Interview med Søren Weiss om Epic Fest 2023

Epic Fest Epic Fest

Her, hvor der ikke engang er 14 dage til, at Danmarks største powermetal-event løber af stablen, har Heavymetal.dk haft lejlighed til at få alle detaljerne at vide direkte fra Søren Weiss, der er medarrangør af dette nye format. Som I kan læse i nedenstående interview, er der en hel masse at glæde sig til!

Vil du ikke starte med at introducere dig selv?
Jo, selvfølgelig! Jeg hedder Søren Weiss og er en af medskaberne af Epic Fest, som er den nye melodiske, powermetal-event, der bliver afholdt på Gimle i Roskilde den 14. og 15. april. Det bliver spændende, for det er første gang.

Hvordan og hvornår opstod ideen til Epic Fest?
Lauge, som er booker og programchef nede på Gimle, og jeg – vi er gamle barndomsvenner fra Roskilde. Vi kommer begge to fra Roskilde og er født og opvokset der og er begge to kommet på Gimle i mange år. Og vi har altid – i hans tidligere job var han programbooker inde på Studenterhuset i København – haft en connection sammen, og så snakkede vi bare sammen om, at nu, når han var der, og jeg har ligesom lavet mit, så kunne det være sjovt at slå vores smag sammen og lave noget, der var unikt og anderledes herhjemme. Det blev så det her. Så det er egentlig en idé, der har ligget og ulmet et stykke tid, og som nu er kommet op til overfladen.

Hvordan faldt valget på de kunstnere, der skal optræde?
Vi var ret enige på mange punkter om, hvad der skulle med, og Rhapsody er vores fælles “Det her, det synes vi, er det fede power!”. Og det tætteste, vi kunne komme på det, var enten Rhapsody of Fire eller Luca Turilli’s Rhapsody, så det blev Rhapsody of Fire. Dem ville vi bare have. Og så passede det – vi satsede med Blind Guardian og skrev til dem og hørte, om det kunne være interessant for dem, fordi de ikke har spillet så ofte i Danmark. Jeg tror kun, at det er tredje gang, de spiller her. Første gang på Rust i 1996, hvor legenden lyder, at de var utroligt fulde allesammen, og så på Copenhell i 2016, og så nu her nede i Roskilde. Så det er tredje gang, de spiller her, og det bliver sådan et ret fedt, intimt setting med Blind Guardian nede på Gimle, i forhold til alle de andre steder, de plejer at spille. Så de var en naturlig headliner, og vi er selvfølgelig glade for, at det er et godt navn, vi har på som headliner det første år, og så ville vi have lidt dansk, og det blev Iron Fire. Det er sådan en legendeting herhjemme: Når det kommer til dansk power, så er det dem, man går til. Og så var det Lastera, som er nyt, så det er to modpoler – vi prøvede at fange de to. Og ind imellem dem har vi så Dragonland, som er et pissefedt svensk band, og som spiller meget sjældent, og som aldrig har spillet i Danmark. Og de kom med ny plade her i slutningen af sidste år, som også er megafed, så det passede rigtig godt, at de lige skulle være med i den der førstegangspakke med fem bands.

Nu blev alt udsolgt inden for ganske kort tid, og der er deltagere fra 20 lande – havde I forventet så stor succes?
Vi havde håbet på, at der ville blive meldt udsolgt, og – uden at det skal lyde gammelklogt og lidt snobbet – så var vi sådan: “Når Blind Guardian er kommet på, hvis vi så ikke kan sælge 550 billetter til en Blind Guardian-koncert i Danmark, så kan man fandme lige så godt lade være!”. Vi håbede på, at den ville sælge ud. Vi havde ikke set det komme, at der ville komme så mange folk fra udlandet. Det tog røven på os. Der er folk fra fire forskellige stater i USA og folk fra Tyrkiet, Israel, Norge og Island. Der er mange nationer, der kommer. Det er jo fedt, også fordi Roskilde er jo kendt som en europæisk storby, når det kommer til festivaler og musikverdenen generelt. Så kan vi lige lægge et ekstra lag ovenpå og tilbyde noget for turismen i Roskilde med det her nu. Som gamle Roskilde-børn er det en fed ting at kunne give lidt tilbage til byen på den måde. Og så bliver det fedt for turisterne også at komme til at opleve, hvad Roskilde har: Domkirken og Vikingeskibsmuseet. Der er en masse ting, som man kan gå at underholde sig selv med ud over musikken.

Har spillestedet Gimle forberedt sig anderledes til Epic Fest end til tidligere arrangementer?
Det er et godt spørgsmål. De har forberedt sig anderledes på den måde, at det er blevet et samarbejde mellem Gimle og så mig for eksempel. Gimle laver jo koncerter nærmest hver dag – også med store produktioner og også i forhold til danske navne, så det her med, at der kommer nogle bands, der har en vis størrelse og kaliber, det har vi også i Danmark: Det kan være D-A-D, der spiller nede på Gimle, eller TV2 eller LOC, altså nogen, der kommer med en stor produktion. De er så stærke dernede i hele deres frivillige organisation – og de folk, der arbejder med lyd- og lysteknik, det er også folk, der arbejder på Copenhell. Produktionsmæssigt bliver det en classic-ting, men det er forberedt anderledes ved, at jeg har haft lidt say i forhold til de sociale medier og alt, hvad der kommer ud, og hvad vi skal gøre ved siden af med T-shirts, armbånd, role-play-gaming og DJ’s – alt sådan noget i cafeen inden showet. Der kommer en masse spændende ting. På den måde bliver det lidt mere eventorienteret end bare koncert, og det har været i fællesskab mellem Gimle og undertegnede.

Nu nævnte du selv, at du er meget glad for Rhapsody. Er der et band, som kommer til Epic Fest, som du specielt meget glæder dig til at se?
Jeg glæder mig rigtig meget til Rhapsody, men der er ikke nogen tvivl om, at det største er Blind Guardian, der kommer og spiller. Det glæder jeg mig til! Da jeg tog på Wacken alene – var det i 2010 eller 2011? Det var første gang, jeg var afsted – da tog jeg alene afsted, for da skulle jeg bare lige se Blind Guardian og Avantasia på den samme festival dernede. Så da tog jeg afsted fra Roskilde, så nu bliver det fedt – en 12-13 år efter – at få dem til Roskilde i stedet for. Så det glæder jeg mig helt vildt meget til. Det er helt klart toppen.

Nu hedder Epic Fest jo Chapter 1. Er der et Chapter 2, der er i arbejde?
Det er i arbejde, ja! Jeg kan ikke sige så meget om det endnu, men der er bestemt gang i gryderne på det punkt, så det kommer.

Det er selvfølgelig powermetal, der er i fokus til Epic Fest, men der er også en masse andre spændende ting, der er planlagt. Vil du fortælle lidt om det?
Vi prøver at skabe en event omkring det, og ud over musikken så prøver vi at binde det lidt sammen i forhold til, hvad følelsen og æstetikken er omkring hele det der fantasyunivers og powermetal, så vi er gået sammen med nogle partnere i forhold til at lave noget games og roleplay ovre i Gimles café. Det er lørdag formiddag, og lørdag eftermiddag kan man komme derind og være med på Dungeons & Dragons og Werewolf og alle mulige spændende spil. Noget af det skal man købe billet til i forvejen, og andet kan man bare lave sådan en walk-in og sætte sig og købe en tømmermændsøl og spille noget brætspil. Så har vi nogle DJ’s på, som bliver en del af et større setting, hvor vi laver en “power-club”, kalder vi det, nede i Gimles kælder, hvor man efter koncerterne kan gå derned og holde en fed fest, indtil man sejler og bider i gulvet. Ovre i cafeen vil der også være DJ, så det er ligesom en helhed. Det er planen, at det skulle være lidt mere end bare koncert. Der kommer event-T-shirts, og todagesbilletterne får et armbånd, så det skulle gerne skabe en idé om, at det er noget, der er tilbagevendende, og det skal være for det segment, der lytter til den her type musik.

Der kommer selvfølgelig også nogle danske bands til eventet. Hvordan ser du den danske powermetal-scene med hensyn til dens omfang og popularitet?
Bandmæssigt kunne den helt klart være bedre! Der er ikke voldsomt meget; til gengæld så tror jeg, der er en eller anden slags berøringsangst, men de bands, der er der, de er sgu meget fede. Men det er ikke sådan, at de vælter op. Til gengæld er det mere sådan på folk- og vikingmetal-scenen, synes jeg. Der sker noget i øjeblikket. Dér begynder der at komme lidt mere, men den der helt fantasybaserede metaldel af den danske scene har altid hængt lidt bagefter. Der er en fin lille håndfuld, men man kan håbe, at der med det her kan skabes lidt grobund for, at folk tør springe ud i det.

I starten fortalte du lidt om dine forskellige projekter. Har du nogle råd til folk, der vil ind i musikbranchen og lave noget a la det?
Ja! Det er hårdt at lave noget fra bunden, men det handler om at finde de rette samarbejdspartnere, tror jeg, til at kunne hive fat i bookere eller spillesteder og høre, hvis man har en idé, om de kan se sig selv i det. Man kan sige, at jeg er jo hverken spillestedsbooker eller promoter på en venue; jeg bliver hyret ind som konsulent eller medarrangør på forskellige venues ved idéer, jeg har været med til at udforme. Hvis man gerne vil ind i det, så er det en meget god vej at gøre det på, at hvis du sidder inde med ideer, så kontakt dit lokale spillested og kom med forslag og hør dem om, hvad de siger. Så arbejder man sig frem mod et mål og en plan, man kan arbejde ud fra. Men det kræver slid og knofedt og nok også en kende viden. Der skal jo kunne sælges billetter, og så tror jeg også, at det handler om, at man skal turde satse lidt og kaste sig ud i det. Man behøver ikke at spille så sikkert altid, også når det kommer til navne. Prøv det af, og så se, hvordan det går! Nogle gange kan det gøre ondt, andre gange kan det godt blive en succes.

Hvilket af dine hidtidige projekter er du mest stolt af eller glad for at arbejde med?
Jeg var rigtig, rigtig stolt af, at jeg kunne få udsolgt på Udgårdsfest sidste efterår. Det er nok den største, jeg har lavet. Et udsolgt Pumpehuset med 5-6 folkmetal-navne; den havde jeg ikke set komme. Så det var rigtig, rigtig fedt. Der var helt pakket. Den står som den vigtigste indtil videre, så jeg er meget, meget spændt på det her – at se, hvad et powermetal-arrangement i Danmark rent faktisk kan. Jeg ved det sgu ikke. Det har man ikke rigtig set før, så de her to ting, Udgårdsfest sidste år og så det her, det er spændende.

Hvad er dine personlige forventninger til koncertåret 2023?
Ja, det er også et godt spørgsmål. Jeg er spændt på det. Efterhånden har man set så mange koncerter og så mange bands forskellige steder, så det, jeg mest går efter efterhånden, er det mere unikke og eksklusive. Altså at komme ud at se nogle spændende ting, som ofte nogle first-timere. Den 6. april har Stengade et band, der hedder Wayfarer, som er et blackmetal-band fra Colorado. Sindssygt spændende! Altså sådan noget der – nu var jeg jo inde at se Bloodywood inde i Pumpehuset, som også var noget helt andet, end man er vant til at se herhjemme. Så det er sådan nogle eksklusive og unikke ting. Så skal jeg selv spille med nogle af mine speedmetal-heroes i Skull Fist på Stengade om ikke så lang tid. Det bliver også fedt. Det er mere de specielle og unikke ting, mere end de store og samlende – altså Copenhell og Roskilde og sådan noget er fede, men for mig er det mest, når det bliver lidt anderledes og lidt mere specielt. Så det her er helt klart en opfordring til at gå ind at tjekke de små spillesteder ud og se, hvad de har af spændende ting.

Her til sidst har jeg lige 10 hurtige. Er du med på det?
Klart!

Kaffe eller te?
Jeg er temand. Jeg er ikke blevet voksen nok til kaffe.

Matematik eller sprog?
Århh, det er sprog. 100 %!

Orden eller kaos?
Ja… Et ordentligt kaos. Ha-ha! Jeg kan ikke have orden, uden at det også har en lille smule kaos.

Bil eller tog?
Ja, der er jeg tog, for jeg har sgu ikke noget kørekort.

Arbejde eller ferie?
Ja … Jeg er jo heldigvis faktisk en lille smule privilegeret af, at mit arbejde en gang imellem føles en lille smule som ferie, så lad os kalde det arbejdsferie.

Alkohol eller musik til en fest?
Musik!

Plade/CD eller streamingtjeneste?
Æhhh, der vil jeg nok – jeg er jo oldschool – så jeg siger plade/CD stadigvæk, men når det er sagt, så bruger jeg ofte streaming til lige at tjekke nye bands ud, og hvis jeg synes, det er fedt, så går jeg ned og køber det på plade.

Live eller plade?
Live!

Festival eller koncert?
Johh … ha-ha … der siger vi – det er fandme svært – der tror jeg nok, at jeg vil sige festival, også selv om jeg lige har sagt, at man skal gå på de små spillesteder, men der er et eller andet, når det bliver til en helhed. Når man oplever de små navne også på festival, som er ret unikt og eksklusivt, så er det ved at blive fedt dér.

Powermetal eller blackmetal?
Åhh … fucking hell! Lige i den her sammenhæng siger jeg powermetal.

Er der noget, du gerne vil tilføje? Noget, som vi ikke er kommet ind på endnu?
Jeg vil sige megamange tak for støtten fra Lauge og min side, og vi glæder os helt vildt til den 14. og 15. april. Det bliver megafedt! Tusind tak for, at I har læst med her, og til jer, der rent faktisk dukker op til arrangementet. Vi er sikre på, at vi nok skal få en rigtig fed fest.