Interview med Anders Friden – In Flames

Anders Friden Anders Friden

In Flames turnerer i øjeblikket Storbritannien sammen Disturbed og Avenged Sevenfold. De havde dog en enkelt fridag, og i den anledning havde Anders fundet tid til at tage en snak med mig om deres nye album, deres nye bassist og deres tilbagevenden til Copenhell

Tillykke med jeres nye album. Hvad, synes du, gør dette album, til et klassisk In Flames-album?
Haha, det gør det vel ikke rigtig på nogen måde. Hvis man skal være helt firkantet, skal det jo have nogen år på bagen, før det kan betragtes som en klassiker, men jeg synes helt sikkert, at det på mange måder er en god blanding af det gamle og nye In Flames. Vi er meget tilfredse med resultatet og glæder os meget til at komme ud og spille det noget mere. Vi er jo næsten lige startet med at turnere igen efter albummet udkom, så vi har ikke så meget erfaring med at spille sangene endnu, og derfor glæder vi os meget til at dykke ned i albummet.

Hvordan har arbejdsprocessen været på dette album i forhold til jeres øvrige albums?
Jeg synes, at det har været anderledes på den måde, at vi har brugt en ny producer på dette album, Howard Benson, og det er selvfølgelig altid anderledes. Det er indspillet i USA, i solrige omgivelser, hvor Siren Charms blev indspillet i mere kolde og mørke omgivelser. Så på det punkt har det været en mere opløftende og inspirerende oplevelse. Vi har det altid godt, når vi er i studiet, og vi har brugt rigtig lang tid og lagt meget energi i at lave det her album, så det var vigtig for os, at det blev gjort på en ordentlig måde. Det er jo også sidste album med Peter, så det gør det også lidt specielt.

Hvad er dit favoritnummer på Battles?
Jeg har som sådan ikke en favorit, men ”Here Until Forever”, som er skrevet til min søn, er helt klart en af de sange, der betyder allermest for mig af den grund, at den er så personlig for mig. Det er dog ikke min favorit, men den betyder rigtig meget for mig.

Hvordan forbereder du dig til et show, hvad sker der backstage?
Jeg tager det meget stille og roligt. Jeg burde lave en masse øvelser og forberedelser. Det burde jeg virkelig. Det hele er meget afslappet. Drikker lidt øl, lidt whisky eller spiller computerspil. Jeg har som sådan ikke en fast rutine. Vi hygger os bare, basically.

Nyt album, ny turné, men også ny bassist. Han startede for få dage siden. Hvordan er det gået, og hvordan er hans reaktion på det hele?
Ja, han bliver kastet direkte ud i at spille stadionkoncerter. Jeg tror, jeg havde været super nervøs, men han gør det rigtig godt. Det er noget tid siden, han rigtigt har spillet, men det kan ikke mærkes på ham. Han er en god ven, og jeg spillede også sammen med ham i vores fælles band Passenger, så det føles ikke så underligt, da jeg har kendt ham længe. Det speeder ligesom også hele processen op, det med at få nyt bandmedlem og alt det der.

Der har jo været en del udskiftninger af bandmedlemmer efterhånden. Hvad skyldes det, og hvordan påvirker det bandets fremtid?
Der er selvfølgelig altid en grund, og det hænger nok sammen med, at man får andre interesser og andre ting, man gerne vil i livet. Det kan godt være hårdt at have det samme job i tyve år, så det er helt naturligt, at man har lyst til at prøve noget andet. Tiden var jo en helt anden, da vi startede bandet, og nu har man både kone og børn, man også skal tænke på.
Det gør selvfølgelig noget, at man skal tage afsked med et bandmedlem og finde en anden, som kan træde ind og udfylde den plads.

Er der nogen planer for In Flames, andet end at lave ny musik og turnere? Noget specielt I arbejder på?
Nej... Ikke noget, jeg kan komme ind på her i hvert fald. Vi har jo for nyligt udsendt et live-album, og så lavede vi for år tilbage en tegneserie, som også skal have en efterfølger på et tidspunkt. Det er selvfølgelig meget oppe i tiden at lave øl og spiritus, men ja.. det er ikke noget, vi lige har i tankerne. Det vigtigste for os er musikken og at komme ud og spille den for vores fans.

 Har I planer om at lave en tour, hvor I fremfører et album fra start til slut?
Det har vi ikke. Vi har gjort det et par gange før, mener jeg. Jeg mener, vi gjorde det med Soundtrack To Your Escape, men det er ikke noget, vi har planer om. Vi vil ikke ud og lave en decideret fejring at ét album, vi vil hellere ud og spille en masse sange fra de forskellige albums.

 

Du nævner “Here Until Forever” som en sang, du er meget stolt af, men er der en sang, fra et andet band, som du ville ønske, du havde skrevet?
Haha, Nine Inch Nails' ”Memorabilia” selvfølgelig eller “The Hands That Feeds”, men der er mange fede sange derude. Men Nine Inch Nails har jeg en hvis forkærlighed for.

Jeres album titel er jo Battles. Føler du verden har mere brug for metalmusik nu, end den havde dengang? 
Verden er helt sikkert et andet og mere ubarmhjertigt sted. Der er folk, der ikke får set verden, men jeg rejser jo meget og har set meget, men når jeg kommer ud til folk i alle verdenshjørner, så er vi jo alle ens. Vi er alle mennesker og lige meget, hvor ondskabsfuld verden kan se ud, så er vi alle i bund og grund ens og står i det her sammen. Det er ikke så meget krigen i verden, som albumtitlen omhandler, men mere kampene inde i os selv. Vi har alle ting at kæmpe med, men det er vigtigt at tage kampen op. Men på trods af det, elsker jeg at komme ud og møde vores fans rundt om i verden.

Nu er du jo selv fra Skandinavien, så jeg er nødt til at høre, om du kender nogem danske bands?
Ja, det gør jeg da!

Udover Volbeat!
Haha, okay. Jah. Det er der da… Haha... Øh... Vi har jo turneret med fede danske bands gennem tiden. Jeg har altid været stor fan af Invocator.
Jeg fortæller ham, at Invocater er blevet gendannet og spiller deres første show i mange år på dette års Copenhell.
Virkelig!? Fedt, det glæder mig at høre!

Til sommer kommer I jo tilbage til Danmark og spiller på Copenhell. Sidst I spillede på Copenhell var i 2013. Kan du huske selve festivalen?
Ja, jeg husker tydeligt Copenhell. Dog ikke selve showet, men selve festivalen og omgivelserne husker jeg. Jeg havde min søn med, og vi gik rundt og tjekkede pladsen ud. Det er et rigtig fedt sted. Jeg glæder mig til at komme tilbage.

Nu er der jo godt nok et stykke tid til Copenhell, men for os, der ikke kan vente, kan du så sige noget om, hvad vi kan forvente af jeres show?
Det er nok for tidligt at sige, men vi vil naturligvis spille en masse ”greatest hits”. Vi glæder os, som sagt, rigtig meget til at komme tilbage og spille på Copenhell og selvfølgelig til at spille i Danmark igen. Nogen har set os før, og for andre bliver det deres første show, men lige meget hvad, lover vi, at vi giver den alt, hvad vi har!
Hertil siger jeg, at Copenhell er noget, som vi danske metalfans, virkelig er stolte af.

Det kan jeg godt forstå. Det er fedt at se, hvordan den har udviklet sig. Festivalen bliver større og større.
Jeg fortæller ham også, at det af en eller anden mærkelig og beklagelig grund, også bliver min første In Flames koncert.

Jah? Jamen det har du jo kun dig selv at takke for, haha. 

Et shout out til jeres danske fans?
Tusind tak for jeres støtte og fordi I lytter til vores musik. Det betyder utroligt meget for os!  Vi glæder os til at se jer til sommer i dejlige Danmark.

Tilføj kommentar