Dark Fortress - Venereal Dawn

Venereal Dawn

· Udkom

Type:Album
Genrer:Black metal, Symfonisk black metal
Antal numre:9

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 1 stemme.

Det tyske Melo-Black Metal band, Dark Fortress, markerer deres 20-års jubilæum med det syvende studiealbum, Venereal Dawn - Hammer geil, gutter!!

Introduktion

Tyske Dark Fortress gør et rigtig godt stykke arbejde inden for melodisk Black Metal, og har været på banen siden 1994. De tyske gutter er virkelig gode til at skabe finurlige og skæve detaljer og kreere helt deres egen lyd, der ikke bare er melodisk Black – men 100 % Dark Fortress. Jeg havde i 2010 fornøjelsen af, at anmelde deres album, Ylem, der stadig begejstrer mig og har en vigtig plads blandt mine favorit-albums. Ylem var, i mine ører, et skelsættende album, idet der på bandets tidligere udgivelser var en ret markant og flad "papkasse-tromme", som i 2010 stort set blev skiftet ud med en mere fyldig tromme-sound, uden at denne ødelagde "Black Metal-oplevelsen". Dark Fortress har i alt udgivet syv studiealbums, hvoraf det seneste er Venereal Dawn, der udkom den 1. september i år.

Gennemgang

Venereal Dawn udkom den 1. september via Century Media Records, og er en markering af bandets 20-års jubilæum i år. Desuden ser bandet selv albummet som en milepæl i deres karriere, idet der er lagt masser af hjerte og sjæl i arbejdet, samtidig med at der er blevet sorteret med hård hånd, i det materiale som de tyske gutter har forberedt til albummet. De egne forventningerne er høje, og resultatet er absolut derefter – Dark Fortress byder på et konceptalbum, der rummer ni spændende, veludførte numre og strækker sig over i alt 68 minutter. Der lægges ud med det elleve minutter lange titelnummer, "Venereal Dawn", der har den genkendelige "skæve" og samtidig utroligt lyttervenlige Dark Fortress lyd – både hvad instrumenter og vokal/kor angår. Der er både melodi, melankoli, atmosfære og aggressioner, der især kommer fra sangeren, Morean, der virkelig rammer noget med den dybe og fyldige vokal. Der er noget hypnotiserende og dragende over den måde, musikken er skruet sammen på og vokal/kor bruges. Uanset om det er de kontinuerlige riffs og toner, den dybe vokal eller de lette guitarsoloer – så går man næsten i stå, når man lytter til albummet, der har ekstremt meget at byde på. Der er numre som "Odem" og "On Fever's Wings", hvor melodi og harmoni skinner meget igennem, bl.a. gennem spændende korsang, melankolske klaverpassager og guitartoner – og sågar orientalske toner. På "On Fever's Wings" får vi desuden kvindevokal, der ligger i den orientalske ende af skalaen, og faktisk passer rigtig fint ind. Så er der selvfølgelig også bad-ass numre som "I Am The Jigsaw Of A Mad God" og "Betrayal And Vengeance", hvor vi får tunge toner og masser af aggressiv vokal – men stadig med masser af catchy melodi, og rigtig lækre soloer. Det sjove ved Dark Fortress er, at de formår at beholde melankoli, harmoni og masser af aggression, lige meget om det er den ene eller anden form for ballade, de disker op med. Der er 100 % styr på de forskellige instrumenter, og hver især byder på små lækre detaljer. Det er da guf for ørerne, når det bare spiller, og man rammes af andet end guitar og vokal – men også bassen og trommerne giver én gåsehud – for ikke at nævne klaveret og de harmoniske og afbalancerede indspark af klassiske eller orientalske toner! En detalje er også de forskellige former for korsang – på f.eks. "Betrayal And Vengeance" bruges der ekstase-agtig kor i kirkekor-stil, mens der på "Lloigor" bruges noget der minder om et sing-along mandekor. Men hver form for kor er spot on og med til at skabe en fantastisk stemning.

Jeg har selvfølgelig lyttet til albummet rigtig mange gange – og hver gang fanger jeg nye detaljer og begejstres endnu mere for Venereal Dawn - Det er et spitzen klasse album!

Konklusion

Dark Fortress er uden tvivl ét af de bands, der internationalt fortjener langt mere opmærksomhed, end dén de får nu. Nu må det være på tide, at det ændres?! Jeg tror helt sikkert, at Venereal Dawn vil være med til at få bragt Dark Fortress på banen i rigtig mange nye omgivelser - og så håber jeg selvfølgelig, at i vil tjekke Venereal Dawn ud, og blive lige så begejstrede for albummet og bandet! Et band, der består af dygtige musikere, som har sans for detaljer… Fedt!

Trackliste: 01 – Veneral Dawn 02 - Lloigor 03 – Betrayal And Vengeance 04 - Chrysalis 05 – I Am The Jigsaw Of A Mad God 06 – The Deep 07 - Odem 08 - Luciform 09 – On Fever's Wings

Sku op for titelnummeret, Venereal Dawn: