Il y a - Il y a

Udkom

Type:EP
Genre:Atmospheric Post-Black Metal
Antal numre:3

Officiel vurdering: 6/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

At stirre ind i mørket

Blackgaze. Tænk engang, for lidt over et år siden ville jeg have afsvoret denne pudseløjerlige nichegenre - jeg forstod den simpelthen ikke! Jeg havde ikke lært at værdsætte den introverte-dog-eksplosive underskuffe af black metal, men her sidder jeg nu som kæmpe fan af bands som MØL og Deafheaven.

Så man kan altså lære en gammel hund nye tricks! Det var også derfor, at jeg med glæde kastede mig over denne mystiske debut fra aarhusianske IL Y A. Pladen, der har samme navn som bandet, består af i alt tre numre, men når alligevel op på en samlet tid på ca. 20 minutter, hvilket vidner om, at de har haft noget på deres sorte hjerte.

Je Suis Satan

Bandet består af tre dedikerede og erfarne musikere, der beskriver sig selv som værende depraverede mørkemænd. De forklarer, at navnet stammer fra det franske udtryk for ”der er”, altså en reference til mørkets, eller det ondes, eksistens i os alle – som en dyster version af Descartes' ”jeg tænker, derfor er jeg”. De understreger, at de er meget inspireret af mørket og den skønhed, der netop er i mørket, og nævner derfor også en række klassiske inspirationskilder som HP Lovecraft og Nietzsche. Musikalsk kan man nemt høre, at de også har følt sig inspireret af Deafheaven, Alcest og til dels Solbrud.

Resultatet af alle disse filosofiske og mørke tanker, samt den ligeledes mørke og filosofiske musik, er et interessant værk med masser af potentiale. Det første nummer ”Så Ser Du Mig” er klart det stærkeste på hele EP’en, hvor de to andre mangler lidt mere retning. Men som sagt, så er der masser af potentiale i projekt IL Y A.

Tracklist

  1. Så Ser Du Mig
  2. Bottomdwellers
  3. Breadth