Copenhagen Metal Fest - Psy:code

Psycode

Psy:code har efterhånden eksisteret en del år og har 3 fuldlængde albums bag sig. De har fra starten bevist, at de har alt, hvad der skal til for at lave effektiv hardcore. Musikken er tung, varieret, hurtig og generelt en fed oplevelse. Fart på, masser af growl og alle tricks i drejebogen. De kan dog også sagtens gå spadestikket dybere end ”der skal fart på, og det skal larme”. For der bliver arbejdet med både growls, screaming og clean vocals, og samspillet mellem instrumenterne er i topklasse. Særligt på det seneste album er der gjort plads til, at musikken kan få en mere fremtrædende rolle, ligesom genren bliver udfordret. De er teknisk dygtige og bevæger sig i et spændingsfelt af hardcore og metalcore. Ja, til tider er det så melodisk og atmosfærisk, at mange nok vil mene, de har bevæget sig et stykke væk fra deres hardcore start, men de har præsteret at udvikle sig uden på noget tidspunkt at miste kant.

Psy:code har ambitionerne i orden og kan tiltrække et stort publikum uden nogensinde at falde i den kommercielle fælde eller at lyde som nogen andre. Derudover har de en overbevisende attitude, hvilket nok kommer ganske naturligt, når man har åbnet for så store navne som Amon Amarth og selveste Slayer. De bringer derfor en stor bunke spilleerfaring med sig til Copenhagen Metal Fest – og det bliver helt sikkert en dyster og tung aften i selskab med Psy:code!

I forbindelse med denne artikel, har vi stillet bandet nogle spørgsmål vedr. den danske scene og Copenhagen Metal Fest.

Hvordan ser I på nuværende tidspunkt den danske metalscene?
Fandeme flot, fuldt erigeret og ungdommelig ! Det er som om, scenen og genren på lovlig vis har fået sin berettigelse og bliver anerkendt som nærmest ægte musik, hvilket så desværre også udvasker den ´farlighed´ som engang tiltrak os… Men alle er inviteret indenfor bag de mørke gardiner og det er sgu da smukt ! Denne kendsgerning er måske også medvirkende til, at vi, samt flere andre rå drengebander, slækker lidt på voldsomheden og koncentrerer os om den gyldne sangskrivning, de storladne, melodiøse og let poppede omkvæd, samt perfekt opsat frisure, smurt ind i glinsende fedtet brylcreme for at fusionere med almindeligheden… Lidt tragisk egentlig

Hvad kan den danske metalscene, som er værdifuldt for den internationale metalscene?
DK metalscenen avler alt indenfor de 12 milliarder subgenrer som er opstået… Så verden kan jo bare plukke en buket af disse konstellationer efter behov. Der er nærmest garanti for at lyden er tidssvarende og nordisk nok til at kilde lidt under kilten, selv på de lidt større og førende musiknationer… Ydermere er mange af de danske bands så irriterende unge, at de rent faktisk KAN være et kæmpe værdisæt for globen, da de blot skal have formuleret en tour og indlagt nogle pis´pauser, så er de afsted i 3 måneder… Live-synligheden er jo stadig en del af det essentielle. Men også produktionen af plader, singler og streams går strygende i det lille rige, og det kræver kun få klik fra den anden side af muren, så har Dansken erobret den og den sektor, selvom det jo nok er gældende for alle lande. Men vi har bare så ufatteligt mange og vedholdende bands på vores få kvadratkilometer, at det i sig selv må være positivt, med mindre at verden er mættet af ´vores´ lyd.

Hvordan udvikler den danske metalscene sig i øjeblikket?
Bredt!

Er der en særlig genre, som skiller sig mere ud end de andre?
Næh… Eller det er der nok, jeg er bare god til at ignorere den!

Hvordan har den danske metalscene ændret sig siden I startede (enten positivt/negativt)?
Tror generelt det er blevet nemmere at trænge igennem til masserne qua de mange SoMe kanaler og den bredere kendskab til branchen, igennem mere synlige folk i kulissen, som faktisk kan gøre en forskel hvis man lige rammer spot on, og/eller har råd… Det er da umiddelbart positivt og relativt let, især hvis man er født med en ipad og en macbook oppe i bashullet… Det er vi så ikke!

Der popper flere og flere festivaler op i Danmark, især i metalmiljøet. Hvad synes I om det?
Det er da glimrende… Så er der snart én til os hver ! Så er alle metalbands med tiden garanteret et festivaljob over sommeren!

Hvad tænkte I, da I blev inviteret til Copenhagen Metal Fest?
Stærkt, tænkte vi… Så er man ikke nødvendigvis ekskluderet bare fordi man er 40+… og tyk! Udover det er det da en sand ære at medvirke på CMF #first edition. Det er sgu da et friskt tiltag, hvor det primære fokus er på den Kjøbenhavnske scene (som vi forstod konceptet)… Så det ville nærmest være næsvist ikke at tænke os ind i planen, da vi har øvet på Ama´r Øen fandeme siden ilden blev opfundet… Rent faktisk var den allerførste tanke: Novra, spændende… Så får vi lov at åbne den lille scene, og garanteret helt ude for åbningstid, så der ikke er et øje… ´Ren fedme´, hulk snøft. MEN, det viser sig så, at Psy:code er inviteret til at lukke Zebu om lørdagen kl.21.45… Det er vi meget meget tilfredse med ! Men så har vi jo pludselig et ansvar for at knuse fundamentet og baldre enhver spejlkugle på den lille fine teaterscene… Ok så, vi høwlr igennem… Tak for tilliden !

Nogle af de deltagende bands på CMF har været tilstede på den danske metalscene i flere årtier. Ser I op til bands som disse (Artillery, Illdisposed) og ser i disse som inspiration?
Næ ! Altså det er da misundelsesværdigt at de stadig eksisterer og endda laver det de alle dage har lavet, nærmest uden afvigelse… (Er det, det man kalder TRUE ?) For så er der da noget inspiration man kan forholde sig til… Det er bare ikke noget vi efterlever, vi spiller jo moderne nu. Og så må tiden vise hvor smart det nu er?

I er godt på vej op af metal-stigen. Hvordan når I toppen og hvad kan vi forvente af jer som band, når I når derop?

Good one ;-D