minuttet. Dertil kommer også, at guitaren bevæger sig over i et mere black metallisk territorie, hvilket igen føjer lidt ny energi til doomen.

Der er dog en ganske overordnet ting, der ikke fungerer på pladen, og det er produktionen, der er lige lovlig tynd. Ikke black-metallisk-KZ-lejr-tynd, men hvad end doom-pendanten er. Holder man coveret op mod musikken, er det lige før, man overvejer at ringe til Forbrugerklagenævnet og beskylde The Funeral Orchestra for vildledende markedsføring. Mængden af rungende genklang, specielt på trommerne, er alarmerende lav – af at det skal være funeral doom spillet i en drypstenshule. Jeg er med på, de hurtigere sektioner ville blive en gang pløre, men på de slæbende mastodonter ”Negative Evocations” og ”Negations II” savner man ret meget en trommelyd svarende til et isbjerg, der kælver.

En potentiel øjenåbner

Negative Evocation Rites er måske den plade, der gør, at en del flere får øjnene op for funeral doom. De tunge langsomme riffs kombineret med de kreative stammeinspirerede rytmer holder lytterens interesse i samtlige 40 minutter og giver en god forsmag på, hvad man kan forvente af genren. Der er dog det minus, at man skal trækkes med en lige lovlig tynd produktion. Men kan man klare det, er det en glimrende introduktion til funeral doom.

Tracklist

  1. Negative Evocations
  2. Flesh Infiltrations
  3. Negations I
  4. Negations II