Interview med Jarkko Aaltonen fra Korpiklaani

Pressebillede Korpiklaani Photo: Peero Lakanen

Vi har taget en lille snak med bassist Jarkko Aaltonen om næste album i rækken, hvorfor de har holdt sig til at synge på finsk og spurgt, hvornår vi ser dem tilbage på dansk grund. (In English below).

Først og fremmest: Jeres kommende album, Kulkija, udkommer her den 7. september. Hvad kan vi forvente?

Jarkko: Man kan forvente mange forskellige ting, og jeg er næsten sikker på, at mange også vil blive overraskede. Måske ikke meget, men jeg er sikker på, at mange vil synes, at dette album er en del anderledes end det Korpiklaani, de er vant til. Alle de tidligere anvendte elementer fra bandet er naturligvis til stede, men der er også nogle ting, som vi ikke har brugt før. Lad mig sige det sådan her: Alt det gamle er der, men vi har forsøgt at rebrande bandet ved at gå i en lidt anderledes retning, end vi er vant til. Der er både nogle lidt mere heavy elementer og nogle lidt mere milde ting på det nye album. Men det er stadig det gode gamle band.

Jeg har lagt mærke til, at lyden og udtrykket på Kulkija er lidt anderledes end på nogle af jeres tidligere albums. Er I ved at lave nogle ændringer i jeres musikalske retning?

Jarkko: Nej, ikke i den forstand. Vi har aldrig besluttet, at vi ville ændre noget musikalsk som at lave et metalalbum eller et folkalbum eller sådan noget. Vi skriver egentlig bare sangene, og så ser vi, hvad resultatet er derefter. Musikken ændrer sig naturligvis, bandet ændrer sig, folk ændrer sig, og man lærer nye ting. Forhåbentlig bliver man en bedre musiker og komponist gennem årene. Tingene ændrer sig naturligvis, men vi har aldrig sat os ned og besluttet "Ok, lad os prøve noget anderledes og nyt".

Så disse ændringer i musikken er kommet til jer rimelig naturligt?

Jarkko: Ja. Det er med fuldt overlæg, at vi har ændret lyden af Korpiklaani en smule. Vi har haft en anderledes tilgang til produktionen på dette album, men musikalsk er det stadig meget naturligt.  

Da finsk ikke lige er min stærkeste side, og teksterne på den nye skive kun er på finsk, vil jeg gerne høre mere om, hvad det nye album handler om.

Jarkko: Helt basalt er der ikke noget tema på det nye album. Der er flere sange, som drejer sig om samme emne, som er Kulkija, den rejsende eller vagabonden, men der er også de ting, folk kender, som vi altid har med: druksange og gamle finske legender fortolket gennem folkemusik. Nogle af sangene hænger på en måde sammen gennem et tema, som ledte til albummets titel, og som alt i alt førte til kunsten på albumomslaget.

Du nævner Kulkija, den rejsende, som er en genganger på albummet. Har denne karakter en speciel betydning?

Jarkko: Det er let at trække linjer mellem den klassiske tankegang om vagabonden, den rejsende, til det moderne rockband. Et rockband gør rundt regnet det samme som en vagabond; udover at skrive musik rejser de og underholder folk. Det er det romantiske billede af, hvordan den rejsende blev opfattet før i tiden. Så man kan vel danne en sammenligning her.

Jeres seneste to albums, Manala og Noita, er lige som Kulkija kun med finske tekster. Hvorfor har I valgt at holde jer til kun at synge på finsk? I har tidligere også haft engelske numre med på jeres plader.

Jarkko: Den originale idé… De første to albums, som kom fra dette band under dets tidligere navn, Shaman, blev skrevet kun på sámi (sproget hos et indfødt finsk folk), hvorefter Jonne (forsanger) gerne ville ændre, hvilket sprog bandet skrev tekster på. Han besluttede sig for, at det skulle være finsk. Jonne følte, at finsk passede bedre til Korpiklaani, og at sange på sámi allerede var brugt nok. Derfor begyndte han at skrive sangtekster på finsk, men var efterfølgende ikke tilfreds med, hvad han skrev. Rent ud sagt syntes han, at det var noget lort. At skrive på finsk er meget krævende, og når man skriver rock and roll-lyrik på sit eget sprog, lyder det alt sammen dumt. På engelsk kan man skrive lige præcis det sludder, man vil, og alligevel lave nogle lækre sangtekster. Tag for eksempel “Be-Bop-A-Lula she’s my baby". Så fordi Jonne var utilfreds med sine finske tekster, begyndte han at skrive på engelsk til de første Korpiklaani-albums. Senere hen begyndte vi at få tekster fra eksterne forfattere, finske poeter og sådan, og vi begyndte at bruge teksterne, når vi lavede albums, og fik derved mikset et album med engelske og finske tekster. Da det, vi fik udefra, var så lækkert, endte vi med bare at gå fuldt ud på de finske tekster. Og så lyder bandet bare meget bedre med de finske tekster. Det er meget mere kraft og følelse i de finske tekster, som slet ikke kan frembringes på engelsk.

Kulkija er jeres længste album med over 70 minutters folk metal. Hvad er dine følelser bag at have lavet dette album?

Jarkko: Jeg føler, at det var et let album. Alt omkring det føltes virkelig nemt. De tidligere albums har Jonne stået meget alene med, men på Kulkija har vi vist fire eller fem sange, som andre fra bandet har skrevet, så det har ikke kun været ham alene med det hele. Denne gang har vi formået at lave en bunke ret interessante sange, som også er ret forskellige fra hinanden. Vi overvejede, om de alle kunne komme på samme album, og det syntes vi egentlig godt, at det kunne, så hvorfor ikke. Det er gode sange, og det ville have været en skam ikke at tage dem med. Vi kunne naturligvis have udgivet dem separat, men det fungerer meget godt på albummet.

Korpiklaani har i denne omgang arbejdet med en ny producer, Janne Saksa. Hvilken forskel har det gjort i udviklingen af albummet?

Jarkko: Der har været en ret stor forskel. Det var også en af grundene til, at vi skiftede producer. I løbet af de albums, vi har skabt med Aksu Hanttu som producer, har vi udviklet os rigtig meget og er blevet bedre i processen. Vores albums er også begyndt at lyde bedre og bedre. Men nu var det tid til at gå i en anden retning. Både produktions- og lydmæssigt ville vi gerne tage et skridt tilbage. Vi har på Kulkija ønsket en mere naturlig lyd på albummet. Mindre bearbejdet. Det vidste vi godt, at vi ikke kunne opnå med Aksu. Derfor besluttede vi at arbejde sammen med en anden producer. Janne havde tidligere udtrykt et ønske om at arbejde med os, så vi tænkte, at det var en god mulighed. Janne har lavet noget meget interessant arbejde tidligere, og han havde nogle af de samme idéer, som vi havde for lyd og produktion. Netop da det kom til indspilning af musikken, var Janne rigtig meget “our kind of guy”. Under vokalindspilning og indspilning af harmonikasoloer ønskede vi at bruge den første, anden eller i hvert fald en af de meget tidlige indspilninger for at frembringe den rette følelse og kraft i udtrykket - også selvom indspilningen måske var dårligere teknisk. Han var god til at gøre det her med os, og det føltes, som om han kom fra samme skole som os, hvis man kan sige det sådan. Vi vidste, at med vores tidligere producer ville det ikke have været muligt, og ikke at der er noget galt med de albums, vi har lavet med Aksu, vi ville bare prøve noget nyt. Så derfor gjorde vi det. Jeg synes, at hvis du lytter til albummet, især “Kotikonnut”, vil du opleve en særlig friskhed i nummeret, fyldt med følelser og kraft. Vokalen er helt “in your face” gennem hele albummet. Janne har gjort et rigtig godt stykke arbejde med vokalen.

Det betyder vel også, at når albummet er mindre overproduceret, er lyden mere den samme, som når I spiller livekoncerter?

Jarkko: Det er noget af det, vi har forsøgt at lægge vægt på. Vi udgav et livealbum lige inden Kulkija, og vi vil gerne gå mere i retning af, hvordan vi lyder live. Vi ville virkelig gerne have trommen til at lyde som en rigtig tromme og få guitaren til at lyde mere, som den lyder til en livekoncert. Vi ville gerne have en rigtig livefølelse på albummet.

Korpiklaani har været i gang i ca. 15 år nu. Hvor længe tror du, at I bliver ved med at skabe musik og rejse rundt på tour?

Jarkko: Jeg har ingen anelse. Jeg tror faktisk slet ikke, at vi har overvejet det. Jeg er sikker på, at efter en lang tour tænker alle: “For fanden, jeg gider ikke det her mere!”, men så kommer man hjem, og efter et par dage derhjemme begynder man at glæde sig til næste tour. Det bliver naturlig hårdere og hårdere at tage på tour. De er længere, og man drikker mere - eller for meget. Ej, faktisk drikker vi meget mindre, end vi plejer. Touren er jo kun så hård, som du vil have, at den skal være. Så for at svare på dit spørgsmål: Jeg har ingen anelse. Vi har ikke overvejet det.

Hvordan sørger I for at sammensætte en spændende og ny sætliste uden at gentage jer selv for meget, når I har så meget kendt materiale at vælge fra?

Jarkko: Vi har været på tour, hvor vi har undgået at spille særligt meget af det ældre materiale, og det har ikke haft en negativ effekt. Helt ærligt så synes jeg, at vi har lavet nogle rigtig gode albums gennem vores karriere, og jeg tror, at det var på vores Manala-tour eller i hvert fald efter udgivelsen af Manala eller Ukon Wacka, at vi besluttede os for, at vi ville tilføje flere af de nye sange fra nyere albums på vores sætliste og droppe flere af de ældre. Denne beslutning tog vi, fordi vi ikke ville blive “jukeboxen med gamle prutter”. Vi ville undgå, at publikum begyndte at råbe “Paranoid” eller “Ace of Spades” eller “Freebird”. Det er intet i vejen med de sange, men vi vil gerne presse det nye materiale frem. Indtil videre har det fungeret meget godt, og vi er endnu ikke faldet i fælden med at blive presset til at spille alt fra de første to albums og så blot to sange fra det nye album.

Hvad er din personlige yndlingsting, når Korpiklaani spiller koncerter?

Jarkko: Der er lidt forskellige ting, som jeg synes, er vigtige for mig, når vi spiller koncerter. Den første er den rus, jeg får, når jeg går på scenen, og der er et kæmpe publikum, som venter på os. Den der første adrenalinrus. Et af det største øjeblikke, og der har været flere af disse, er det øjeblik, hvor hele bandet spiller sammen, og du kan høre, hvordan det hele klikker. Hele bandet samlet. Det er nok den bedste følelse, du overhovedet kan opleve. Det er et af de øjeblikke, hvor du tænker: “For filan da, vi er virkelig gode lige nu”. Det øjeblik med det bedste publikum, hvor I er samlet, og hjernen bare runger med ordene: “For søren, vi lyder ret faktisk skide godt!”.

Gennem din og Korpiklaanis lange karriere, hvad fra jeres bagkatalog nyder du mest at spille live?

Jarkko: Jeg er faktisk lige ligeglad. Altså som sagt handler det for mig om det øjeblik, hvor det går op for mig, hvor gode vi er live. Det kunne være hvilken som helst sang, på alle tidspunkter. Det er det moment, hvor det går op for mig, at det her er helt fantastisk. Men jeg er lidt underlig, når det kommer til koncerter, for jeg har en tendens til at kunne lide alle de numre, som de andre ikke gider.

Så er der lidt diversitet i, hvad I i bandet kan lide at spille, hvilket egentlig lidt leder mig hen til næste spørgsmål: Hvor involveret er du i at skabe nyt materiale og nye sangtekster?

Jarkko: Til Kulkija var der fire af os fra bandet, som skrev sange. Vi skriver alle sammen hver for sig og aftaler ikke at finde sammen for at skrive. Vi skriver egentlig bare vores egne numre og laver demos, og så sender vi filerne til hinanden. Ud af 14 sange på albummet har jeg skrevet én. Så det har været mit bidrag. Violinisten Toumas har skrevet én, harmonikaspilleren Sami har skrevet to, og resten har Jonne skrevet.

Hvilket nummer har du skrevet?

Jarkko: Jeg har skrevet “Sillanrakentaja”, den med børnene. Toumas har skrevet det instrumentale nummer “Pellervoinen” og Sami har skrevet de to harmonikabaserede numre, som du nok kan gætte dig til, “Juomamaa” og “Kotikonnut”.

I marts annoncerede Korpiklaani at være blevet officiel supporter af den finske Alzheimer Association Kanta-Häme kampagne “Music Improves Brain Health.” Vil du fortælle lidt om baggrunden for at deltage i denne kampagne?

Jarkko: Vi har tidligere promoveret nogle gode sager, så det er ikke rigtig noget særligt. Ikke pengemæssigt i hvert fald, det kan vi sagtens. Vi får henvendelser indimellem, af forskellige grunde, og den her sag føltes som noget, vi virkelig kunne stå inde for, da det er forbundet med musik. Det er ikke, fordi der er nogen i bandet, der har en personlig forbindelse eller oplevelse med familie, som har alzheimers.

Vi danskere vil naturligvis alle gerne have svar på næste spørgsmål: Korpiklaani har ikke været i Danmark siden 2015. Hvornår kommer I igen?

Jarkko: Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg har datoerne for vores næste Europa-tour, men jeg kan ikke huske, om Danmark er derpå. Jeg tvivler. Danmark er ikke rigtig på de hovedruter, vi bruger, når vi skal rundt i Europa. Men jeg husker de gange, vi har været i Danmark, fx på Copenhell-festivalen. Det var fedt! Vi har også spillet på spillesteder i København, Aarhus og andre byer. Det har været gode koncerter og gode publikum. Jeg mener, at koncerten i København var mere eller mindre udsolgt, sidst vi var der.

Det giver da bare en endnu bedre grund til at komme igen. Her til sidst: Er der noget, du vil sige til jeres fans, som venter på det nye album?

Jarkko: Jeg er dårlig til at fortælle folk, hvad de skal gøre... Ta’ at lytte til det nye album. Jeg tror, at dem, som ikke kan lide os og synes, at vi er dårlige, de skal lytte til det nye album.
 

We talked to bassist Jarkko Aaltonen from Korpiklaani about their upcoming album,why it’s all in Finnish and if they are coming back to Denmark anytime soon.

First of all, your next album Kulkija will be released on September 7th. What can we expect from it?

Jarkko: People can and will expect many different things. I am fairly sure that many people will also be sort of surprised. Not much, but I am sure that some people will find that the album is a bit different. All the old elements of the band are there, but then there is also some stuff that we haven’t done so much before. Let’s put it this way; everything old is there, but we have sort of rebranded ourselves, gone in some other direction as well. There is some heavier stuff and there is also a bit more mellow stuff on the album than there used to be. But it’s still the same old band anyway.

I’ve noticed that your sound on the upcoming album is somewhat different from earlier albums. Are you making changes in your musical direction?

Jarkko: No. In that sense no. We have never decided to change anything musically. We have never decided that we will do a metal album or do a folk album or whatever. We always just wrote the songs, and in the end we saw what the result was. But of course the music changes, the band changes, people change and you learn new things - and hopefully you become a better player and composer through the years. Of course things change, but we never decided, ”ok, let’s do something different”.

So it just comes naturally to you, these changes?

Jarkko: Yes. Deliberately, we did change the sound a bit. We had a different approach to the production this time. But musically it still very natural.

Since Finnish is not my strongest suit and the lyrics are Finnish, could you elaborate on what the new album is about?

Jarkko: Basically, there is no theme in that sense. There are several songs around the same topic, which is Kulkija – the traveller or the vagabond, but it also has the same stuff that everybody knows, things that we always have, so it has drinking songs and it has some old Finnish legends translated into folk music and so on. Some songs are connected thematically and this thing led to the title of the album, which altogether led to the album cover art.

You mention Kulkija, the traveller, who is a returning character throughout the album. Does the character have any special meaning or thought when creating it?

Jarkko: It is quite easy to draw lines between the old school vagabond, traveller, whatever... From him to the modern day rock band. What he does is pretty much what the band does. Apart from write music, they travel and they entertain people. That was sort of the romantic image of the traveller in the old times. So of course you can draw that kind of comparison there.

Your last two albums Manala and Noita, as well as Kulkija, has solely contained Finnish lyrics. Why have you chosen to keep to just one language, as you previously sung in both Finnish and English?

Jarkko: The first two albums this band did was under a different name - Shaman. These first two albums were Shaman albums and they were entirely in Sámi language. Jonne (the lead singer) then wanted to change the band to a Finnish language band because he felt that it was more suitable, and that the Sámi thing was not us. So he started writing songs in Finnish but he wasn’t really happy with his lyrics. He basically felt that they were shit. When you are writing in Finnish, which is a bit of a demanding language for pop lyrics, and when you are writing it in your own language, rock and roll lyrics all sounds stupid whereas in English you can write whatever gibberish you want, and you can still make up a decent rock and roll lyric. Let’s take something like: “Be-Bop-A-Lula she’s my baby.” So being unhappy with his Finnish texts sort of led him to do stuff in English for the first Korpiklaani albums. Then a few albums later, we started getting very nice Finnish lyrics from outside writers, Finnish poets and what not. Then we started using them, and we made albums that were mixed with English and Finnish. Then we sort of just went full on with the Finnish stuff, because we realised that the texts we were getting from others were very good. Also, we realised that the band sounds so much better with the Finnish language. There is so much more power and emotion in the Finnish texts that we can ever get through the English texts.

Kulkija is your longest album to date with over 70 minutes of folk metal. What are your emotions behind having created this album?

Jarkko: I actually felt that it was an easy album. Everything felt quite easy this time. Most of the albums have been written by Jonne alone, and now we have, I think, four or five songs from different guys in the band, so the whole load was not only on him. We managed to come up with a great bunch of quite interesting songs, that were also quite different to each other. We thought, that we could put all this stuff on an album and still make it interesting from start to finish, so why not. We had a lot of very good songs, and it would have been sort of a shame to drop them from the album. Of course, we could have released them separately or something, but the album worked well this way.

On this album, you have been working with a new producer, Janne Saksa. What difference has this made for you?

Jarkko: Quite a bit. That was one of the reasons, why we actually changed our producer. With the past few albums, that we did with Aksu Hanttu as our producer, we progressed a lot and got a lot better while we were doing that. The albums sounded better and all that. But we sort of felt like that path was also dug now. We thought, that sound wise and production wise, we should take a step back, so to say. We wanted to have a more natural sounding album. Less processed. We kind of knew, that we would not be able to do that with Aksu, so we decided to change the producer. Janne had earlier expressed his interest in producing us, so we were like; why not try him. He has some interesting work that he has done before, so we went to work with him, and he was very much into the same kind of ideas that we had for our sound and production. When it came to the actual recordings, he was very much like “our kind of guy”. When we were doing vocals or solos, violin accordion solos, we wanted to use  the first or second... or anyway, early takes to have the proper emotion, the proper force in the recording, even though they might be lacking technically. He was doing that with us quite well, being very much from the same school that we were coming from. We just knew that with the previous producer that kind of thing was not going to happen. There is nothing wrong with the albums that we did with him, but we just felt that we had to do something different this time. And we did that. I think, if you listen to the album, especially if you listen to “Kotikonnut”, it is very fresh with a lot of emotion and power. And the vocals are in your face throughout the album. I really think that he did a good job with Jonne, when it comes to vocals.

So with the album being less processed, the sound you have on your album will also be more similar to what you sound like on stage.

Jarkko: That was one of the things, that we were thinking. We released a live album right before this one, and sort of also wanted to go in the direction of what we sound like live with “Kulkija”. We wanted to have the drum sounding like an actual drum, or the guitar being more like what it sounds like live. We wanted to have a more live feel of the album as well.

Korpiklaani has existed (by the name Korpiklaani) for 15 years. How long do you think, you will go on creating music and performing?

Jarkko: I have no idea. I don’t think that we have even thought about it. I think everyone probably thinks, especially after a longer tour: “oh goddammit I can’t take this anymore”. But then you go home, and after a couple of days at home, you start thinking about when the next tour will start. I mean, things are of course getting harder. Tours are getting heavier and heavier but that’s because they are longer, and you are drinking more - or drinking too much. Actually, we drink a lot less than what we used to. Tours are just as heavy as you want to make them. Basically, to answer your question. I have no idea. We haven’t thought about that.

When you have so much known material to choose from, how do you create an exciting setlist for your tours without repeating yourself to much?

Jarkko: I think, that we have done tours, where we left out quite a lot of the old songs and people didn’t seem to mind. I honestly think, that we have created very good albums throughout our career, and I think it was, maybe the Manala-tour, after we released “Manala”, or maybe it was after “Ukon Wacka”... Anyway, a few albums ago, we made a deliberate decision, that we would add more songs from the new albums in our setlist and drop out some old ones. We decided this, because we don’t want to become the “jukebox of the old farts”. So, we don’t want everyone shouting out “Paranoid” or “Ace of Spades” or “Freebird”. There’s nothing wrong with those songs, but we decided that we have to try to always push the new songs and the new album forward. So far, it has been working quite well. We haven’t fallen into the trap of having been forced to play everything from the first two albums and then two songs from the new album.  

What is your personal favourite thing about doing concerts, what do you love the most?

Jarkko: There is a couple of things, that are important to me. The first thing is the very first rush that you get on stage, when you have the big crowd there waiting for you. You get that huge adrenaline rush. Also, one of the greatest moments, and there has been several of those, the moment when you are playing live and your just hear how everything, the whole band, is clicking musically. Together. That is probably the greatest feeling, that you are going to get. The moments when you realise: “goddammit! We are good right now!” Those are the live moments, when you have the great audience, you have each other and you think: “shit, we actually sound good!”

From your long career, what part of your material do you most enjoy playing live?

Jarkko: I usually don’t mind. I mean, as I said the moment, when you realise just how good we sound, then that’s the good moment, and that could be any song at any given moment. You just realise that this is brilliant. But when it comes to the live sets, I am a weirdo in many cases. I tend to like all those song, that the others don’t.

Well, then you have a different variety in what you guys like to play. Which brings me to the next question. How involved are you in the creation of new songs?

Jarkko: For this album, we had four guys from the band writing songs. Everyone writes separately. We do not get together and write songs or anything. We basically just write stuff, and do our own demos at home, and then send the files to each other. Out of 14 songs on the album, I wrote one. So that is my own involvement in that. Toumas, the violinist wrote one, Sami the accordionist wrote two, and the rest is pretty much Jonne alone.

Which one of the songs did you write?

Jarkko: I did “Sillanrakentaja,” the one with the children. Tuomas wrote the instrumental one “Pellervoinen” and Sami wrote the two accordion driven songs, as you can guess “Juomamaa” and “Kotikonnut”.

I have a bit of a different question. In March this year, you announced that you have become an official supporter of the campaign “Music improves brain health” for the Finnish Alzheimer Association Kanta-Hame. Do you want to tell us some more about this?

Jarkko: We have been promoting some good causes earlier as well. It is not a big deal. We get approached now and then for whatever reason, and this just felt like a good cause, and it is linked to music. It felt like we could easily participate in this good cause. No one in the band has any personal experience with alzheimer. There’s nothing like that.

Of course we all want to know about this next question. Korpiklaani haven’t been performing in Denmark since 2015. Will you guys be back here soon?

Jarkko: That is a good question. The next European tour, I have the dates and I have seen them of course, but if there is Denmark on there, I don’t remember. But I doubt it. Denmark is not really on the main routes. When we tour in Europe, it’s often on the main routes. But I remember the times we’ve had e.g. when we played at the Copenhell festival, that was great. We’ve also played in Copenhagen at club shows a few times. We’ve been to Aarhus and what not. They were good shows and good crowds, so… I think Copenhagen was pretty much sold out the last time we were there.

Finally, do you have any final notes for your fans out there waiting for the new album?

Jarkko: I really don’t know, I mean, I’m very bad at telling people what to do. Just go listen to it. I think that people who don’t like us and feel like we suck, they should listen to the album.