Interview med Orm

Orm Interview med Orm

Som optakt til Night of the Black Attack 2.0, fik vi en snak med de fire aktuelle bands, om deres syn på den danske metal scene, hvem de ser som værende det nye håb indenfor dansk black og meget andet. Det andet interview er med Orm

Black metallen har fået en renæssance på det seneste, og vi ville gerne være med til at skabe yderligere fokus på en genre, der ellers var dømt ude. Derfor satte vi gang i Night of the Black Attack sidste år. Men føler I jer som en del af opsvinget, eller er det et individuelt udtryk?

Vi synes da, at vi har et udtryk, som adskiller sig fra de fleste andre bands, der falder inden for black metal-genren. Samtidig har vi dog intet imod at blive set som en del af det opsving, du taler om. Hvis folk synes, at black metal er blevet mere interessant at lytte til herhjemme, og at vi har bidraget til det på den ene eller den anden måde, så er vi da stolte og glade for det.

Sidste år havde vi et par gamle rotter i faget på plakaten til Night of the Black Attack. I år er det jer, Satanic Assault Division, Slægt og Solbrud, som repræsenterer den nye generation. Hvordan synes I, det står til med black metallen på den danske scene?

Vi synes, det går godt. Genren er begyndt at få en lidt bredere anerkendelse og opmærksomhed, hvilket i sig selv ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel, men der er kommet flere fede bands til, og det er jo en positiv udvikling. Genren har plads til meget individualitet, hvilket bandene i år er et meget godt bevis på.

Hvis I nærstuderer det hjemlige miljø, hvem mener I så kan kaldes for pionerer inden for genren?

Blodarv og Nidhug, hvis vi taler om ”første generation”, men Solbrud, som vi er på tour med nu, er klart dem, vi har lyttet mest til. Slægt har også lavet noget rigtig spændende. Især deres seneste to udgivelser har et international udtryk. Betegnelsen pionerer ved jeg dog ikke, om der er nogen, der helt har gjort sig fortjent til herhjemme endnu. Det lyder måske lidt pessimistisk, men vi mangler stadig lidt, før vi kan måle os med f.eks. Norge. Det kommer forhåbentligt.

Hvis vi skal spå om fremtiden, hvem vil I så pege på som værende de bands, der skal bære faklen videre?

Det er umuligt at sige. Der kommer nye bands til hele tiden, men vi håber da selv at kunne være med til at farve den danske black-scene sammen med de øvrige bands, der spiller til Night of the Black Attack.

Vi kender alle sammen ”The Big Four” inden for thrash. Men kigger vi på black metal, hvem ser I som værende de tilsvarende sværvægtere og hvorfor?

Tror ikke, at der findes et eneste af de gamle genreskabende black metal-bands, som ville have nogen form for interesse i at komme på en ”Big Four”-liste.

Hvilke fire danske black metal-bands vil I mene er et godt bud på et lineup til Night of the Black Attack 3.0?

Ingen anelse. Nogen, som formår at gøre noget lidt ud over det sædvanlige i det kommende år.

Debuten Orm lyder ufatteligt godt og også lidt anderledes, end man forventer af et traditionelt black-album. Kan I fortælle lidt om processen, da I indspillede den i Ballade Studios og Stefanskirken.

Vi indspillede alle grundspor live, hvilket vi aldrig har prøvet før. Det gav pladen et langt mere dynamisk udtryk, end hvis vi bare havde kørt lagkage. Lasse er også en helt anden type at arbejde med, end vi er vant til. Alt i alt viste det sig at være et rigtig godt match. Pigekoret havde vi haft planer om lige fra starten, men det var en rigtig fed oplevelse at høre dem synge de stemmer, vi havde lavet i Stefanskirken.

Nordisk mytologi synes at fylde en del på jeres debutalbum. Hvad betyder den gamle asatro for jer, og hvilken relevans synes I, den har for os mennesker her i nutiden?

Kom og snak med os til et af vores shows. Diskussionen er lidt for krævende at komme ind på her. Hvad angår anvendelsen af den nordiske mytologi på pladen, så vil vi lade det være op til den enkelte at skabe mening af de billeder og tanker, vi forhåbentlig sætter i gang hos folk.

I er på tour med Solbrud for tiden i Danmark. Hvordan har turnéen været, og hvordan har publikum egentlig modtaget jer rundt omkring i landet?

Det har som altid været ret blandet, men der er helt klart en overvægt af fede shows. Der er mange, som taler om, at black metal er det nye sort, men det føles stadig, som om det er de inkarnerede folk, der kommer og virkelig lever sig ind i musikken. For min skyld må det godt blive ved med at være sådan.

Orm er som nævnt en debutskive, men I er jo ikke ligefrem en flok unge debutanter. Kan I ikke fortælle lidt om jeres fortid med By The Patient, og hvorfor I valgte at ’starte forfra’ med projektet Orm?

Vores fortid er ikke rigtig relevant for ORM og den musik, vi laver i dag, så det vil vi helst ikke ind på her.

Orm har generelt fået virkelig gode anmeldelser her i DK. Har I fået nogen respons fra udlandet, og får I mulighed for at spille nogen koncerter i fx Norden eller Tyskland?

Anmeldelserne har generelt været rigtig fine, også i udlandet. Vi håber derfor også at kunne komme lidt uden for landets grænser i den kommende tid. Der skal dog være mening med galskaben, så vi kører ikke en tur til Holland for et enkelt show eller to. Vi er blevet lidt kræsne med alderen og gør generelt kun ting, som vi fornemmer, vi bliver bedre af.

Når man sidder med vinyludgaven af Orm, kan man ikke andet end at beundre det fede cover. Ren kunst! Kan I fortælle lidt om, hvordan det blev til?

Vi har en ret tæt tilknytning til Bornholm. Derfor valgte vi Hammershus og Hammerknuden som motiv. Slangen, der kommer op fra dybet, var også oplagt, da pladen er vores debut. Det var vigtigt for os, at det var Paolo Girardi, der kom til at male det endelige motiv. Heldigvis var han med på idéen, og resultatet blev også helt perfekt.

Hvad er planerne for Orm i 2018? Kan vi fx forvente album nummer to næste år?

Vi lover ikke noget, men vi arbejder på at lave noget nyt og anderledes. Forhåbentligt kommer der et album næste år.