Scorpions

Royal Arena, København S

Officiel vurdering: 9/10

Rocklegenderne på besøg
De tyske rocklegender fra Hannover gæstede Royal Arena d. 12. juni, som del af deres verdensomspændende Rock Believer-turné. Med sig havde de taget en vaskeægte girl-power rockgruppe fra Sverige som support til aftenens show, nemlig tordenmødrene fra Thundermother, som leverede klassisk rock’n’roll på vaskeægte girl-power manér. Aftenens koncert markerede udgivelsen af Scorpions seneste album af samme navn, Rock Believer, fra sidste år, hvilket også er deres 19. studiealbum. Femkløveren tog mandag aften publikum med på en nostalgisk tur og leverede en blanding af sange fra deres seneste album samt en række klassiske hits.

Blev Royal Arena så rocked like a hurriance? Læs med, og find ud af det.

Tordenmødre spiller ikke rock’n’roll. De er rock’n’roll
Aftenens show blev sat i gang af Thundermother, som havde bragt deres fængende energi og sceneshow med sig. De gik scenen næsten præcist ift. aftenens tidsplan kl. 20, mens publikum stadig så småt vaer ved at finde vej til deres pladser. Men dem som allerede havde fundet deres plads, de var klar til at have en fest. De fire seje kvinder fra Thundermother fik lige akkurat spillet i små 45 minutter og leverede på sin vis et brag af et show, hvor de ikke sparede på at bruge scenen på vaskeægte rock manér. Det føltes ikke så meget som opvarmning, men nærmere som deres egen koncert. I front havde vi Linnea Vikström, som desværre kæmpede lidt med en dårlig lyd fra start. Det endte et par gange undervejs med, at hun blev overdøvet af musikken i baggrunden. Det slog hende dog ikke ud, og hun formåede at interagere med publikum gennem hele deres koncert., Selve musikken fejlede ingenting, og bandet leverede en drønende musikalsk forestilling med bulder, brag, headbang samt et lysshow, som ikke var for de lyssensitive. De fik vist deres passion til klassisk rock’n’roll på trods af den lidt dårlige lyd. Et klart rigtig godt valg af support til aftenens hovednavn.

Scorpions

De tyske rocklegender er kommet for at blive
Aftenen skred stille og roligt frem, og Royal Arena blev til sidst fyldt helt op til bristepunktet. Folk ventede spændt på aftenens rockstjerner, hvis navn stod med store bogstaver foran et stort scenetæppe, som dækkede scenen. Kort tid efter kl. 21 faldt tæppet, og København var ready to rock. Scorpions havde denne aften bragt et stort sceneshow med sig, hvor der var plads til både mere hårde rock-numre samt de mere rolige powerballader. 
Klaus Meine er efterhånden en moden herre på 75 år, men det stoppede ham ikke fra stadig at have Scorpions’ ånd med sig. Gennem hele showet formåede han at holde en dialog kørende med publikum og holdt gejsten oppe blandt de fremmødte. Det eneste område, hvor man kunne mærke alderdommen, var i hans måde at synge på. Hans stemme havde ikke samme gennemslags-power som dengang, men det forhindrede ham ikke i at gøre sit bedste og stadig levere sangene på bedste vis. Lyden skrattede til tider under showet, hvor Klaus blev en anelse overdøvet, især under de mere højlydte sange. Han gik en anelse stivbenet rundt på scenen og var lidt mere stillestående ift. de andre medlemmer, men sej så han ud med sit læderoutfit og solbriller.
Scorpions fungerer fantastisk godt sammen som et band og bidragede på hver sin vis til et medrivende show på ægte rockstjerne manér. Instrumenterne gik klart igennem, og det blev til en række sublime guitarsoloer undervejs. De har i hvert fald ikke mistet rock-energien med årene. Hele 17 numre blev det i alt til under aftens forestilling, og alle blev fremført med samme fornøjelse og manér. Det blev til en kæmpe fest, som egentlig bare skulle opleves.

Nogle af showets højdepunkter fandt man halvvejs inde i showet. Her fremførte de 80’er- hittet ”Send me an Angel”, hvor publikum blev bedt om at tage deres kameralys frem og svaje med det i mørket. Det blev til et flot syn, hvor hele salen blev lyst op. Scorpions har tidligere leveret musik med et politisk budskab, og de brugte denne aften som platform til at tage afstand fra Ukrainekrigen og vise deres solidaritet med ukrainerne. Kæmpehittet ”Wind of Change” blev meget passende symbolet på dette, hvilket blev fremført på bedste vis med publikum, som medsanger hele vejen igennem. Det var et smukt og rørende øjeblik.
Nævneværdigt var det senere bassist Paweł Mąciwoda og trommeslager Mikkey Dee’s tur til at skinne og vise deres talent. De to leverede en instrumental bas- og trommesolo, hvilket var en unik blanding og fungerede virkelig godt rytmisk. Musikken gik klart igennem og rungede i ørene. Sceneshowet var eksplosivt med højt energiniveau, men et af aftenens højdepunkter viste sig at være 59-årige Mikkey’s trommesolo, som slog benene væk under salen. Hans talent er ikke til at tage fejl af, og det demonstrerede han under en næsten 10-minutter lang trommesolo, som intensiverede med tiden omgivet af et funklende lyssceneshow. Han nød publikums kæmpe begejstring og bifald i flere minutter efter, og glad så han ud. Showet fortsat herefter, og salen kogte af begejstring og mere energi. Det blev til to andre sange med Big City Nights, som aftenens tilsyneladende sidste sang. Den blev fremført med et ægte Las Vegas show. ”Tak for i aften, København” lyder det undervejs – er showet nu forbi?
Men nej, aftenens show var endnu ikke forbi. Publikum var fortsat ellevilde og ville have mere, og det fik de. Efter en kort pause vender gruppen tilbage og fremfører det klassiske kærlighedshit ”Still Loving You”. Øjeblikket bød på endnu mere højlydt fællessang og en afdæmpet atmosfære i salen, hvor folk igen havde telefonlysene fremme. Smukt så det ud og lød. Lyden var dog fortsat en smule uklar, da Klaus’ stemme ikke nåede helt ud til folk og blev igen lidt overdøvet af musikken. Men de løod sig ikke påvirke og fortsatte showet ufortrødent. Det kulminerede i aftenens sidste sang ”Rock You Like a Hurricane”, og orkanen ramte salen for fuld skrue og hev hele publikum med sig, som langt fra havde pakket festhumøret væk. De havde fansene i deres hule hånd og leverede et energisk sceneshow med bulder og brag. Det var svært ikke at lade sig rive med og mærke musikken.
”Copenhagen, we love you so much” råbte Klaus ud til publikum, og København elskede i den grad også Scorpions, som ubetinget fik deres fans’ kærlighed og glæde at mærke under aftenens koncert. Det var fantastisk at opleve den festlige stemning i salen og mærke den energi, der var mellem Scorpions og publikum. Med dette var showet desværre nået til vejs ende, og femkløveren forsvandt ud fra scenen med publikums rungende bifald i baggrunden.

Orkanen ramte Royal Arena
Scorpions beviste denne aften, hvorfor de er et af de mest indflydelsesrige og succesfulde bands i verdenen. De har en imponerende musikkarriere bag sig, og de ser ikke ud til være ved at gå på pension i den nærmeste fremtid. De leverede et solidt og show, hvor deres rockstjerne energi og talent skinnede igennem og kunne mærkes i hele salen. Medlemmerne var til stede og gav showet et kæmpe energisk los, det var uden tvivl en medrivende oplevelse. De smukkeste og bedste øjeblikke bød på fællessang og fantastisk musik med stærke og melodiske toner, som gik rent ind i øregangene. Stemningen i salen boblede med god energi og glæde gennem hele showet, og gutterne modtog flere gange bragende bifald, hvilket bevidnende om publikums tilfredshed. Selvom mikrofonlyden til tider skrattede, og Klaus muligvis ikke længere har samme kraft i sin stemme, havde det ikke en særlig stor indvirkning på showets helhed. Publikum var her for at feste med bandet og hylde dem. Det var skønt at være vidne til sådan et samspil med Scorpions og Royal Arena blev i hvert fald mere end rocked like a hurricane den aften.

Setliste:

Gas in the Tank 

Make It Real

The Zoo

Coast to Coast

Seventh Sun

Peacemaker

Bad Boys Running Wild

Delicate Dance

Send Me an Angel

Wind of Change

Tease Me Please Me

Rock Believer 

New Vision (bass & tromme solo)

Blackout

Big City Nights

Encore:

Still Loving You – 1984

Rock You Like a Hurricane 1984

9/10