Chrome Shift

Chrome Shift

Chrome Shift er et af den progressive metalscenes nyeste og mest kompetente skud på stammen... og for engang skyld af den danske slags! Bassist Jens Christian fortæller, hvordan og hvorledes m.m.

heavymetal.dk (HM):
Fortæl kort om Chrome Shifts baggrund. Hvad var den oprindelige hovedidé med bandet og hvad inspirerede jer til at spille den genre i spiller?

Jens Christian (JC):
Chrome Shift blev grundlagt af Otto og jeg selv efter vores hidtige band "Shane" var blevet opløst i 1998, tror jeg. Vi havde lyst til at fortsætte med at spille sammen, fordi vi kunne lide at spille sammen. Så simpelt var det! Otto og jeg skrev musik der var en blanding af metal og rock og vi blev enige om, at vi egentligt bare skulle fortsætte med at skrive en eller anden form for musik, ikke nødvendigvis metal eller rock.

HM:
C.S. er et både aldersmæssigt og geografisk meget spredt band? Har dette nogensinde givet anledning til problemer? Hvilke fordele og ulemper har det?

JC:
Da vi bor langt fra hinanden, så øver vi ikke een gang eller to gange om ugen, men kun en gang om måneden i stedet, sommetider mere, hvis vi skal spille live. Det betyder at vi skal fokusere på sammenspillet i bandet og på komposition når vi mødes og ikke de individuelle tekniske ting. Det lykkes faktisk ganske godt. Men der er ikke tvivl om, at vi kunne spille endnu bedre, hvis vi kunne øve én gang om ugen.
Aldersmæssigt, så er der jo stor forskel på os. Otto bliver 52 i år og jeg bliver 30. Det betyder dog ingenting. Vi har alle samme musiksmag og er inspireret af de samme bands, og det er det der forener os. Derudover kan vi jo lide at spille sammen, og så betyder alder jo ikke noget.

HM:
Jeres debutalbum overraskede mig virkelig positivt. Hvordan er I ellers blevet modtaget rundt omkring? Er i selv tilfredse med resultatet og reaktionerne?

JC:
Vi har fået nogle fantastiske anmeldelser, som alle kan læse på vores hjemmeside, i det omfang jeg husker at lægge dem derpå. Det er selvfølgelig en dejlig ting. Folk virker også vældigt begejstrede når vi er ude at spille, det er jo også dejligt! Hvad selve pladen angår, så er vi også glade. Lyden er fed, takket være Jacob Hansen. Der er dog ingen tvivl om, at hvis vi havde haft flere penge at gå i studiet for, samt mere tid, så ville vi have fået de sidste detaljer på plads, som vi ikke nåede, men det spiller nu ikke nogen større rolle. Vi har fået en fed plade og en fed oplevelse ud af at indspille den.

HM:
Hvordan endte i på DVS og er i tilfredse med selskabet?

JC:
Vi kom i kontakt med DVS igennem vores manager Claus Jensen fra Intromental Management. Efter vi havde indspillet pladen, sendte Jacob Hansen et par numre til Claus, som Otto og jeg før har arbejdet sammen med. Claus gik helt amok over musikken og kontaktede os hurtigt i ønsket om, at Claus kunne blive vores manager. Det sagde vi ja til. Claus tog lynhurtigt kontakt til DVS i Holland, fordi han vidste de måske kunne være interesserede og det var de jo så!
Ja, vi er tilfredse med selskabet. De er vældigt søde og rare mennesker. De arbejder virkeligt hårdt for os, ligesom Intromental gør, både på promotionsiden og koncertsiden af vores aftale.

HM:
Hvordan bliver en typisk C.S. sang til?

JC:
En typisk C.S. sang? Hmmmmmm... findes der en sådan? Ha-ha-ha! Det varierer meget. Jeg kan fortælle hvordan vi gjorde med musikken til pladen. På pladen har Otto og jeg skrevet det meste af musikken. Nogle gange kom Otto med et enkelte groove som vi skulle spille, som han så optog for at arbejde videre derhjemme, og næste gang vi sås, så havde han næsten skrevet et færdigt nummer. Andre gange kom jeg med et 100% færdigt nummer, som bandet kunne høre en optagelse af, som jeg havde lavet på min PC. Så besluttede bandet så, om det var noget de havde lyst til at spille. Sommetider kom jeg også bare med musikken, for så at lade Otto sørge for teksten. Andre numre har vi skrevet i fællesskab over længere tid. Det er meget forskelligt.
I øjeblikket er det Otto og Jakob og til dels Rasmus der er de drivende kræfter, rent kompositiorisk. Jeg er selv mere beskæftiget med jazz-fusion for tiden.

HM:
Er teksten til åbningsnummeret "Nightmachine" en direkte oversættelse af Michael Strunges digt eller blot inspireret heraf? Hvad var baggrunden for at bruge dette digt?

JC:
Det er jeg faktisk ikke helt klar over. Det ved Otto. Jeg tror han bare har ladet sig inspirere heraf. Otto må være bandets læsehest. Han valgte at bruge digtet, efter i nogen tid at have prøvet på at skrive en anden tekst til "Nightmachine". Jeg ved dog ikke hvorfor det lige skulle være dette digt. Otto har også brugt dele af et digt af Merete Pryds Helle til "Through".

HM:
Rasmus Baks vokal er ret unik inden for metalscenen. Er det bevidst at jeres valg faldt på en sanger der skilte sig ud fra det typiske, og hvilke fordele og ulemper ser du herved?

JC:
Da vi søgte efter en sanger, søgte vi efter en sød og rar fyr vi kunne arbejde sammen med, der kunne synge rent og hvis klang vi alle synes om. Vi havde ikke nogen ideer om, at han skulle synge ligesom James Labrie eller en anden prog. sanger. Det skulle være en person vi synes om, både menneskeligt og klangmæssigt. Vi har ikke tænkt på, at vores sanger skulle skille sig ud fra mængden. Jeg ved ikke rigtigt med fordele og ulemper? Hmmmm... vi er og var jo egentligt ligeglade med, om andre folk end bandet synes om Rasmus’s stemme. Det må de jo om. Fordelen kan være, at folk husker "det der band med den særlige sanger", men det kan jo også skræmme andre væk.

HM:
Jeg ved at I allerede har en del nyt materiale klar. Hvordan adskiller dette sig fra materialet på debuten? Nogen konkrete planer mht. næste album?

JC:
Man kan vel sige at stilen holdes på den måde, at vi fortsætter med at lave forskelligtartede numre, lige fra en slags ballader til mere metal-agtigte numre. Otto har gravet to gamle Shane numre op, som vi har tilpassset Chrome Shift. Jakob har skrevet mindst ét nyt instrumentalt nummer. Rasmus har også skrevet et nummer og er i gang med flere. En god arbejdstitel til pladen kunne være "Mosaik", fordi det bliver en del forskellige numre der alligevel kan samles under Chrome Shift begrebet. Jeg ved ikke hvornår vi optager vores næste plade. Det er ikke noget vi tænker på. Vi fokuserer bare på at skrive musik vi kan lide.

HM:
Hvordan ser det ud mht. at komme ud at spille live?

JC:
Det ser godt ud. Vi skal spille to kanon-fede jobs, nemlig "Sweden Rock Festival" i Sölvesborg og "Prog Power Festival" i Baarlo i Holland. Det glæder vi os meget til. Derudover formoder jeg, at vi også kommer ud at spille forskellige steder i Danmark, deriblandt i Nygadehuset i Aabenraa. Mon ikke Aurora har lyst til at spille samme aften? Det kunne være hyggeligt. Vi har ikke hørt noget fra nogle af de større festivaller i Danmark endnu.

HM:
Hvem ser du som tidens stærkeste bands på prog. metal scenen? Hvad mener du at C.S. har at tilføje scenen?

JC:
Jeg mener at det pt. stærkeste band er Pain Of Salvation. De er simpelthen fantastiske! Jeg vil super-gerne møde dem. De kan skabe en ny slags musik fra plade til plade, en egenskab som kun meget få bands har. De flytter virkelig grænser. Så er der jo Dream Theater, som også er fede. Men de har noget de skal gøre godt igen pga. pladen "Six Degrees Of Inner Turbulense", som kun var interessant få steder. Og så er der jo et band der hedder Chrome Shift... hæ-hæ! Der er selvfølgeligt mange flere. Det Chrome Shift har, som ikke mange bands har, er mod til ikke kun at skrive oplagte metal-hits som måske kunne gøre sig på et japansk marked. Vi skriver den musik vi har lyst til at skrive uden at tage hensyn til salgstal og stil. Vi skriver musik vi holder af!