Amorphis by Bransholm Photography
Amorphis by Bransholm Photography

Amorphis

VoxHall, Aarhus C

Officiel vurdering: 8/10

Amorphis svingede atter en gang tourbussen forbi Aarhus med deres Under The Red Cloud Tour, fuldstændig som de også gjorde tilbage i marts 2016. Denne gang virkede bandet dog noget mere engageret, og fremmødet var da også væsentligt større og mere larmende. Bandet kom også fra en igangværende turné med Volbeat. Så de er gået fra at spille for over 10.000 mennesker til et par hundrede mennesker her på VoxHall. Men hvorom alting er, var dette de helt perfekte rammer. På plakaten denne aften var også de to danske bands Savage Machine og Heidra.

Savage Machine

Savage Machine by Bransholm Photography

Så kom der gang i maskineriet

Tidsplanen var en lille smule presset, fordi Amorphis skulle skynde sig videre efter aftenens show til endnu en stadionkoncert med Volbeat. Det betød, at Savage Machine indtog scenen allerede 19.15 – et sølle kvarter efter, at dørene var åbnet. Man kunne frygte en tom sal, men det var heldigvis ikke tilfældet. Folk – dog ikke alle – var mødt ind i god tid for at støtte de danske supportbands.

Bandets old school heavy metal satte ikke gang i nogen decideret fest, men festligt, det var det. Der var god energi at spore hos bandet og også hos de fremmødte, som headbangede, hujede og sendte anerkendende klapsalver af sted mod det velspillende band. Det afdæmpede og lidt halvmonotone lys bidrog ikke med det helt store rent visuelt, men bandet brugte dem selv, musikken og en medbragt røgkanon til at skabe en god koncert. Denne røgkanon skød to store søjler af røg lodret op i luften, hvilket kunne have været rigtig sejt med den rigtige timing, men effekten blev lidt overflødig. Der blev talt flittigt til publikum og spurgt, om de var klar til et afsluttende nummer. Svaret var selvfølgelig ”ja!”, hvorefter forsangeren svarede, at det varede hele syv minutter, men nu havde de jo sagt ja, så det var bare ærgerligt. Ærgerligt var det dog langt fra, da de sluttede stærkt af med nummeret ”Savior” og satte et rigtig fint punktum for en god koncert.

7/10

Heidra

Heidra by Bransholm Photography

En melodi, vi kunne lide!

Fra old school heavy metal til en god blanding folk, black og power metal. Noget af en blanding, men hold op, hvor det bare virker godt. Det gjorde Heidras show i høj grad også. Lyset var stadig skruet helt ned, og i et mørkeblåt skær indtog de scenen og tonsede de melodiske tunge toner ud over scenekanten. Igen var indlevelse og masser af energi nøgleordene, og publikum kunne lide, hvad de så og hørte. Der blev flittigt talt og fortalt til publikum, og det var tydeligt, at alle følte sig rigtig godt underholdt, hvilket jo i sidste ende er det vigtigste.

Vi blev forkælet med seks sange fortolket på rigtig skarp vis, hvor særligt forsanger Morten Bryld virkelig gjorde det godt. Koncerten nåede sit højdepunkt under sidste nummer, hvilket – usædvanligt nok – var et helt nyt nummer, nemlig ”Lady of the Shade”. Og hvilket nummer! Jeg kendte det ikke selv; derfor blev jeg lidt overrasket over, at man vælger at slutte et sæt med et nyt nummer, men forstod hurtigt hvorfor. Det hele kulminerede med en ganske overbevisende og kraftfuld afslutning, som i den grad lige fik markeret Heidra som et band, man helt bestemt skal få tjekket ud, hvis man endnu ikke har gjort sig den ulejlighed.

7/10

Amorphis

Amorphis by Bransholm Photography

De finske metalpionerer tog revanche på VoxHall

Til en båndet klaverintro gik bandet på scenen til stor jubel, og satte gang i det fabelagtige nummer ”Under The Red Cloud” – præcis, som de har gjort det til samtlige koncerter de sidste to år. Med det nummer er man virkelig også i gang. Det fortsatte over i numrene ”Sacrifice”, ”Sampo” og ”Silver Bride”. Ja! Så har man virkelig tænkt sig at starte en fest, som også flere gange var under opsejling, hvilket nærmest også er uundgåeligt med så stærke sange. Jeg har aldrig oplevet Amorphis med en dårlig fremførelse af deres sange, da de altid er super overbevisende og tight. Jeg har dog oplevet en meget blandet måde, de gør det på. De kan det hele i søvne, musikken er storladen og symfonisk. Det kan bære sig selv, og det ved bandet. Det kommer nogle gange til udtryk i deres engagement, som tilbage i 2016 ikke var specielt opløftende fra hverken publikum eller band. Det synes dog at være en anden oplevelse denne aften. Der blev pjattet internt på scenen og talt flittigt til publikum. Da Tomi skulle præsentere et nummer med henblik på, hvilken plade det var fra, kunne han sgu ikke huske det, hvilket fik publikum og band til at bryde ud i en stille latter. Tomi virkede usædvanligt veloplagt denne aften! Hans vokal er, hvad den er, nemlig totalt fantastisk! Men han var sgu på denne aften. Tanktoppene blev flået af, og i stedet for at den blev lagt forsigtigt ved siden af scenen, blev den bare kastet ud i folkemængden. Efter at have spillet på tamburinen blev den også bare kastet over skulderen, frem for at den forsigtigt blev lagt på plads, hvilket fik hans øvrige bandmedlemmer til at kigge på hinanden med store smil. Der var god stemning, og det kunne mærkes!

Posen var også blevet rystet i forhold til sætlisten. Sidst fik vi hele seks sange fra deres seneste album – hvilket ikke er en dårlig ting – men denne aften fik vi en bred vifte af deres bagkatalog, så der var noget for alle slags fans. Aftenen gik afsluttende ind i sidste fase med ”The Four Wise Ones”, som jo er et pragtfuldt nummer, men som jeg synes manglede et eller andet. Den har siddet mere skarpt, end den gjorde her. De takkede og gik af scenen for at blive klappet tilbage på scenen til et par ekstranumre. Og ja, de blev klappet og kaldt tilbage. De blev klappet i takt tilbage på scenen, hvilket sgu er en sjælden ting. De sluttede af med ”Death to a King”, ”House of Sleep” og ”Black Winter Day”, og så var den aften forseglet og gemt i erindringen som en rigtig god aften! Thumbs up til publikum og band! Det var sgu en dejlig aften på sådan en kedelig onsdag. Og en stor fuckfinger til den monsun af et regnskyl, som tonsede ned over Aarhus hele dagen. Det skræmte heldigvis ingen væk, men gjorde bare hyggen større indendørs i godt selskab. Eller noget.

8/10

Billeder kommer løbende på www.bransholm-photography.dk

Tilføj kommentar