Behind the Festival - Svendborg Metal Festival

Behind the Festival - Svendborg Metal Festival

Der skyder djævlehorn op som ukrudt rundt i det danske land og nu er turen kommet til Svendborg. Dette interview giver et indblik i Svendborg Metal Festival, som finder sted d. 11-13 maj.

Svendborg Metal Festival

Behind The Festival Interview

Hvis du kort kan give læserne en intro til dig selv?

Okay, Jeg hedder Jan Rolfsted, er 47 år, til dagligt bestyrelsesformand i vores øvelokaleforening i Svendborg Rytmisk Råstof. Jeg har for 5 år siden genoptaget at spille musik, efter børnene er blevet store, og spiller bas i black metal bandet Blackhorned, samt er altmuligmand lige fra rengøringskone til bartender og IT-tekniker i huset.

Har metal altid været en del af dit liv eller hvordan?

Ja, jeg har spillet guitar så længe jeg kan huske, startede med min mors akustiske, og efter efterskoleophold blev den første Les Paul-kopi og Marshall-amp indkøbt, og fra det tidspunkt er musikken i mit liv bare blevet vildere og vildere efterhånden som jeg har opdaget noget nyt. Jeg har dog holdt en lang pause som aktiv, da jeg fik børn, men som sagt genoptaget det igen for få år siden.

Det lyder som solidt metal fundament må man sige. Nu spiller du jo selv black metal. Har det så også været det som har været mest overhøjtalerne?

Nej, langt fra. Blackhorned var lidt et tilfælde, min søn spiller guitar i bandet, og på et tidspunkt blev deres daværende bassist forhindret i at spille pga. uddannelse, og så hoppede jeg med på et afbud, og så blev jeg bare hængende som en fast del af bandet .Ellers er jeg selv mest til Death metal, ala Cannibal corpse og i den stil.

Så sønnike er også trukket ind i metal-verdenen. Det er den rigtige vej frem. Smukt. Kan du give læserne et indblik i, hvad Svendborg Metal Festival er?

Jeg sidder jo dagligt på kontoret og laver forskellige ting, og en dag kom Danni Lyse Jelsgaard (Svartsot trommeslager) og hans ven Thor Stokholmind og sagde " Hey, vi har en fed ide, vil I ikke være med til at lave en2 dages metal-fest? Vi kender en masse der gerne vil komme og spille", også var den ligesom født allerede der. Så vi sagde "Okay, lad os prøve, og lad os prøve at lave det MAX fedt"
Svendborg Metal Fest er en begivenhed som gerne skulle blive en tilbagevendende ting. Det er min tro, at det kan lade sig gøre. Konceptet må være at "alle skal kunne være med", dvs. vi vil meget gerne supporte, at upcoming bands får en chance for at komme på scenen, og selvfølgelig vil vi også gerne have nogen solide navne på plakaten så der er noget attraktivt til alle. Det er måske lidt hippieagtigt at sige at det skal være et sted hvor både musikere og publikum skal kunne have det fedt, men det er den grundlæggende ide.

Man kan sige, den grundlæggende ide for at både musikerne og publikum vender tilbage, er vel at de nyder oplevelsen? Har I lavet nogle specifikke tiltag for at komme omkring dette?

Nu er det jo sådan at alle "førstegange" er på forsøgsbasis, og vi har prøvet at konstruere det sådan at vi udnytter hele huset, og ikke kun koncertsalen. Dvs. at der bliver et område til bandsenes merch., og en metal-fadølsbar, hvor der vil blive vendt fede skiver af en lokal pladepusher - "VINYLEN" som ligger lige ved siden af huset - og der bliver mulighed for at erhverve sig plader der også. Så når der ikke lige er noget på scenen, som man er helt vild med, eller bare trænger til en "pause" og en "rolig" fadøl, så kan man trække over i gården og sætte sig der. Derudover, har vi forsøgt at holde prisen så lavt som muligt, så der også kan blive råd til at overnatte på vores gode lokale vandrehjem, og sat fadøllet ned, så alle kan være med. Den cocktail tror jeg på, vil kunne lokke en del til. Jeg ved at nogle af Århus-bandsene allerede har arrangeret "døds-bus til Svendborg Metal Fest" for at give deres fans muligheden for at komme ud at se og høre dem, og det kan vi jo kun bifalde.

Nu når du nævner det, kan du så ikke lige fortælle læserne omjeres priser, både til selve festivallen men også for selve arrangementet?

Prisen på billetten er 150,- plus gebyret på Sydfynsbilletten, uanset om du er her 1 eller 2 dage. Der bliver kun serveret fadøl, til gengæld har vi sat dem ned fra 35,- til 25,- og leger med tanken om at sælge 10-turs klippekort med en lillerabat på oveni, så kan alle være med.

Man må sige, at prisen er overkommelig. Har det ikke været svært at holde prisen så langt nede?

Jo særdeles, og det er da heller ikke sikkert at det løber rundt, det er jo som sagt førstegangs forsøg. En væsentlig grund til, at det nok kan lade sig gøre, er, at der er lokale (fra huset) bands, der spiller gratis, og at resten af de optrædende virkelig har været large og gerne ville supporte, at det blev til noget, og dermed holdt deres egne priser nede. STOR TAK til alle de metalheads der kommer på scenen.

Hvis vi tager fat i Svendborg Metal Festival location, lad mig så tage fat i min første indskydelse. Hvorfor lige Svendborg?

Det var også et "tilfælde". Jeg har altid synes at der burde gøres mere ud af at få mere metal til Svendborg. Selv om man er "udkant" betyder det ikke, at der ikke sker noget.

Så lad os komme lidt ind på navnene til festivallen. Hvem er jeres hovednavne?

Vi har et hovednavn til hver dag, som hver især komme til at slutte dagene. Om fredagen er det Crocell der kommer til at runde af, og om lørdagen er det Spectral Mortuary der kommer til at afslutte det hele, og de har lagt op til at de gør det med manér, men det har resten af bandsene også lagt op til, så det bliver et brag på 12 timer hver dag.

Nu har du ikke selv været inde over det, men er Svendborg Metal Festival kun med danske navne?

Ja, i år er det kun danske navne, vi har faktisk været inde over både norske, svenske og tyske navne også, men man kan godt blive helt rundtosset af alle de valgmuligheder der er, så i år holder vi os til de danske navne. Dette er også med det in mente, at vi gerne vil have upcoming scenen så meget på banen som muligt - ikke bare til dette arrangement men i det hele taget, der er MANGE derude i det ganske land der bare lige skal opdages.

De bands som spiller til festivallen, er det genre-opdelt eller er det alle metalgenrer, som er repræsenteret?

Det er jo nok ikke alle genrer, der er repræsenteret, men vi synes selv der er en meget god spredning på det lige fra det ondeste død til Tool-inspireret lidt symfonisk metal til det vildeste "punk a billy"

Kan du fortælle lidt om, hvad I kan tilbyde ud over de bands der kommer?

Der er ikke så meget andet i det end musikken og de billige bajere. Der bliver ikke noget af alle mulige IKKE-musikrelaterede temaer/konkurrencer osv. ala Roskilde Festival. Der skal være fokus på musikken, men til gengæld er der et massivt opbud af frivillige mennesker, der er klar til at hygge om folk og sørge for, at det bliver en fest bare at være til stede.

Hvis du selv skal fremhæve trækplastre som skulle få folk til at ville opleve Svendborg Metal Festival, hvad skulle det så være?

Det er nok at det hele foregår i vores gamle hyggelige købmandsgård midt i Svendborgs gågade. Det gør det til en rar ting at være her, så der er tid til at hygge samtidig med at selve musikken og afviklingen af den bliver en højspændt affære med hurtige skift, få pauser også meget gang i den som vi kan formå at hive ud af folk, OG at man kan få det for stort set ingen penge.

Hvis man ønsker at deltage i dette arrangement, hvad er næstetræk så?

Så skal man skynde sig ind på www.sydfynsbilletten.dk og sikre sig en billet, da der kun er sat 200 til salg.

Jamen tak for snakken og tak for indblikket i Svendborgs nye metal-festival. Held og lykke med arrangementet, det er jo lige om hjørnet.

Det er mig der takker

Programmet til Svendborg Metal Festival er som følger

FREDAG FRA KL. 16.00

DESINTEGRATED
THE SHIT BLIZZARDS
BATTERY
SURFING HENCHMEN
VANIR
SATANIC STORMTROOPERS
GOAT
CROCELL

LØRDAG FRA KL. 16.00

PANACEA
PARASITICAL INCUBATION
HELL INC.
ALTAR OF OBLIVION
END MY SORROW
ELEKTROMOTIVE
SPECTRAL MORTUARY

Tilføj kommentar