Dold Vorde Ens Navn - Mørkere

Mørkere

· Udkom

Type:Album
Genrer:Black metal, Post-black metal
Antal numre:8

Officiel vurdering: 5/10

Brugervurdering: 3/10 baseret på 1 stemme.

Alt godt fra rodehylden

Dold Vorde Ens Navn – eller DVEN, som de selv kalder sig – er måske det tætteste, black metallen har på en supergruppe med besætningsmedlemmer, der alle tidligere har været med i bands som God Seed, Satyricon, Ulver, Myrkur, Ved Buens Ende, Nidingr, Aura Noir og Naer Mataron (ja, dem med ham, den blegfede nazigræker). Ergo har vi altså fat i nogle erfarne herrer, der udmærket godt ved, hvordan man strikker en solid, omgang black metal sammen. Dog er Mørkere ikke just standardiseret norsk black metal, hvor der klappes på 2 og Satan – næ, på mange måder er denne debut netop summen af alle de førnævnte bands.

For mange kokke …

Til at starte med foregår hele balladen på norsk, og Vicotnik gør sit bedste for at synge klart og tydeligt, så der er ikke megen skrigen og skrålen, ej heller skal man forvente kasemat-dybe growls. Hvis man ikke er bekendt med hans vokalstil, så er den at sammenligne med Iver fra Enslaved og Mathias fra Finntroll, måske med et lille drys Gaahl på toppen som sonisk pynt.

Det er tydeligt, at DVEN vil en hel masse og gerne på en gang – og det er altid skønt med ambitioner og store ideer, men samtidig bliver alle disse mange, store ideer også albummets banemand. For de mange stilskift giver et ret rodet helhedsindtryk. Det ene øjeblik vil man gerne forsøge at være progressiv og avantgarde for så sekundet efter at slå over i lejrbålsguitar, som så prompte skifter til knallertrock for endelig at ende dybt ude i mosen, hvor Nøkken synger sange for at lokke dig ud i din død.

Man kan virkelig høre, hvordan samtlige medlemmer har taget ideer og koncepter med fra deres respektive bagland, og som lytter kan man ikke lade være med at sidde og tænke: ”Yep, det der var Satyricon … Og det der var Myrkur, og hov – der kom Nidingr sgu!” Så resultatet bliver lidt, som hvis man havde siddet derhjemme, lavet en playliste med samtlige bands, som medlemmerne enten er med i eller har været med i, og så mixet hele balladen sammen til ét langt syretrip af et medley.

Jeg kan godt lide Satyricon, jeg kan godt lide (det tidlige) Ulver, jeg kan godt lide God Seed, jeg kan godt lide Nidingr osv. Men jeg må erkende, at jeg ikke er kæmpe fan af denne blanding af samtlige bands. For selvom de alle er black metal-bands, så har hvert band noget særegent, der som gør dem til, hvem de er, og de personlige islæt forsvinder totalt ved denne her sammenkogningsproces.

Ikke en katastrofe, men …

Mørkere er bestemt ikke nogen katastrofe. Der er masser af udmærkede passager, produktionen er knivskarp (om end vokalen ligger alt for højt i mixet), og ligeledes er der bestemt ikke nogen mangel på ideer. Der er dog en total mangel på en rød tråd, og projektet stikker derfor i alt, alt for mange forskellige retninger – jeg er nærmest i tvivl om, hvorvidt musikerne selv ved, hvor de er på vej hen. Slutresultatet er derfor endnu et bevis på, at supergrupper sjældent er en god ting, samt at bare fordi man er en dygtig og erfaren musiker, så laver man ikke per automatik god musik.

Tracklist

  1. Jeg vil ha det morkere
  2. Løgnenes Abstinenser
  3. Det falt et lys i min mørke krok
  4. Determinismens paradoks
  5. Ensomhetens rytter
  6. Arvesynden
  7. Er det måneskinn
  8. Syke hjerter