Albummernes Moses
I 1990 udgav Artillery den vidunderlige By Inheritance, der af mange vurderes som en af de bedste skiver fra bandets hånd. At lave en opfølger til en sådan plade er ikke en nem opgave, men i oktober 1999 udgav den københavnske kvartet sin fjerde langspiller, B.A.C.K. efter en fem år lang pause. Dette er et album, der virkelig deler vandene – hvor nogle mener, at der er tale om en undervurderet perle, mener andre, at det er en af bandets svageste udgivelser. Men lad os nu se på det.
Zeitgeist
Afgørende for B.A.C.K. er, at albummet uden tvivl er et produkt af sin tid, hvor der skamløst gøres brug af lydeffekter – særligt på Flemming Rönsdorfs vokal, hvilket er noget, man enten hader eller elsker. Således indledes pladen af ”Cybermind”, der starter meget lovende med et mørkt og orientalskklingende guitarriff spillet af Michael Stützer med en velafstemt rytmesektion, hvor Per M. Jensens trommearbejde lever op til tidligere højder. Vokalen er dog en lidt anden snak; særligt på omkvædet kommer Rönsdorfs stemme til at lyde forvrænget og nærmest hul, samtidig med at den ikke komplementerer resten af musikken. Rent musikalsk høres der også et stilistisk skift sammenlignet med de tidligere udgivelser, der på denne går i en mere grooveorienteret retning, hvor der skiftes mellem thrash- og groovepassager. Det kan virkelig gå i begge retninger, hvor det enten kommer til at lyde som en halvfærdig omgang genreforvirring, der hverken er fugl eller fisk, eller superfedt og innovativt. Førstnævnte ser vi spor af på “Out of the Trash”, der virkelig er bøvet – selv i 1999! Til gengæld hører vi på sjette nummer, “Violent Breed”, et perfekt eksempel på, hvordan genreblandingen gøres rigtigt. Instrumentsporet byder i introen på fremragende klassisk thrash-guitarriffing af Michael Stützer, der fungerer helt formidabelt sammen med de groovede passager. Jeg må dog indrømme, at vokalen heller ikke på denne sang falder i min smag og virker unødvendigt overgearet med skiftene mellem det normale toneleje og highpitch-sekvenser. Et nummer, der på positiv vis skiller sig ud fra mængden, er ”Fly”, der vel at mærke ikke gennemgående er vildt Artillery-agtigt, men det er en velkommen afveksling at høre en helt anden side af Rönsdorfs vokalregister, der ikke skærer i øregangen. En anke, jeg yderligere vil fremføre, er bassen spillet af Morten Stützer, der til dels ligger alt for lavt i mikset og dermed slet ikke får mulighed for at udfolde sit fulde potentiale.
Ingen kan være vis hele tiden, og selv den viseste kan tage fejl
B.A.C.K. har altså sine gode momenter, men langt hen ad vejen lever den ikke op til andre Artillery-pladers kvalitet. Set med “jubilæumsbriller” skildrer albummet dog på sigende vis den udvikling, metalmusikken gennemgik på dette tidspunkt, så hvis du ønsker at fordybe dig i 1999, kan du med fordel tage et lyt til vores dedikerede 1999-playliste på Spotify: https://open.spotify.com/playlist/7AT9hHvkp5uFwDCtl5BAOS?si=34a7ecc3752d...