Batushka - Raskol

Raskol

Udkom

Type:EP
Genre:Atmospheric Black Metal
Antal numre:5

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

En fortælling om to Batushkaer

Da polske Batushka dukkede op tilbage i 2015 med deres debutalbum Litourgiya, tog de black metalverden med storm. Alle snakkede om de ortodokse munke og deres mystiske og okkulte musik, de blev spået til at være de nye Behemoth, og det år blev Litourgiya da også af forskellige magasiner kåret til årets metaludgivelse. Derfor var legendariske Metal Blade da også hurtige til at få dem ind i sin fold. Men så gik det helt i sort for det polske band, da de to artister bag projektet, Krzysztof Drabikowski og Bartłomiej Krysiuk, blev rygende uvenner. Hele fejden endte i retssager, anklager og – måske endnu mere fjollet – to forskellige Batushkaer, der hver især udgav et album samtidig. Dette førte til en hel lille fløjkrig mellem diverse fans, for enten var man på Team Bart eller også var man på Team Krzystof – og sådan var det! RASKOL er udgivet af Barts version af Batushka og derfor en efterfølger til Hospodi fra 2019. Et album som fik lige så meget modvind som Litourgiya fik medvind. Måske netop derfor mente Bart, at bandet skulle lave en ny EP så hurtigt som muligt samt vende tilbage til deres oprindelige pladeselskab, nemlig Witching Hour, som muligvis er et bedre match til black metalbands, end Metal Blade var det.

Rasputin og myseost

RASKOL (en reference til et skisma i den russisk-ortodokse kirke) består af fem numre, som alle hedder ”IRMOS” efterfulgt af romertallene fra et til fem – ja, så simpelt kan det gøres. Irmos stammer fra græsk og betyder bindeled, det er et begreb, der bruges af den ortodokse kirke for de første vers, der synges i det ortodokse oder – altså salmesang, hvis vi skal skære det lidt firkantet ud. Dette passer jo perfekt, da hele tematikken bag de kutteklædte polakker jo er, at man er til en omvendt, ortodoks messe. Og ydermere, så er vi tilbage til en tematik, som også var at finde på Litourgiya, hvor samtlige numre jo hed ”Yekteninya” (som løst oversættes til ”klagebøn”). Generelt er det tydeligt, at RASKOL er et forsøg på at vende tilbage til den oprindelige ide bag Batushka, og det er ikke helt utænkeligt, at det skal ses som et røgslør fra Barts side, så vi lidt glemmer, at der nogensinde var en kontrovers, og at Hospodi findes. EP’ens cover viser, hvad der kun kan være Grigorij Rasputin, den kontroversielle munk/mystiker/kultleder fra Rusland, der tilbage i starten af det 20. århundrede lavede ravage i Zar Nikolajs imperium. Men ulig den oprindelige Rasputin, der blev myrdet og smidt i Nevafloden i 1916, bærer RASKOL-Rasputin tydeligt tegn på stigmata, så det er jo oplagt at trække en rød tråd til Jesus Kristus, frelseren. Hvad vi helt præcist skal tolke ud fra dette, er svært at sige, især for en der ikke taler polsk, russisk eller andre slaviske sprog. Så lad os i stedet forholde os til musikken og måske vigtigere: stemningen. For Batushka er intet uden stemningen, det vil enhver, der har set dem live, kunne skrive under på. De ønsker virkelig at understrege deres omvendt-ortodokse koncept med lys, røgelse, munkechanting også, naturligvis, masser af klassisk black metal, der stinker langt væk af myseost og striktrøjer.

Missionen fuldført

RASKOL er derfor på mange måder den sande arvtager til Litourgiya, hvilket jeg er overbevist om, var planen. Det er meget mere klassisk black metal end Hospodi, som jo nærmest var både melodisk og ”poppet” sammenlignet med sin forgænger. Dette er især tydeligt numre som ”IRMOS II” og ”IRMOS III”, de to numre kunne snildt have været på Litourgiya. Dog er skaden nok sket for Batushka, og den succes, de fik tilbage i 2015, er nu umulig for dem at fortsætte, og der vil sikkert være mange, der vil mene, at RASKOL er elendigt makværk bedrevet af en fedladen fusker – uden overhovedet at høre værket. Hvilket er en skam, for nok er det ikke Litourgiya 2, men det er helt klart et skridt i retningen med den frelse, som Bart søger.

Tracklist

  1. ИРМОС I / IRMOS I
  2. ИРМОС II / IRMOS II
  3. ИРМОС III / IRMOS III
  4. ИРМОС IV / IRMOS IV
  5. ИРМОС V / IRMOS V

Kommentarer (1)

Farmer

Havukruunu’s seneste skive...

er årets blackmetaludgivelse! Glem alt om det Batushka, de rammer aldrig deres første udspil igen.... desværre :(