Behind the Festival - Copenhell

Behind the Festival - Copenhell

Her bringer heavymetal.dk endnu et Behind the Festival interview. Denne gang er fokus lagt omkring Copenhell, som afholdes d. 15-16 juni på Refshaleøen i hovedstaden København. Vi fik os en snak med Jeppe Nissen fra Live Nation, en af de mænd som står bag festivallen.

For at give læserne et godt indblik i hvem heavymetal.dk har med at gøre, kan du så fortælle os kort hvem du er?

Jeg er ansat på Live Nation som promoter og har arbejdet her i 7 år. Jeg har tidligere været booker på Gimle i Roskilde samt på Roskilde Festival. Så ud over COPENHELL så arrangerer jeg koncerter året rundt - meget af det metal og hård rock. In Flames, Nightwish, Lamb Of God, Deftones, Mastodon mm.

Det må man sige at være store navne inden for metallen. Kan du, meget kort, forklare lidt om hele Live Nation og deres fokus på metal i DK?

Live Nation er en international koncertvirksomhed, der arrangerer koncerter i alle genrer. I DK har vi 40 års erfaring med koncerter fra de små klubber til stadion-show. Vi har lavet Metallica, AD/DC og mange af de andre store metal acts, så metalkoncerter har altid været en del af forretningen. Det er jo en rigtig stor scene.

Kan I hos Live Nation mærke, at der igennem de sidste par år er kommet mere fokus på metal i Danmark?

Ja, det syntes jeg. Det virkersom om at der er god vind i sejlene i øjeblikket. Aalborg Metal Festival, Day Of Decay og Metal Royale er rigtigt gode festivaler med gode line-ups som får god opmærksomhed - og at der dukker nye tiltag som Sick Fest op er jo et sundhedstegn. Og at Volbeat har så kæmpe succes i hele verden er jo meget vigtigt for den lokale scene og bringer en masse positiv opmærksomhed til. Og det er jo klart at en festival som COPENHELL, der er rendyrket metal, giver noget omtale. Og, at COPENHELL har vundet årets begivenhed i Politiken, siger jo at der bestemt er fokus på scenen. Så alt i alt syntes jeg metallen bliver stærkere i DK, men jeg tror den kan bliver endnu stærkere.

Ja det er også mit indtryk, at fokus omkring metal er stigende. Som du siger, nye festivaler skyder frem. Du nævner selv Sick Fest og jeg kan nævne Heavy Days in Doomtown som blot er nogle af de nye metal tiltag i DK. Det er en god periode vi er inde i. Ja, og Kill Town er der jo også.

Ja, præcis, og her snakker vi kun festivaler. Nye klubber åbner også op, såsom Club Sick i Odense og Sin City i Kødbyen i København. Vi er i gang med en total omvæltning af det danske folk. Folk er endelig begyndt at vågne. Og det virker også mere legitimt at høre metal idag. Mere acceptabelt at hører metal i dag, end for f.eks. 10 år siden.

Ja, det er godt at se. Nu skal svensken ned med nakken! Ja, det virker meget mere legitimt i dag end tidligere og, selvom det aldrig bliver 100% mainstream, så vokser metallen endeligt i DK.

Nemlig

Og lige nu hører alle i udlandet King Diamond og referer til ham som deres forbillede, så øjnene er rettet vores vej pt. Har været i Norge og UK i den sidste tid og alle der snakkede om King og Mercyful Fate.

Hvis vi retter fokus mod Copenhell, kan du så give læserne et indblik i hele festivallen. Hvis vi starter med begyndelsen, hvordan startede det hele så?

Vi havde gået med tanken i et stykke tid om at starte en festival i DK, men der et ret mættet mainstream festivalmarked i DK, og i kraft at, vi har en stor ekspertise og nætværk indenfor metalscenen, ja, så startede vi COPENHELL. Der var et hul i markedet for metallen. Roskilde har jo altid haft godt metal på pogrammet, men der har ikke været én stor decideret metalfestival med internationale headlinere før. Der har været store endags-arrangementer før, men vi syntes der var plads og grundlag for en rendyrket metalfestival. Der findes jo så mange rundt omkring os, så hvorfor skulle det ikke virke i DK.

Fortæl lidt om processen op til åbningsdagen for den første Copenhell festival, var det svært at drive store navne til osv.?

Det er bestemt ikke nemt at starte et helt nyt event op. Det er et kæmpe stykke arbejde med at få alt det praktiske til at spille, men også at fortælle historien om, at der er en ny sherif i byen er svært :-) Vedr. bookingen så er det jo klart at der skal en del forhandling og overtalelse til år 1. Vi fik dog ret hurtigt landet Megadeth, Behemoth og Deftones gennem gode samarbejdspartnere, og så er man jo igang. Der er jo en fordel at vi er et større firma med en solid økonomi, men også at vik ender mange indenfor scenen og at de stoler på os og stoler på at vi laver en god festival og et godt produkt.

Ja det lyder som om jeres fundament har været stærkt. I er ikke startet fra scratch, som så mange andre her. Det jo en klar fordel, og som du siger så fik I allerede på første år, store navne til. Hvordan var tilstrømningen? Oplevede i decideret hype omkringfestivallen?

Vi vidste godt at det ville være svært at starte en ny metalfestival op. Jeg syntes ikke der var et hype om COPENHELL år 1 - metalfolket er ret tilbageholdende og skal lidt se tingene an først. Jeg tror at alle syntes det var et godt tiltag, men er det nu en "rigtig" metal festival? Så det var enormt vigtigt for os at bevise at COPENHELL var en full-on metalfestival. Lavet med respekt for metallen og for publikum. Og det syntes jeg vi gjorde. Selvom vejret var verdens dårligste.

Havde i udsolgt? eller tæt ved?

Nej, det havde vi ikke.

Så går jeg også ud fra, at I må havde kunnet se en markant ændring i fremmødte på år 2, eller hvad?

Ja,vi havde en god vækst til år 2. Selvom vejret igen var satans dårligt.

Sådan er det jo i DK. Et bump på vejen, som ikke er til at ændre på, men som man må leve med. Nu skyder I så tredje år i gang. Set i forhold til de to forrige år, er der så store ændringer i Copenhell hvis vi ser bort fra lineup?

Ja, det er nok vilkårene i DK. Der er ikke de kæmpe store ændringer til 2012. Dog opgraderer vi den 3. scene der tidligere var upcoming scenen. Større, stærkere og den kommer til at hedde Pandæmonium. Så laver vi et arrangement om torsdagen, hvor alle med campingbillet kan deltage og man kan købe en endags-billet til torsdagen. 3 bands og bulder i Biergarten. Og vi lover at maden bliver MEGET bedre og udvalget større - sidste år var alt alt for dårligt. Så vi knokler for at festivalen generelt bliver bedre og vil arbejde meget på at der ikke er køer ved baren, bedre transport osv. Og så mere ild.

Har I kunnet mærke en større interesse fra store metalnavne nu her på tredje år?

Ja heltbestemt, men tror også at COPENHELL er ved at være noget folk tager seriøst nu. At det er et reelt alternativt til andre festivaler.

Begynder Copenhell nu at være så stort i DK, at I tillader jer, at vælge og vrage i de helt store metal navne?

Der eringen tvivl om at COPENHELL nu bliver tænkt ind i planerne når de størremetalbands skal på sommer tour. Vi har efterhånden et godt renome og vi er medpå det internationale metalfestival kort, men vælge og vrage er vel så meget sagt. Men med 16 pladser til de internationale, så er det jo alligevel en del der desværre ikke er plads til. Men der er ikke frit slag på alle hylder for COPENHELL - endnu.

Har Copenhell et genre fokus? F.eks. syntes jeg ikke at Power metal er repræsenteret synderlig meget?

Det jeg gerne vil er at dække metallen fra A-Z. Og få så mange subgenrer ind som muligt, men med 16 pladser er det ikke verdens nemmeste opgave. Jeg syntes dog, at jeg er meget godt rundt i år, men jeg er enig i at powermetallen ikke har været så stærkt repræsenteret endnu. Og Sludge og Hardcore er der ikke noget af, men forhåbentligt kan pladserne udvides i fremtiden, så alt kan komme med. Men, jo, power mangler i år.

Kunne også være interessant med lidt doom, til de sene timer. Ja, det ville ikke være dumt.

Hvor vigtig er kundefeedback for Copenhell, og hvad gør I for at efterkomme kundernes ønsker?

Det er meget vigtigt. Det er jo deres festival, så vi lytter meget til hvad folk ønsker og skriver. Jeg tror vi har fem eller seks af de ti mest ønskede band på programmet i år.

Ja, det må man sige, at være tilfredsstillende og det vil jo aldrig være muligt at tilfredsstille alle.

Nej, der vil altid være nogen der ikke er tilfredse eller lige mangler DERES band, men sådan er det bare. Så kan de jo tage på Northside i stedet

:-) Hvis vi ser tilbage igennem de sidste par år, kan du så nævne nogle ting, som virkelig har sat sit præg på festivallen?

Jeg syntes stemningen har været meget vigtig. Folk er helt ekstremt glade og er der for metallen. Og Biergarten sætter jo en fed ramme for at folk kan samles, drikke og være sammen. Og selvom vejret har været latterligt er folk på og med i festen. Og så at der er en metalbiograf hvor publikum kan tage en "slapper" og se film om scenen giver noget ekstra til oplevelsen. Så det er vel egentligt publikum der har sat det største præg på festivalen.

Hvad har for dig, været de mest mindeværdige øjeblikke i Copenhell’s historie?

Behemoth i '10, Morbid Angel i '11, stemningen i Biergarten når det koger over og afbrændingen af den kæmpe træmand sidste år. Det var ret specielt. Og så har jeg haft mails i min indbakke fra Joe Petagno, Ed Repka og Derek Riggs!

Har der været nogen oplevelser, som Copenhell godt kunne have været foruden?

Well, det dårlige vejr, dårlig mad sidste år og lidt ringe transportmuligheder. Men vi er i gang med at rette op på det vi er herre over - det med vejret er jo som det er. Vi bejler nok til de forkerte guder

All Hail Mighty Thor som man siger

Nemlig!

For folk som aldrig har været til Copenhell før, noget de skal være opmærksom på, ud over at huske regntøj?

Folk skal være opmærksomme på hinanden, og så skal de være opmærksomme på hvor der er øl. Og nyde det!

Vi kan ikke helt komme uden om, at Copenhell er blevet en stor succes og derfor var det også på sin plads, at Copenhell vandt dette års "Politikens Ibyen" pris for bedste kulturel begivenhed. Fortæl mig, hvordan føltes det i første omgang at blive nomineret til sådan en pris?

Det var et kæmpe skulderklap til os at blive nomineret til årets begivenhed. Og syntes også det er en blåstempling af hele metalscenen. Metal er jo lige så meget kultur som opera, pop, klassisk you name it. Og det betyder så ufatteligt meget for rigtigt mange mennesker. Derfor syntes jeg det var en super vigtig nominering - også så vi kan komme af med den opfattelse af folk der er til metal er onde mennesker der render rundt og slagter hunde med to-hånds økser og koger dem bagefter mens de skriger Lucifer. Folk der hører metal er ALLE. Og COPENHELL er for alle. Så det var en vigtig pris.

Så må det da havde været en endnu større oplevelse, nu da I har vundet den? Hvordan var følelsen?

Ja, det var virkeligt fantastisk! Jeg vil sige at jeg blev super glad og stolt for at vi vandt prisen. Vaskeægte stolt. Og det blev fejret med manér.

Så må du uddybe, hvordan blev det fejret?

COPENHELL vodka og thrash! Og mon ikke vi fejrer det igen på et andet tidspunkt...

En lille cliffhanger der… Som afslutningsvis, er der så noget du har på hjertet til læserne på heavymetal.dk?

Håber at metalfolket er glade for, at vi nu har en stærk metalfestival i Danmark vi kan være stolte af. Og generelt støtte op om scenen året rundt. Gå til koncerter, hør plader (eller hvad man nu gør i dag) og ellers - Stay metal!

Så lad mig afslutningsvis sige tusind tak for en solid og interessant gennemgang af Danmarks største metalfestival. Det har været spændende at snakke med dig og håber læserne finder det mindst lige så indbringende

Selv tak. Håber du kan bruge det til noget og at dine læsere finder det interessant.

Officiel Lineup

 

De danske navne

Svartsot Mordax Red Warszawa Barricade Rising The Interbeing Redwood Hill Cerekloth The Kandidate

De udenlandske navne

Korpiklaani Skeletonwitch All Shall Perish Trivium Dying Fetus Gijora Saxon Soulfly Anthrax Meshuggah Immortal Mastodon Lamb of God Killswitch Engage Marilyn Manson Slayer

Tilføj kommentar