De Frigjorte - I Dagens Anledning

I Dagens Anledning

Udkom

Type:Album
Genre:Hard rock
Antal numre:8

Officiel vurdering: 4/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 1 stemme.

Masser af erfaring fra forskellige metalbands

I Dagens Anledning er den anden fuldlængdeudgivelse fra De Frigjorte, som er et dansk rockband, der stammer fra det midtjyske. Bandet spiller dansksproget hård rock a la Magtens Korridorer med et strejf af De Glade Sømænd.

De består af fire medlemmer, hvoraf forsanger og guitarist Kurt Sørensen og bassist Morten Jacobsen kommer fra hardcoremetalbandet Memorial. Trommeslager Jeppe Hindbo har en fortid i rockbandet Blank. Derudover har der siden debutudgivelsen Ja Tak! været en enkelt udskiftning i bandet, hvor leadguitarist Simon Lund har sagt farvel til De Frigjorte; han er blevet erstattet af Toke Petersen, som blandt andet har en fortid i metal-/punkrockbandet Triggerbone.  

Mere af det samme

I Dagens Anledning består af otte numre, som tager lytteren med ind i et univers af bodegaslagsmål og hverdagsproblemer. Langt det meste af albummet består af guitarbaseret old-school rock, hvor vers og omkvæd er båret af guitar, bas og trommer – ofte med et indlagt C-stykke, hvor guitaren får lov at fylde lidt mere. Tekstuniverset kredser om skæbner, som drikker for meget eller ”har for meget sovs i blodet” – det er muligvis et forsøg på humor, som givetvis fungerer live, når det kan serveres med et glimt i øjet – men på plade fungerer det altså ikke helt.

På albummets åbningsnummer, ”Uha Ulla!”, viser De Frigjorte indledningsvis gode takter med guitar og trommer, som leder tankerne hen på noget tidligt Disneyland After Dark, men allerede 15 sekunder inde i nummeret kommer vokalen buldrende som elefanten i porcelænsbutikken. Nummeret er – rent musikalsk – skruet godt sammen og indeholder bl.a. et rigtig fint guitarstykke, men sangens tekst bliver råbt ud over vers og omkvæd på ganske uelegant vis og ødelægger et ellers udmærket rocknummer. Resten af albummet er stort set bygget op omkring samme skabelon. Musikalsk er ”Uha Ulla!” som nævnt et velfungerende nummer, men det er, som om kvaliteten daler igennem albummet, og lydbilledet bliver mudret, og guitarstykket er ikke tilstrækkeligt til at gøre numre som ”Forpulede Møgliv” og ”Klokken 1500” interessante at lytte til.

Helt uden for kontekst kommer ”Lones Overture”, som ligger ca. midt på albummet. Et oplæg til nummeret ”Som om det ikke var slemt nok”, men det et minut og 40 sekunder lange instrumentalnummer, som musikalsk ikke umiddelbart passer sammen med nogen af de øvrige numre på pladen, virker en smule malplaceret på et rockalbum.

Indtrykket af I Dagens Anledning er, at vokalen ligger for højt i mixet, og at humoren i teksterne desværre ikke fungerer – i hvert fald ikke, når det afspilles i bilen eller på anlægget hjemme i stuen. Man fornemmer, at De Frigjorte har noget på hjerte med hensyn til musikken, men det er ikke samme fornemmelse, man sidder tilbage med, hvis man gennemgår tekstuniverset på pladen.

Udpræget festivalrock

De Frigjorte har helt sikkert rykket sig et godt stykke siden deres debutalbum, og I Dagens Anledning indeholder nogle stykker med ganske fornuftig rockmusik, men vokalen og tekstuniverset gør, at pladen bliver uinteressant at lytte til i sin helhed.

Den skæve humor, som ligger i teksterne, vil givetvis falde i god jord hos nogle, og for dette segment betyder det mindre, at det larmer lidt – men hos mig bliver det lidt for forceret.

Hyggerock med det platte tekstunivers kan sagtens blive en succes på en mellemstor jysk festival, formentlig først på eftermiddagen – mens Rasmus Seebach underholder på hovedscenen.

Tracklist

  1. Uha Ulla!
  2. Sluk Det Lort
  3. Polen
  4. Lones Overture
  5. Som Om Det Ikke Var Slemt Nok
  6. Fatter For Lidt
  7. Forpulede Møgliv
  8. Klokken 1500