Iron Maiden - Legacy Of The Beast

ironmaiden.com https://ironmaiden.com/gallery

Iron Maiden starter deres Legacy Of The Beast tour i Tallinn

Måske havde du fokus på én af de mest hypede Champions League-finaler nogensinde og overså det, men lørdag den 26. maj startede Iron Maiden deres længe ventede “Legacy Of The Beast Tour” i Tallinn, Estland. Om få dage bringer selvsamme tour de britiske legender til Royal Arena i København – nærmere bestemt den 5. juni. Sidst Maiden besøgte Danmark – i sommeren 2016 – var det, som de fleste nok husker, for at promovere albummet Book Of Souls. I Boxen fik vi den aften hele seks af de lange og meget proggede numre fra deres nye mastodontalbum, og der var jo så tilsvarende lidt plads til mange af de gamle klassikere. Det var nu stadig en mindeværdig aften, der bl.a. gav otte kranier fra vores meget tilfredse anmelder – og overtegnede kan bevidne, at Maiden aftenen før i Göteborg var mindst lige så gode – hvis ikke bedre – foran et sindssygt veloplagt svensk publikum. Alligevel frembragte de mange sange fra Book Of Souls minder om koncerten i Valby Hallen i 2006, hvor bandet i et anfald af katastrofalt overmod og total mangel på Fingerspitzgefühl spillede hele det overvurderede makværk A Matter Of Life And Death fra start til slut. Det blev helt uundgåeligt en utroligt kedelig omgang, hvor publikum ikke vågnede op før ekstranummeret ”Fear Of The Dark” efter ca. 70 minutters håbløs ørkenvandring i selskab med A Matter… (man kan kun formode, at det var præcis det samme aftenen før i Gigantium).

Om Maiden egentlig lærte noget af publikumsreaktionen under touren i 2006 er tvivlsomt, for med The Final Frontier i 2010 formåede de at udgive endnu et tandløst og pompøst album. Men måske har Steve Harris & Co. – på trods af succesen med Book Of Souls – alligevel efterhånden fattet, at de ikke kan blive ved med at ignorere store dele af deres bagkatalog til fordel for flere tvivlsomme prog-epos fra deres nyeste skiver. For konceptet bag den netop igangsatte ”Legacy”-tour er dels at skue tilbage til alle de gamle klassikere, som vi metalheads elsker, og dels at give nostalgien endnu et nøk opad. Det opnår de ved at binde det hele sammen med det to år gamle Iron Maiden-mobilspil, der jo sjovt nok også hedder Legacy Of The Beast. Det spil trak på mange af Maidens ikoniske albumcovers, naturligvis med fokus på alle de forskellige udgaver af gode gamle Eddie The Monster, og Maiden lover, at den nuværende tour vil gøre det samme. Bedømt på sætlisten fra første aften i Tallinn er der i den grad tale om et nostalgitrip – men har de valgt rigtigt?

 

Sætliste Tallinn, Estland – 26-05-2018

Aces High

Where Eagles Dare

2 Minutes to Midnight

The Clansman

The Trooper

Revelations

For the Greater Good of God  

The Wicker Man

Sign of the Cross

Flight of Icarus 

Fear of the Dark 

The Number of the Beast 

Iron Maiden 

The Evil That Men Do  

Hallowed Be Thy Name

Run to the Hills

Det blev altså til 16 numre fra 10 forskellige albums, og som man kan se, er der fuld fokus på de gyldne år fra ’82 til ’88, og det er der vel ikke mange, der kan brokke sig over. Der blev til gengæld kun plads til en enkelt sang fra den alt for oversete Paul Di’Anno-æra, og til to fra tiden efter comebacket med Brave New World i 2000. At Steve Harris tilsyneladende aldrig kommer sig helt over sit behov for at markere, at det hverken er fans eller Bruce Dickenson, der bestemmer i Maiden, men derimod Mr. Harris himself, vidner to sange fra de forfærdelige Blaze Bayley-albums om. Bare ét nummer fra Maidens absolutte kunstneriske og kommercielle lavpunkt – de minder jo mest om albums fra dårlige Iron Maiden coverbands – er en yderst tvivlsom idé, men hele to sange derfra må betegnes som en rendyrket katastrofe! Man kan dog glæde sig over, at både ”The Clansman” og ”Sign Of The Cross” trods alt nærmest lyder tålelige, når Bruce Dickinson synger dem!

Alt i alt en interessant sætliste, men umiddelbart langt fra så stærk som for eksempel sættet på Copenhell i 2014.

Hvad synes du? Hvilke klassikere har Maiden overset i denne omgang? Hvilke glemte sange fra gemmerne havde du foretrukket, at de overraskede med? Synes du også, at Blaze Bayley-perioden bør slettes fuldstændig fra historiebøgerne? Hop på vores Facebook side og kommenter løs!