Dave Meniketti fylder 70!

Y&T - 1981 Y&T - 1981

Dave Meniketti fylder 70!

Den 12. december 1953 blev David Alan Meniketti født i Oakland, Californien. Heavymetal.dk vil fejre denne virtuose guitarist og talentfulde sangers runde dag med en gennemgang af hans liv og karriere med særligt fokus på det vidunderlige band Y&T, en kåring af bandets tre bedste plader samt en samling af bandets 20 bedste sange.  Først som 16-årig besluttede Meniketti sig for at blive guitarist, da han var en stor fan af Jimi Hendrix. Derudover havde artister og bands som James Brown, Marvin Gaye, John Coltrane og Led Zeppelin stor indflydelse på ham, og denne kombination af R&B, jazz og rock fik enorm betydning for hans eget musikalske udtryk. I 1972 blev Meniketti medlem af et endnu unavngivet coverband med Leonard Haze, Bob Gardner og Wayne Stitzer. Kort efter han kom til, fik de deres første gig, og trommeslager Haze fandt på navnet Yesterday & Today (senere Y&T). Én efter én forlod Gardner og Stitzer bandet, og i 1974 var det, der opfattes som bandets klassiske lineup med Joey Alves på rytmeguitar og Phil Kennemore på bas, komplet. Dette markerede et nyt kapitel i bandets karriere, da de begyndte at spille originalt materiale. Som Yesterday & Today udgav de deres self-titled debut i 1976, og to år senere Struck Down på London Records, der dog kort efter deres anden plade besluttede sig for at slette rockgrupper fra deres program. I 1980 fik de kontrakt med A&M Records, og det var i den forbindelse, de skiftede navn til Y&T. Med de første to plader ved A&M, Earthshaker og Black Tiger, opnåede bandet dog kun minimal succes i sit hjemland. På trods af manglen på medvind kæmpede de sig op til at spille store stadionkoncerter med bands som Dio, Iron Maiden og Twisted Sister i både USA og Europa. Med Mean Streak, der blev udgivet i 1983, fik de for alvor radioairplay, men det var først deres 1984’er-udgivelse In Rock We Trust, der markerede deres gennembrud.
I filmen On With the Show fortæller Haze, Alves og Meniketti om de glade dage i 1980’erne, der var præget af sex, drugs and rock'n'roll. De beretter om groupies, store turnéer og slagsmål med andre bands, men i modsætning til sine bandmedlemmer, der alle nu er døde, holdt Meniketti sin sti ren. Efter en kræftsygdom, der førte til, at Y&T måtte aflyse deres Europaturné i 2022, er Meniketti nu helbredt, og der er annonceret en 50-årsjubilæumsturné i efteråret 2024, hvor de kommer til Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien og England. Desværre er Danmark ikke på programmet!
Sammen med Y&T har Meniketti udgivet 12 studiealbummer, men vi nøjes med at omtale de tre bedste her:

Plads 3: Black Tiger (1982)


Black Tiger, der er bandets fjerde studiealbum og udkom i august 1982, er en plade, hvor alle elementer er afstemt perfekt, og det er helt tydeligt, at vi har med eksperter at gøre, hvad angår fede guitarriffs, huskværdige sangtekster og lækre kor. Man kunne måske klandre pladen for, at den hid og did ikke helt modstår tidens tand – for eksempel er “Barroom Boogie” med sin grænseoverskridende tekst “A woman so fine calls for sexual crime” set med moderne øjne nok ikke ligefrem noget, der hører hjemme i en sang. Numre, der dog virkelig kan anbefales, er “Forever”, “Winds of Change” og “Black Tiger”, for her kommer Daves store talent både som sanger og som guitarist i den grad til udtryk.

Plads 2: Earthshaker (1981)


Earthshaker var bandets første plade under navnet Y&T og markerer et signifikant skift i bandets lyd, der tidligere havde været præget af 1970’ernes rock og nu fik et langt mere moderne og eksplosivt udtryk. Derudover viser bandet på dette album deres alsidighed med hårdtslående sange som “Hungry for Rock” og “Hurricane”, men også mere bluesdrevne sange som “I Believe in You”, hvor Menikettis stemme og guitarfærdigheder er i centrum og bidrager til dens følelsesladede stemning. Andre sange, der også virkelig bliver hængende i øresneglen, er “Rescue Me” og “Let Me Go”.

Plads 1: Mean Streak (1983)


Den absolut bedste Y&T-skive er uden tvivl Mean Streak, der udkom i november 1983. Pladen sprudler af fede guitarriffs, vokalharmonier og memorable tekster, der aldrig bliver for gamle. Hvis du vil høre Y&T i deres glansperiode med Dave Meniketti, der velsigner lytteren med en lækker vokal og virtuost guitararbejde, Philip Kennemore, der leverer perfekte vokalharmonier, Joey Alves’ ’maskingeværguitar’ og en Leonard Haze, der stadig kan give trommesættet bank, så er det Mean Streak, du skal starte med. Det ville selvfølgelig ikke være et rigtigt 1980’er-album uden mindst én sang, der fortæller historien om en hjælpeløs og uskyldig mand, der er offer for et gement og manipulerende kvindemenneske, og albummets titelsang, “Mean Streak”, fortæller netop denne historie. Sammen med sangene “Lonely Side of Town” og “Midnight in Tokyo” er den en af pladens mange højdepunkter. Men helt ærligt: Hele dette album er absolut fantastisk og fortjener langt mere opmærksomhed, end det har fået hidtil!

Playliste med bandets 20 bedste sange.