Be'lakor - Coherence

Coherence

· Udkom

Type:Album
Genrer:Melodisk Death Metal, Progressive Death Metal
Antal numre:8

Officiel vurdering: 6/10

Brugervurdering: 7/10 baseret på 1 stemme.

Nørdemetal

I 2009 brød australske Be’lakor for alvor igennem med deres magnum opus Stone’s Reach, hvor de spidsfindigt kombinerede klassisk melo-død og progressiv dødsmetal på et så højt niveau, at det næppe var set før. Desværre var de to efterfølgende album Of Breath and Bone (2012) og Vessels (2016) ikke værd at skrive hjem om, og bandet gik lidt i glemmebogen. Men nu er de australske dødsnørder (jo, hvis du opkalder dit band efter en Warhammerdæmon, så er du en nørd, alle ved, at de seje drenge vælger orkerne!) tilbage med et spritnyt album – og albummets titel taget i betragtning er spørgsmålet, om der er en rød tråd eller ej.

Skandinavisk inspiration og ventetid

Albummet starter med en seriøs dunst af grantræ, hjemmebrændt og saunagus i form af det Omnium Gatherum-inspirerede nummer ”Locust”, som på mange måder indeholder alt det, man kan forvente af Be’lakor, om end der er skruet noget ned for de skæve og progressive rytmer, selvom de får lov til at entrere nummeret til allersidst. Men bedst som man sidder og tænker, at Coherence har tænkt sig at køre derudad, nu hvor stilen er lagt, ja, så vælger bandet at følge op med ”The Dispersion”, et kort – og komplet ligegyldigt – instrumentalt intermezzo. Allerede nu begynder sammenhængens illusion at briste – og det er ret tidligt, da vi kun er ca. 12 minutter inde (hvilket ikke er meget i Be’lakors verden, og albummet er da også på præcis en klokketime). Heldigvis går der ikke længe, før australierne kommer op i tempo igen med et nummer, der minder om tidligt In Flames, nemlig ”Foothold”. Her giver bandet sig selv mere plads til at udfolde sine progressive tendenser, og det er utroligt klædeligt – for det er her, i mødet mellem de to tolkninger af dødsmetal, at bandet for alvor skinner igennem.

Næste soniske overraskelse kommer så i form af albummets andet instrumentelle nummer, ”Sweep of Days”. Det er ganske vist et langt bedre nummer end ”The Dispersion”, men det bidrager ikke med andet end fyld, hvilket der allerede er rigeligt af. Jeg har ikke noget imod instrumentelle numre, jeg elsker fx Metallicas ”Orion”, men når man nu fratager vokalen, så skal man virkelig være sikker på, at instrumenterne så er stærke nok til at stå alene – og nok er Be’lakor dygtige musikere, men de mestrer ikke kunsten at lave instrumentelle numre. Desværre. Fra en ligegyldig omgang instrumentalt fnidder skal vi til ”Hidden Window”, der med sin Opeth-inspirerede intro og Dark Tranquility-inspirerede outtro igen sætter fut i fejemøget. Men ak og ve, for det førnævnte fut skal IGEN skydes ned af albummets tredje (!) instrumentelle nummer, ”Indelible” – indtil videre har vi nu næsten et kvarters intermezzo på hele albummet – og jeg spørger mig selv, ”Hvad fanden laver I, Be’lakor? Stop jer selv!”

Til slut får vi den helt tunge dreng ”Much More Was Lost” (hvilket må være en reference til de 15 minutter af mit liv, de har spildt med deres strengeleg). Her virker det, som om bandet virkelig forsøger at ramme den stemning, som de ramte tilbage i 2009 med monsterhittet ”Countless Skies”, men det lykkedes desværre ikke, og et album, der ellers lagde hårdt ud, ender med at falde sammen som et korthus i en tornado.

Nye boller på suppen

Er Coherence et dårligt værk? Nej-nej, det er det ikke. Be’lakor formår at toppe både Of Breath and Bone og Vessels, men de er ikke i nærheden af fordums pragt og understreger blot, at 2021 ikke har været et synderligt godt år for den melodiske dødsmetal, der måske også efterhånden bør kigge sig selv i spejlet og overveje, om der ikke snart skal nye boller på suppen.

Tracklist

  1. Locus
  2. The Dispersion
  3. Foothold
  4. Valence
  5. Sweep of Days
  6. Hidden Window
  7. Indelible
  8. Much More Was Lost

Kommentarer (3)

Cakehorst Jr.

Frisk musik til familiens gyldne øjeblikke.

Lad mig lige sige en række kloge ting. Det er ikke et nørdet bandnavn, -det er helt i tråd med alt muligt andet nonsens. Albummet Breath And Bone er faktisk helt fint. Hvis anmelder synes dette album er bedre bør han i barmhjertighedens navn give det 8 kranier, -og en lille pose småkager.

Jesper Beck

Jesper Beck

Tidligere anmelder

Indlæg: 46

Da Beta blev lagt ned.....

Desværre lader det til at Heavymetal.dk ikke var at finde tirsdag aften på Beta, hvor Be’lakor spillede for udsolgt publikum. (eller også er jeg for tidligt ude?)

Og selvom udsolgt lyder stort, så er spille stedet Beta jo nok det stik modsatte! For 200 gæster var der plads til denne aften.

Men når et så lille og helt utroligt undervurderet band som Be’lakor spiller op til dans, og levere et brag af en koncert, så synes jeg at det skal have et par ord med på vejen på denne side.

Desværre så mangler jeg et forum herinde, hvor man kan komme med kommentar, koncert oplevelser mm. Så det bliver lige her under anmeldelsen af Be’lakor’s sidste plade udspil, at jeg vælger at skrive om tirsdag aften d.15/8-23 på Beta.

Min datter og jeg var nogle af de 200 heldige, som havde fået en plads hos Beta denne aften.
Som Be’lakor fan siden 2009, hvor albummet ”Stone’s Reach” ramte mig som en hammer, så havde jeg ventet mange år på denne aften.
Be’lakor er jo ikke kendt for at lægge vejen forbi Danmark eller Europa for den sagsskyld. Faktisk er det bandets første tour i Europa, hvilket forekommer mig meget mystisk, idet udgivelser som ”Stone’s Reach”, ”Of breath and Bone” og ikke mindste ”Vessels”, bør være en del af en enhver metal samling.

Så Copenhell folkene bør straks sende en invitation Down under!

Aften startede med det tyske band Hiraes, som for mig var et ubeskrevet blad. Jeg havde lige været et smut på YouTube og tjekket nummeret ”Under fire”, fra bandets eneste plade udgivelse ”Solitary”. Umiddelbart ikke noget for mig, men jeg har også altid haft det lidt svært med kvindelige forsangere (sorry). Det skal dog siges at efter at have oplevet Jinjer i Malmø, som opvarmning for Slipknot, så er jeg ved at komme på andre tanker. Og lad det være sagt med det samme, at dette hjalp Hiraes yderlig med til.

Jeg skal love for at lige fra første nummer, da var Hiraes virkeligt på. Og forsanger Britta Görtz sørgede for at publikum ikke stod stille på noget tidspunkt. Bandet spillede med stor spilleglæde og virkede ekstremt oplagte på, at ligge Beta ned denne aften. Her var guitar lir’ for alle pengene og Britta var hurtigt nede i salen blandt publikum og give den fuld skrue.

50 min. full speed ahead fik vi denne aften og jeg skal love for at publikum var varmet op, så sveden drev af os! Og det skyldes ikke, at Beta efterhånden havde samme temp. som en finsk sauna. Til sidst takkede bandet os for, at have gjort deres aften så nem. Men alle var bare på denne aften, og Hiraes kick startede det hele.

Efter koncerten var jeg lige nede og tjekke salgsstanden ud og fandme ikke, om jeg tog tyren ved hornene og så købte Hiraes plade på vinyl. For efter sådan en koncert, så skulle jeg hjem og have mere. I forbindelse med dette, så var bandet ude og sige tak til os, som støttede dem og jeg fik et venligst smil med på vejen fra alle 5 bandmedlemmer og et ”danke”, da de så at jeg havde deres album i hånden. Og så kunne de glæde os med, at der er nyt album på vej til næste år. Umiddelbart er Hiraes album ikke anmeldt her på siden, men karakteren fra mig lyder på 8/10. Helt sikkert et tjek værd, hvis man er til Jinjer eller Arch enemy.

Efter ca. 30 min var vi alle atter klar oppe i salen. Lyset var dæmpet og vi holdt alle vejret. Jeg var vist ikke den eneste denne aften, som havde ventet i årevis på at hilse på Be’lakor.
Og så gik vi ellers i gang. Og jeg måtte knibe mig selv i armen, for at være sikker på at jeg ikke drømte (selvom lydmanden havde lidt problemer i det første nummer), for musikken var mindste lige så rammene, som på deres albums.

Alle i bandet var på denne aften og indstillet på, at os danskere skulle lægges ned! Og det blev vi!!
Og bare stå der og opleve disse fantastiske musikere, og oplevede hvordan de med deres egen lyd tog styringen denne aften. FANTASTISK!
Bas, guitar, tromme, keyboard havde bare deres egen helt særlige lyd denne aften, eller også var vi alle bare i Be’lakors univers…..

Det ene nummer tog hurtigt det andet, og publikum ville have mere. Der var ikke mange som stod stille og alle var indstillet på, at denne aften aldrig skulle glemmes.
Be’lakor hostede op med sange som ”Smoke of many fires”, Countless skies”, ”Abeyance”, ”Ventor”, ”Fraugt” + flere.

Og så skete det der ikke måtte ske, efter 10 fantastiske numre, hvor publikum og bandet havde gået hånd i hånd, at det blev sagt tak for i aften. Hvad fan…. Vi manglede jo at hører den, den og den……
Vi ville have mere, men desværre var aften slut efter 10 numre og jeg tror at vi alle stod tilbage med følelsen af, at vi jo først lige var startet.

Og det er nok den eneste negative jeg kan sige om denne aften på Beta. Efter så lang tids venten, så er 1 time og 20 min koncert bare for lidt. Der er let materiale til det dobbelte, så hvorfor?

Efter koncerten var slut, så var der fuld gang i oprydningen på scenen, og her var Be’lakor medlemmerne ikke for travlt optaget. Der var plads til snak, autografer mm. til os, som var blevet tilbage for at hive det allersidste ud af dette fantastiske band denne aften.

Og selvom denne koncert er i min top 3 oplevelse, så sluttede den desværre helt nede i kulkælderen, da det blev meldt ud fra keyboard spilleren Steve, at der pt. ikke var nyt materiale eller planer om en ny tour i Europa.
Det er fandme lige til at tyde over………..

Men fantastisk at møde bands som Hiraes og Be’lakor, som giver alt hvad de har og ikke glemmer den lille mand (eller dame) på gulvet, som kommer sådan en aften og støtter op om det de laver. Der er tid til snak og sige tak for støtten. Mere jordnære bands har jeg ikke mødt tidligere.

Tak tak tak for en uforglemmelig aften. Og please please please come back soon…….

"fobrehodl fro stjavefel"

Jonathan Pichard

Anmelder

Indlæg: 50

Længe siden! <3

Hej Jesper

Nej, vi havde desværre ikke mulighed for, at sende en anmelder afsted til Be'lakors debutkoncert i DK.