Crom - The Era Of Darkness

The Era Of Darkness

· Udkom

Type:Album
Genrer:Power metal, Epic Metal
Antal numre:12

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 6/10 baseret på 1 stemme.

Den barbariske gud vender tilbage

Det sydtyske powermetal-band Crom, der faktisk er bandleder Walter ”Crom” Grosse, blev dannet i 1997 og udgav sin første demo i 2000. Siden EP’en Into the Glory Land fra 2021 har Steve Peyerl været med på guitar og Thomas Hagl på trommer, og de fortsætter også på albummet The Era Of Darkness, der udkommer den 13. januar 2023. Grosse, der også er kendt fra det tyske melodiske blackmetal-band Dark Fortress, har udgivet en del under Crom-navnet som solokunstner, men teksterne omhandler stadig de samme martialske og eksistentialistiske emner. På pladen finder du et varieret udvalg af nye sange – både de mere poppede og de klassiske powermetal-hymner – men bandet har også valgt at lave covers af “The Last Unicorn” og “Higher Ground”, der jo stammer fra Danmarks egen Rasmussen.

Storm, død og evighed

The Era Of Darkness indledes af “Into The Glory Land”, der har en medrivende rytmisk energi, fyldige guitarriffs og en iørefaldende melodi – og med en længde på cirka fire minutter er sangen helt perfekt. Det går godt videre med “Heart Of The Lion”, der ligesom foregående har en fængende melodi, en klar vokal samt en opulent orkestrering, der understreger sangens episke tekst. Når man kommer omtrent til midten af pladen, møder man imidlertid et par sange, der lydmæssigt ikke passer helt til resten. Især “When Will the Wounds Ever Heal” har en meget poppet melodi, og det er i bund og grund kun den elektriske guitar, der gør, at nummeret kan kaldes metal. “Ride into the Sun” afviger også stærkt fra resten og bliver mere speedmetal-agtig. Det er ikke, fordi det er en dårlig ting, for det er faktisk en vildt fed sang, men pladens mere melankolske sange som “The Era Of Darkness” eller “The Forsaken” er efter min mening langt stærkere. Derudover passer de mørkere sange bedre til bandets visuelle komponenter, for et mørkt blågrønt albumcover med en ensom og forladt kriger, der vandrer rundt blandt runesten, samt en misfornøjet, alt overskuende skægget mand på himlen kræver nu engang sange om død og ødelæggelse, der lyder, som om et skib fyldt med desillusionerede vikinger sejler forbi. Normalt er jeg ikke synderligt glad for coversange, men “Higher Ground”, som nogle måske stadig husker fra melodigrandprix i 2018, har fået en omgang upcycling og bliver bedre end originalen med sin dunkle stemning, og “The Last Unicorn” fra fantasyfilmen af samme navn er slet ikke malplaceret, da den bliver fremført på en måde, så den passer virkelig godt til resten af albummet.

Et lys i mørket

Selv om sangene på The Era Of Darkness er meget forskellige, er de hver især meget gode og velkomponerede, og Grosse har en rigtig dejlig stemme, som man ikke bliver træt af i længden. Det eneste, der kan irritere lidt, er, at der ikke er et gennemgående lydbillede eller tema på albummet; men andre ville måske betegne det som albummets force, da det på intet tidspunkt bliver kedeligt at lytte til. Hvis du altså godt kan lide en god omgang metal, der ikke ligger for tungt i maven, vil jeg anbefale at give The Era Of Darkness et lyt; og hvis du slet ikke kan få nok, så giver Crom deres første koncert i Danmark og gæster Udgårdsfest i Pumpehuset den 29. september 2023; der har du chance for at se dem live, hvis du skynder dig at få købt en billet. 

Tracklist

 1. Into The Glory Land
 2. Heart Of The Lion
 3. The Era Of Darkness
 4. Higher Ground
 5. Together We Ride
 6. In Your Eyes
 7. Riding Into The Sun
 8. The Forsaken
 9. When Will The Wounds Ever Heal
 10. Bridge To Paradise
 11. A New Star
 12. The Last Unicorn